What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

28.01.2013 | 20:47
Τελευταία ενημέρωση: 28.01.2013 | 20:48

Ποιες οι θέσεις των τριών υποψηφίων για την αποψινή τηλεμαχία με θέμα το Κυπριακό

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των τριών (Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας) βασικών υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, αναφορικά με το Κυπριακό, είναι ότι ο τελευταίος τάσσεται κατά της λύσης της διζωνικής ομοσπονδίας, αν και δέχεται την δικοινοτικότητα.

  Οι κυριοι Μαλάς και Λιλλήκας επικεντρώνουν στο Κυπριακό την εκστρατεία τους κατά του κ. Αναστασιάδη, αναφέροντας ότι ο ίδιος και το κόμμα του, ο ΔΗΣΥ, είχαν ταχθεί στο δημοψήφισμα του 2004 υπέρ του σχεδίου του τότε γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης κατηγορείται ότι θα μπορούσε να δεχθεί μια λύση χαλαρής ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απαντά ότι «το σχέδιο Ανάν, η φιλοσοφία του, η αρχιτεκτονική του και οι αρχές του απορρίφθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού, επειδή ο λαός έκρινε ότι συγκρούεται με τις αρχές μιας λειτουργικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης» και «συνεπώς η επαναφορά του ίδιου σχεδίου στο σύνολο του ή με φραστικές ή διακοσμητικές αλλαγές είτε η διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου που θα είναι παραλλαγή του σχεδίου Ανάν, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτή».

Η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 «δεσμεύει την ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία στο σύνολό της ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διαφορετική θέση τηρήθηκε στο δημοψήφισμα» διαβεβαιώνει ο κ. Αναστασιάδης.

Ωστόσο, η θέση αυτή κρίνεται από τους αντιπάλους του κ. Αναστασιάδη ως προεκλογική «μεταμόρφωση ή μετάλλαξη» για να βρεθεί στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημειώνεται ότι η ηγεσία του ΔΗΚΟ, το οποίο ήταν κατά του σχεδίου Ανάν, έχει ταχθεί τώρα υπέρ του προέδρου του ΔΗΣΥ. Το ΑΚΕΛ, που επίσης ήταν κατά του σχεδίου Ανάν, υποστηρίζει τον Σταύρο Μαλά με καταβολές από το εξωκοινοβουλευτικό κόμμα των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ), το οποίο υποστήριξε το σχέδιο.

Σε αντίθεση με την οικονομία και άλλα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, μόνο ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποστηρίζεται από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, έχει δώσει κάποιο ολοκληρωμένο περίγραμμα της πολιτικής του στο Κυπριακό.

Για τους άλλους δύο υποψήφιους, τον Σταύρο Μαλά, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, και τον Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος έχει βασικά τη στήριξη της ΕΔΕΚ, ο Κύπριος ψηφοφόρος έχει εικόνα για τις θέσεις τους στο Κυπριακό μόνο από δηλώσεις, συνεντεύξεις και από τις επιθέσεις που ανταλλάσουν, τόσο μεταξύ τους, όσο και κατά του Νίκου Αναστασιάδη.

Νίκος Αναστασιάδης

Στις θέσεις Αναστασιάδη, αν και δεν γίνεται ρητή αναφορά σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), προφανώς λόγω της συνεργασίας του με το ΔΗΚΟ, καταγράφονται οι παραπομπές στις αποφάσεις του ΟΗΕ και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας επί του Κυπριακού, στις συμφωνίες κορυφής του 1977 και 1979, οι οποίες σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ συμπεριλαμβάνουν τη ΔΔΟ. Σύμφωνα με τις θέσεις του κ. Αναστασιάδη η λύση του Κυπριακού θα πρέπει επιπλέον να στηρίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύεται ότι θα αποσυρθούν οι προτάσεις («παραχωρήσεις») του Προέδρου Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή 50.000 εποίκων, το περιουσιακό, τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ πριν από την έναρξη συνομιλιών θα πρέπει να συμφωνηθεί με σαφήνεια η βάση τους. Επίσης, υποστηρίζει διευρυμένες συνομιλίες με εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον διορισμό συνομιλητή, ο οποίος θα είναι άλλος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο τελευταίος, ως ηγέτης της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας θα συναντάται, όταν τούτο κρίνεται επιβεβλημένο από το Εθνικό Συμβούλιο, με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας.

Το πρόβλημα με παλιότερη θέση του κ. Αναστασιάδη για τις διευρυμένες συνομιλίες λύθηκε στη συμφωνία ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ με την εξής διατύπωση: «Το Εθνικό Συμβούλιο, πριν την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας θα αποφασίσει κατά πόσον είναι ωφέλιμο να διευρυνθούν οι συνομιλίες, με στόχο να τεθεί η Τουρκία άμεσα ενώπιον των ευθυνών της, πάντα κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν τη διαπραγματευτική ικανότητα της πλευράς μας».

Για την αντιμετώπιση του Κυπριακού ο κ. Αναστασιάδης μεταξύ άλλων προτείνει:
- Τη δημιουργία ενός πλαισίου προτάσεων για λύση του Κυπριακού, που θα άρει οριστικά τις όποιες ανησυχίες πως είτε κάποιοι θα επαναφέρουν σχέδια ή προτάσεις που απορρίφθηκαν από τον λαό, είτε πως κάποιοι άλλοι δεν επιθυμούν λύση.
- Η λύση πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.
- Πριν από τη λύση να διενεργηθεί απογραφή πληθυσμού από αξιόπιστο διεθνή οργανισμό.
- Οι αναχρονιστικές εγγυήσεις του 1960 θα πρέπει να καταργηθούν.
- Η παρουσία των βρετανικών βάσεων συνιστά αποικιοκρατικό κατάλοιπο με βάση τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και πρέπει να καταργηθούν.
- Η λύση πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας και όχι αποτέλεσμα έξωθεν επιβολής. Μόνο μια τέτοια συμφωνία μπορεί να παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα. Αποκλείεται η όποια μορφή επιδιαιτησίας, καθώς και η επιβολή χρονοδιαγραμμάτων. Απορρίπτεται και αποκλείεται, επίσης, η όποια μορφή λύσης που οδηγεί στη νομιμοποίηση του status quo ή σε λύση δύο χωριστών κρατών.

Η σύγκλιση Διεθνούς Διάσκεψης, με τη συμμετοχή του γγ του ΟΗΕ, των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων, που θα απασχοληθεί με τις εξωτερικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, μόνον μετά από σύμφωνη γνώμη της ελληνοκυπριακής πλευράς και εφόσον υπάρξει συμφωνία επί όλων των εσωτερικών πτυχών του προβλήματος, όπως ορίζει η 2026/2011 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης προτείνει την υποβολή αίτησης για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και την οικοδόμηση σχέσεων με το ΝΑΤΟ, μη αποκλειόμενης της υποβολής αίτησης για πλήρη ένταξη, εφόσον συμφωνεί η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σταύρος Μαλάς

Η πρόταση του κ. Μαλά για το Κυπριακό ταυτίζεται με αυτήν του ΑΚΕΛ, δηλαδή λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, ένα κράτος με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

Ο κ. Μαλάς υποστηρίζει ότι τα περί αναθεώρησης και αλλαγής στρατηγικών στόχων στο Κυπριακό, εμπερικλείουν σαφείς κινδύνους:
- Μη λύση, στον βωμό μαξιμαλιστικών και ανέφικτων προτάσεων.
- Επανεκκίνηση του διαλόγου από μηδενική βάση, όπως θα ήθελε η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το καθεστώς του ψευδοκράτους ή για το περιεχόμενο της λύσης.
- Απαγκίστρωση από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, που θα έδινε άλλοθι στην τουρκική πλευρά να κατοχυρώσει ένα συνομοσπονδιακό καθεστώς και προοπτικά να οδηγήσει στη διχοτόμηση.
Ο υποψήφιος Πρόεδρος δηλώνει ότι θα προωθήσει κάθε δυνατή πρωτοβουλία ώστε να παρεμποδίσει μέτρα και πολιτικές που στοχεύουν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους, όπως το απευθείας εμπόριο.

Επίσης, θα διασφαλίσει τη συνέχιση του ρόλου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία επίλυσης και θα διατηρήσει ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με τους πολίτες, την κοινωνία στο σύνολό της, ως προς το περιεχόμενο της λύσης και θα συνεχίσει την εμβάθυνση των επαφών με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Γιώργος Λιλλήκας

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας υποστηρίζει ότι αναφορικά με τη μορφή λύσης του Κυπριακού το πρόβλημα δεν είναι η ομοσπονδία και η δικοινοτικότητα, αλλά ο διζωνικός χαρακτήρας της, τονίζοντας ότι η διζωνική ομοσπονδία είναι εκ φύσεως διχοτομική.

Σχετικά με τη θέση του αυτή, εξηγεί: «Η δικοινοτικότητα αφορά την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στο κράτος και τη διασφάλιση κάποιων βασικών δικαιωμάτων τους. Η διζωνικότητα για να μπορεί να υπάρξει, ουσιαστικά απαιτεί ότι πρέπει να υπάρχουν δύο ζώνες που θα κατοικούνται από εθνικά αμιγή πληθυσμό για να μπορεί η κάθε μια κοινότητα να κυβερνά την κάθε περιοχή. Κατά συνέπεια, η διζωνική εκ φύσεως αφαιρεί από τους Έλληνες Κύπριους το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, της ελεύθερης εγκατάστασης, της ελεύθερης ιδιοκτησίας σε όλη την Κύπρο και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλες τις περιφέρειες της Κύπρου».

Ο Γιώργος Λιλλήκας προτείνει διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση και απόσυρση όλων των διαχρονικών υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επίσης, προτείνει διαπραγμάτευση με την Τουρκία για τα θέματα που την αφορούν (αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων, κατάργηση εγγυήσεων, κλ.π.) και με τους Τουρκοκύπριους για διασφάλιση των δικών τους ανθρώπινων δικαιωμάτων μέσα από τη λύση.

Δηλώνει έτοιμος να συζητήσει οποιαδήποτε μορφή λύσης του Κυπριακού, αρκεί αυτή η λύση να μην εδράζεται στα δεδομένα του 1974, τα διχοτομικά δεδομένα, να οδηγεί σε μία χώρα πραγματικά ελεύθερη, πραγματικά κυρίαρχη και ανεξάρτητη με ένα δημοκρατικό πολίτευμα, που θα σέβεται στην πράξη όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Προτεραιότητα σε σχέση με το Κυπριακό του κ. Λιλλήκα θα είναι, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος, να δημιουργήσει Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για να χαραχθεί συλλογικά μια μακροχρόνια στρατηγική, αλλά και στα ζητήματα ασφάλειας.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος τάσσεται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, αλλά απορρίπτει το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Τέλος, κ. Λιλλήκας δεσμεύεται ότι θα θέσει θέμα βρετανικών βάσεων, εάν δεν αλλάξει στάση η Βρετανία στο Κυπριακό και θα αφαιρέσει τον βρετανικό θυρεό από το Προεδρικό Μέγαρο, αναρτώντας τον θυρεό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-
Διαμάχη Ντράγκι-Σόιμπλε για την Κύπρο, γράφει το Der Spiegel 
-
Με νέα φόρμουλα και κυπριακό το δεύτερο ντιμπέϊτ
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές: Σάλος με ανάρτηση για «συναλλαγή» Λιλλήκα με Αναστασιάδη
  2. ΓΓ ΑΚΕΛ: Ταυτίζονται Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος σε οικονομία, έχουν κοινό σημείο στο Κυπριακό
  3. Απόψε η μοναδική διακαναλική των 5 βασικών υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας
  4. Προεδρικές Εκλογές - Κυπριανού: Διακυβεύονται Κυπριακό και κοινωνική ευαισθησία
  5. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  6. Μαλάς: Θα εργαστώ για ενίσχυση σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος