What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

27.01.2013 | 16:31
Τελευταία ενημέρωση: 28.01.2013 | 06:14

Υπ. Εργασίας: Διαπραγματευθήκαμε για λιγότερες περικοπές στις κοινωνικές παροχές

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να βγει από την ύφεση και να ξεπεράσει τα προβλήματα, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος και στην όξυνση των δημοσιονομικών προβλημάτων λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, που ανάγκασαν, όπως είπε, την Κυβέρνηση να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.

Σε χαιρετισμό της την Κυριακή σε εκδήλωση-αφιέρωμα για την 20ετή κοινωνική προσφορά του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού Πελενδρίου, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τη συνομολόγηση μνημονίου οικονομικής στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα, η Κυβέρνηση εργάστηκε έτσι που να υπάρξουν οι λιγότερο δυνατές περικοπές στις κοινωνικές παροχές και ειδικότερα, για να διατηρηθούν σημαντικές πολιτικές για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι το πασχαλινό επίδομα, το σχέδιο στήριξης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, το βασικό δημόσιο βοήθημα, τις παροχές για τα άτομα με αναπηρίες.
Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, το 2012 και παρά τα όποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια οικονομικά, η Κυβέρνηση παραχώρησε πέραν των 9 εκατομμυρίων ευρώ για την επιχορήγηση 286 προγραμμάτων που λειτουργούν υπό την ομπρέλα των εθελοντικών οργανώσεων και 21 προγραμμάτων που λειτουργούν υπό τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε ό,τι αφορά στο Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού Πελενδρίου, η Κυβέρνηση, μέσω των κρατικών χορηγιών, επιχορήγησε, σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, το Βρεφοπαιδοκομικό Σταθμό με το ποσό των €31.000, το Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών με το ποσό των €7.000, τις Υπηρεσίες Ηλικιωμένων με το ποσό των €20.500, και το πρόγραμμα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης Ατόμων με ειδικές ανάγκες «ΙΚΑΡΟΣ» με το ποσό των €43.000 το οποίο λειτουργεί από τη σύμπραξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πελενδρίου με το ΣΚΕ Πελενδρίου.
Ανέφερε ακόμα ότι στο σύνολό τους οι κοινωνικές παροχές (εξαιρουμένων των παροχών από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων) σημείωσαν σημαντική αύξηση, της τάξης του 42%, από 1,2 δισ. το 2007 σε 1,7 δισ. το 2011.
Είπε επίσης ότι με την παραχώρηση από το 2008, του πασχαλινού επιδόματος, την υλοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Στήριξης των Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα και την επιπλέον καταβολή μηνιαίου χρηματικού ποσού ως συμπληρωματικό στο οικογενειακό εισόδημα, σημειώθηκε μείωση του αριθμού των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας από 46,4% το 2008 σε 36,9% το 2011.
Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε στη συνέχεια ότι η Κυβέρνηση επίλυσε προβλήματα δεκαετιών που αφορούσαν ομάδες του πληθυσμού με ιδιαίτερα προβλήματα.
«Η δημιουργία μονάδας φιλοξενίας ανήλικων παιδιών με πολλαπλά προβλήματα, η αποϊδρυματοποίηση των ατόμων που ήταν κλεισμένα για χρόνια στον θάλαμο 14 του Νοσοκομείου Αθαλάσσας και η δρομολογούμενη αποϊδρυματοποίηση των ενοίκων της Νέας Ελεούσας με τη δημιουργία εξειδικευμένου κέντρου θεραπευτικών παρεμβάσεων στη Νέα Ελεούσα, είναι μερικές από τις ενέργειες που λάβαμε» είπε η Υπουργός.
Πρόσθεσε ότι το 2008 και 2009 η Κυβέρνηση προχώρησε σε αυξήσεις του ύψους του ποσού δημοσίου βοηθήματος για κάλυψη των βασικών αναγκών των ληπτών, έδωσε έμφαση και στις πολιτικές που διευρύνουν την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρίες εισάγοντας τη νομοθεσία για ποσόστωση στις προσλήψεις ατόμων με αναπηρία στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εισήγαγε επιδόματα φροντίδας για παραπληγικούς και τετραπληγικούς.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-
Γέμισε η αγορά με «μαϊμού» κινητά/πληθαίνουν οι σπείρες που εξαπατούν

-
«Αναλάβετε τις ευθύνες σας»/Προειδοποιούν την κυβέρνηση οι κάτοχοι αξιογράφων

-
Απάτη σε κοινοτικό συμβούλιο στη Λεμεσό/ Ύποπτος πρώην Κοινοτάρχης για υπεξαίρεση €20.000

-
€2,3 εκατομμύρια για επιδόματα φοίτησης σε ιδιωτικά σχολεία για Τ/κ και μειονότητες/ μέχρι και €11.600 για κάθε Τ/κ μαθητή

-
Ν. Αναστασιάδης: Τέρμα το ρουσφέτι στους διορισμούς

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Φοιτητικά επιδόματα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
  2. «Κόντρα» γνωστού δημοσιογράφου με ΠΑΣΥΚΙ
  3. Σήμερα το ύστατο χαίρε στον Αιμίλιο Χαραλάμπους - Η παράκληση της οικογένειας
  4. Θρήνος για τον 40χρονο Αιμίλιο Χαραλάμπους - Η μοτοσικλέτα του συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στον δρόμο Δευτεράς – Ανάγυιας
  5. Διαφωνία ΥΠΕΞ για μείωση στα επιδόματα των Πρέσβεων
  6. Ελεγκτική Υπηρεσία: Συστάσεις για μείωση στα επιδόματα των Πρέσβεων