What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

27.01.2013 | 18:20
Τελευταία ενημέρωση: 28.01.2013 | 09:46

Ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

"Δεν φεύγω με την έννοια που θα ήθελαν ορισμένοι, θα είμαι εδώ στον αγώνα για επανένωση", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι «ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και η Κύπρος να ευημερήσει, να επανενωθεί και να είναι κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων».

Σε εκτός κειμένου αναφορές στη διάρκεια ομιλίας του κατά την παρουσίαση του βιβλίου της κοινότητας Πραστειού Κελλακίου με τίτλο «Πραστειό Κελλακίου Ιστορία, Πολιτισμός και Παραδόσεις» του Γιώργου Σοφοκλέους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν κοινή παράδοση και κοινή ψυχολογία.
Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, "εκρήγνυνται και πολεμούν την κάθοδο των εποίκων στην Κύπρο διότι νιώθουν το χαλί να φεύγει από τα πόδια τους και την κυπριακή τους ταυτότητα να χάνεται και επιμένουν να διατηρούν και να συντηρούν την κυπριακή ταυτότητα» ανέφερε ο Πρόεδρος.
«Οι πολιτικές του κράτους, οι πολιτικές κομμάτων, της Εκκλησίας πρέπει να φέρνουν τη μια κοινότητα κοντά στην άλλη, αντί να τις απομακρύνουν, διότι η πλήρης απομάκρυνση των δύο κοινοτήτων θα οδηγήσει πού; Να έχουμε απέναντι μας Τούρκους από την Τουρκία και εμείς να θεωρούμε ότι έχουμε δήθεν ελληνικό κράτος εδώ. Ελληνικό κράτος μπορεί να θεωρούν ορισμένοι ότι έχουμε αυτή τη στιγμή, αύριο-μεθαύριο, όμως, αν η διχοτόμηση μονιμοποιηθεί θα κατακλυστούμε από Τουρκοκύπριους και θα γίνει τούρκικο το κατεχόμενο σήμερα τμήμα της πατρίδας μας» είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και διερωτήθηκε εάν αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει κάποιοι.
Ανέφερε στη συνέχεια πως «η καλλιέργεια των ελληνικών γραμμάτων είναι εκ των ων ουκ άνευ και φυσιολογικό για την ελληνοκυπριακή κοινότητα», όμως πρόσθεσε, «πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα και ισότιμα στους Τουρκοκύπριους να καλλιεργήσουν γράμματα, να καλλιεργήσουν γλώσσα, μέσω της οποίας έχουν διαπαιδαγωγηθεί και να έχουν και παιδεία».
Το θέμα είναι, κατά τον Πρόεδρο Χριστόφια, «σε ένα ομοσπονδιακό κράτος τα παιδιά μας να μαθαίνουν ότι οι δύο κοινότητες δεν είναι ξένες η μια προς την άλλη. Οι δύο κοινότητες είναι παιδιά της ίδιας μάνας γης, της ίδιας πατρίδας».
«Η καλλιέργεια του μίσους και του σοβινισμού στο τέλος της ημέρας είναι καταστροφική για την πατρίδα και ξεριζώνει και παραδόσεις και τον κόσμο από τη γη του. Υπάρχει χώρος για όλους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους και αυτή είναι μια πλούσια παρακαταθήκη. Η πολυπολιτισμική Κύπρος είναι ο πλούτος μας και η ομορφιά του τόπου που πρέπει να τη διατηρήσουμε», ανέφερε.
Είπε στη συνέχεια ότι «ναι μεν φεύγω από την Προεδρία της Δημοκρατίας, όμως, για αυτά τα ζητήματα θα παλεύω μέχρι την τελευταία μου πνοή. Ο Δημήτρης δεν φεύγει με την έννοια που θα ήθελαν ορισμένοι. Δεν εξαφανίζομαι. Θα είμαι εδώ μαζί σας στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας και για διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Αναφέρθηκε επίσης στους μόχθους και τις θυσίες των ανθρώπων της επαρχίας σημειώνοντας ότι για τον ίδιο είναι τιμή μεγάλη που κατάγεται από οικογένεια της εργατικής τάξης, διότι, όπως είπε, «ορισμένοι θέλησαν και αυτό να νομίσουν ότι θα το αμαυρώσουν, διότι ο Χριστόφιας ήταν γιος της πλύστρας. Τιμή μου και καμάρι μου. Η δουλειά είναι τιμή προπάντων όταν την ασκείς για να θρέψεις την οικογένεια σου».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


-
Γέμισε η αγορά με «μαϊμού» κινητά/πληθαίνουν οι σπείρες που εξαπατούν

-
«Αναλάβετε τις ευθύνες σας»/Προειδοποιούν την κυβέρνηση οι κάτοχοι αξιογράφων

-
Απάτη σε κοινοτικό συμβούλιο στη Λεμεσό/ Ύποπτος πρώην Κοινοτάρχης για υπεξαίρεση €20.000

-
€2,3 εκατομμύρια για επιδόματα φοίτησης σε ιδιωτικά σχολεία για Τ/κ και μειονότητες/ μέχρι και €11.600 για κάθε Τ/κ μαθητή

-
Ν. Αναστασιάδης: Τέρμα το ρουσφέτι στους διορισμούς

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Απολογία Δίπλαρου στις αδελφές Χριστόφια ενώπιον δικαστηρίου - «Εν γνώσει του ότι η δήλωση ήταν ψευδής…» [vid]
  2. Προς ολοκλήρωση η δίκη μεταξύ των δύο άλλοτε επιστήθιων φίλων Χριστόφια - Μιλτή - Όλα όσα ειπώθηκαν σήμερα στο δικαστήριο
  3. Κυπριακό - Νικόλας Παπαδόπουλος: Η έκθεση Γκουτέρες κλειδώνει υποχωρήσεις Αναστασιάδη - Χριστόφια