What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

29.01.2013 | 18:50
Τελευταία ενημέρωση: 30.01.2013 | 09:57

Καλύπτονται οι δημοσιονομικές ανάγκες μέχρι και τον Απρίλιο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει καλύψει τις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους μέχρι τον Απρίλιο και οι οποίες ανέρχονται σε 1,8 δις ευρώ, χωρίς την καταφυγή σε επιπρόσθετο δανεισμό, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Βάσος Σιαρλή, εκφράζοντας ταυτόχρονα αισιοδοξία ότι και τα δάνεια που λήγουν μέχρι τον Απρίλιο ύψους 1 δις ευρώ περίπου θα ανανεωθούν για άλλους τρεις μήνες.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι το κράτος κάλυψε τα έξοδά του για τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους λόγω και της εφαρμογής των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής του Μνημονίου Συναντίληψης με την Τρόικα.
Με αυτή την εξέλιξη, η Κυβέρνηση καλύπτει τις δημοσιονομικές και δανειακές της ανάγκες και πέραν του Μαρτίου, οπότε αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο της δανειακής σύμβασης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σιαρλή είπε πως το επιτελείο στο ΥΠΟΙΚ με τα στοιχεία που είχε ενώπιόν του στα τέλη του μήνα, έχει υπολογίσει με ακρίβεια τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις, τα έξοδα τα οποία είναι της τάξης του 1.8 δις για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

«Αυτά μπορούν να καλυφθούν από τα προβλεπόμενα έσοδα χωρίς προσφυγή σε επιπρόσθετο δανεισμό», ανέφερε ο κ. Σιαρλή.

Αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, που ανέρχονται σε ένα δις περίπου, ο κ. Σιαρλή ανέφερε πως «με τις επαφές που κάνουμε με τους διάφορους οργανισμούς, τους δανειστές μας ουσιαστικά, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να ανανεώσουμε όλες τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις για ακόμη μια περίοδο μέχρι και τρεις μήνες, ενώ τις μικρές υποχρεώσεις τις ξοφλούμε».

«Έτσι, με αυτό τον τρόπο το συνολικό ποσό της περιόδου μέχρι και το τέλος του Απρίλη, που ανέρχεται σε 2,8 δις πιστεύουμε ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε και όπως ανέφερα και προηγουμένως χωρίς προσφυγή σε επιπρόσθετο δανεισμό», είπε, προσθέτοντας πως αν και είναι δύσκολο έργο «το νοικοκύρεμα των λογαριασμών είναι εφικτό».

Σε ερώτηση αν η διόρθωση που επήλθε από την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπονται στο μνημόνιο ήταν βοηθητική, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι «οπωσδήποτε ένας λόγος γιατί μπορούμε τώρα, παρόλο που προβλέπεται ένα δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013, να συγκρατήσουμε το δανεισμό του κράτους τουλάχιστον για τους πρώτες τέσσερις μήνες του χρόνο είναι τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την περίοδο αυτή».

Ερωτηθείς, τέλος, αν μέχρι το Φεβρουάριο θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις της ρωσικής Κυβέρνησης για την ανανέωση του δανείου ύψους 2,5 δις που λήγει το 2016, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «αναμένουμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε μια θετική ανταπόκριση».
«Ακριβώς πότε θα έχουμε αυτή την θετική ανταπόκριση δεν είναι σίγουρο, αλλά η ουσία είναι η απάντηση» κατέληξε.
Εκπρόσωπος: Σε καλό δρόμο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών

Είμαστε σε καλό δρόμο και σε ότι αφορά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για τον Απρίλιο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Κύπρος μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και για τον Απρίλιο.

Ο κ. Στεφάνου είπε εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πως η Ρωσία φαίνεται να ενδιαφέρεται να εμπλακεί στα της Κύπρου, ανάλογα βέβαια με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Ερωτηθείς κατά πόσον η Κύπρος μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και για τον Απρίλιο, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών πάντοτε όταν βρισκόμαστε στο τέλος του μήνα μπορούμε να αξιολογήσουμε ξανά, ανάλογα με το πώς κύλησε ο προηγούμενος μήνας, και τις ανάγκες που έχουμε για τους επόμενους μήνες.
«Και όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών είμαστε σε καλό δρόμο και σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις που έχουμε και τις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχουμε για τον μήνα Απρίλιο», είπε ο κ. Στεφάνου.

Κληθείς να διευκρινίσει ποιές είναι αυτές οι ανάγκες ο κ. Στεφάνου είπε πως οι ανάγκες δεν είναι μόνο τα πάγια που πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή σε μισθούς και συνήθως σε άλλα λειτουργικά έξοδα, αλλά πολλές φορές υπάρχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια «τα οποία χρειάζεται κάθε φορά να διασφαλίζουμε ότι θα αναχρηματοδοτηθούν, είτε από την ίδια πηγή, είτε άλλως πως».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια ενημέρωση αναφορικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στη διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Ακόμα όχι. Λέγονται και γράφονται πολλά αναφορικά με το ρόλο της Ρωσίας. Έχουμε τις δηλώσεις τόσο του Ρώσου Προέδρου όσο και του Ρώσου Πρωθυπουργού, που είναι στο ίδιο μήκος κύματος, και η Ρωσία φαίνεται να ενδιαφέρεται να εμπλακεί στα της Κύπρου, ανάλογα βέβαια με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Άρα η Ρωσία εξαρτά τη δική τη θέση από τις τελικές αποφάσεις και ενέργειες που θα γίνουν από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Λεμεσός: Νυχτερινό "ντου" διαρρηκτών σε σπίτι ηλικιωμένης - έκλεψαν χρυσαφικά αξίας 158.700 ευρώ

-Τον έσφαξε ο συγκάτοικος του για ασήμαντη αφορμή- video

-Λεμεσός: 33χρονη υπάλληλος φαρμακείου ξάφριζε το ταμείο - 190.000 ευρώ η υπεξαίρεση

-Η προεκλογική εκστρατεία στα social media – Ποια η απήχηση των τριών υποψηφίων

-Συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας κατά 3,9% το 2013


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. To Εcofin έβγαλε 8 χώρες από τη «μαύρη λίστα » των φορολογικών παραδείσων
  2. ΓΓ ΑΚΕΛ: Ταυτίζονται Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος σε οικονομία, έχουν κοινό σημείο στο Κυπριακό
  3. Ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας
  4. «Αγόραζα ένα μπέργκερ κι έκλεβα χαρτιά υγείας γιατί δεν έβγαινα οικονομικά»
  5. Αυτές είναι οι ημερομηνίες για εγγραφές στα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά
  6. Διορίστηκε το ΔΣ του οργανισμού για εποπτεία της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων