What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

29.01.2013 | 18:00
Τελευταία ενημέρωση: 29.01.2013 | 18:06

Πόλεμος αγωγών στην Ελλάδα – Στο σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι Ρώσων και Αμερικανών μπαίνει τώρα και η Γερμανία

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Δεν είναι μόνο τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη. Ο πραγματικός πόλεμος διεξάγεται, καιρό τώρα, και σε επίπεδο αγωγών. Πως και από πού θα περάσει το αζέρικο φυσικό αέριο προς την Ευρώπη

Η Ελλάδα θέλει να ξαναμπεί στο παιχνίδι με τον αγωγό TAP που από τα σύνορα με την Τουρκία, θα διατρέχει Θράκη και Μακεδονία και θα μεταφέρει μέσω Αλβανίας, υποθαλάσσια πλέον το αέριο στην Ιταλία.

Δεν είναι όμως ο μόνος αγωγός. Υπάρχει και το αντίπαλο δέος που φαίνεται να έχει τη στήριξη των Ρώσων για μεταφορά μέσω Βουλγαρίας και προς βορρά για την κεντρική Ευρώπη με άλλη διακλάδωση προς το βορρά της Ιταλίας.
Το παιχνίδι αυτό όμως είναι παράλληλο και παίζεται σε διάφορα “γήπεδα”. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ρώσοι μπήκαν δυναμικά στη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ εκτινάσσοντας προς τα πάνω τις προσφορές, ενώ είχαν ήδη προβεί σε ένα πρώτο σημαντικό γεωπολιτικών διαστάσεων άνοιγμα προς την Ελλάδα, με εξοπλιστικά προγράμματα και ενεργειακή σύμπραξη, επί κυβερνήσεως Καραμανλή, και κατά τα έτη 2005-'07, πρωτοβουλίες οι οποίες πάγωσαν απότομα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και κατόπιν της ωμής και σφοδρής αντίδρασης του Αμερικανικού παράγοντα...

Σε κάθε περίπτωση πάντως, για την ελληνική πλευρά η ρωσική επανεμφάνιση αποτελεί ακόμα έναν μοχλό πίεσης προκειμένου να στηριχθούν τα σχέδια και του ΤΑΡ.

Μόνο που σε αυτό το ενδεχόμενο αντιδρούν οι Ευρωπαίοι, αλλά κυρίως οι Αμερικανοί. Το να μπει τόσο ενεργά στο παιχνίδι και ειδικά στην Ελλάδα ένας ρωσικός κολοσσός, με ιδιαίτερες πολιτικές διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο και τον πρόεδρο Πούτιν, θα σημάνει διαιώνιση της εξάρτησης των Ευρωπαίων από ρωσικών συμφερόντων εταιρίες, ενώ ταυτόχρονα οι αμερικανικές εταιρίες θα έχουν απωλέσει ακόμη ένα πεδίο δραστηριότητας.
Το παιχνίδι, όπως πάντα σε περιπτώσεις κοιτασμάτων και διακίνησης αερίου και πετρελαίου, διαμορφώνεται σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Ελλάδα ως κρατική οντότητα αυτό τον καιρό βρίσκεται υπό διαρκή και ασφυκτική πίεση, σχεδόν από όλες τις πλευρές.

Ευρωπαίοι, Ρώσοι και Αμερικανοί πιέζουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους και η Ελλάδα σε επαφή και συντονισμό με την Ιταλία προσπαθεί να εξισορροπήσει τις ασκούμενες πιέσεις.

Ήδη υπήρξε μια συνάντηση στο Νταβός όπου ο Ν.Μηταράκης είδε τον Ιταλό υπουργό Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών Κοράντο Παζέρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Ενέργειας της Ελβετίας Βάλτερ Στάινμαν.

Κρίσιμη για το σχεδιασμό των κινήσεων ήταν και η σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό με κεντρικά στελέχη της εταιρείας που διαχειρίζονται τον αγωγό, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, κ. Δ. Αβραμόπουλου και των υφυπουργών Ανάπτυξης, κ. Ν. Μηταράκη και Ενέργειας, κ. Μ. Παπαγεωργίου.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την Αλβανία, όμως οι σχέσεις των δύο χωρών τον τελευταίο καιρό δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, οπότε τα αποτελέσματα μόνο περιορισμένα αναμένεται να είναι, δεδομένης και της ακραιφνώς φιλοαμερικανικής στάσης των Τιράνων, ειδικά μετά την αναγνώριση της αυτονομίας του Κοσόβου.

Η πολιτική στήριξη και από τις τρεις χώρες θα έχει καταλυτική σημασία για την κατασκευή του αγωγού. Οι συμφωνίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι, ώστε να υπάρξουν και σχετικές συμφωνίες με την αζερική πλευρά.

  Επίσης, οφείλουν οι τρεις χώρες να έχουν ολοκληρώσει τον αγωγό μέσα στα επόμενα 4 ως 5 χρόνια, οπότε και θα είναι και επαρκείς οι προς εξαγωγή ποσότητες του Αζερικού φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξαναξεκίνησε ο ''Πόλεμος'' ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ για την κατάκτηση του ελληνικού φυσικού αερίου

Σαμαράς για αποκρατικοποιήσεις: Να τελειώνουμε με ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Σκληρό αμερικανικό βέτο για τις συμφέρουσες Ρωσικές προτάσεις για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

ΔΕΠΑ: Πέντε εταιρίες στην τελική φάση αποκρατικοποίησης

"Κόκκινο" στην ελληνική ΑΟΖ, μέσω αραβικών χωρών, "ανάβει" η Τουρκία


   Διαδώστε αυτό το άρθρο