What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

29.01.2013 | 20:30
Τελευταία ενημέρωση: 29.01.2013 | 20:34

Το όραμά του για την οικονομία παρουσίασε στο CIIM ο Λιλλήκας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Το όραμά του για ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές, βασιζόμενο στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, με κυριότερο το ανθρώπινό της δυναμικό, ανέλυσε ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας σε ομιλία του το απόγευμα στο Cyprus International Institute of Management (CIIM).

Ο Γιώργος Λιλλήκας αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στους τραπεζίτες και τη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και στη «διαχρονική κομματική πολιτική που αντιμετώπιζε το ευρύτερο κράτος ως χώρο βολέματος», είπε ότι θα πρέπει να τη δούμε σαν μία «πρόκληση-ευκαιρία» για να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, προβαίνοντας σε διαρθρωτικές αλλαγές, και να εξυγιάνουμε το τραπεζικό σύστημα.
Εκφράζοντας ανησυχία για τον τρόπο που έγινε η διαπραγμάτευση του μνημονίου και για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Κύπρου, καθώς και για το ότι η Κύπρος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την πρόκληση ενός δεύτερου μνημονίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε ότι εάν υπάρξει κούρεμα του κυπριακού χρέους η Κύπρος θα βρεθεί «σε χειρότερη μοίρα» από την Ελλάδα. Ο Γιώργος Λιλλήκας υπέδειξε ότι θα πρέπει να επιμείνουμε στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προσθέτοντας πως η αρνητική στάση της Γερμανίας επί τούτου «δεν είναι λόγος για να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά».
Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε «έντονες ανησυχίες» σε σχέση με την «εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας» στο πλαίσιο του μνημονίου, λέγοντας ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή». «Πρέπει να έχουμε κατά νου πάντα ότι δεν είναι ασύνδετα τα γεγονότα που συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή και στην Κύπρο με τον τρόπο που σχεδιάζουν κάποιοι μεγάλοι πρωταγωνιστές της διεθνούς σκηνής τις δικές τους κινήσεις, ιδίως στον τομέα της ενέργειας» ανέφερε. Όπως είπε «έχει τεράστια εθνική σημασία μέσα από τη σύμβαση να διατηρήσουμε δύο πράγματα: την κυριαρχία μας ως κράτος, δηλαδή να διαχειριζόμαστε τον πλούτο μας όπως εμείς κρίνουμε και χωρίς να έχει τελικό λόγο η τρόικα και δεύτερο να υπάρχει σαφής ρήτρα που θα επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία στην περίπτωση που μπορεί και αποφασίσει να πληρώσει το δάνειο, να μπορεί να το πράξει και να αποδεσμευτεί από το μνημόνιο».
Είπε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να ξεφύγει η Κύπρος από αυτό το αδιέξοδο αξιοποιώντας το φυσικό αέριο και εξέφρασε διαφωνία με όσους λένε ότι θα πρέπει να αναμένεται η δεύτερη γεώτρηση. Είπε επίσης ότι η κατασκευή της ενεργειακής υποδομής της Κύπρου θα πρέπει να ξεκινήσει το «ταχύτερο δυνατό» με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ και υπέδειξε πως «όσα περισσότερα συμφέροντα παντρέψουμε στην ενεργειακή μας υποδομή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ασφάλεια της υποδομής μας». Παράλληλα, σύμφωνα με την πρότασή του, μέρος των εσόδων θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ενός ταμείου για την χρηματοδότηση έργων έρευνας και καινοτομίας. Εισηγείται ακόμα η Κυβέρνηση να διαμορφώσει πακέτο φορολογικών και άλλων κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των πετροχημικών βιομηχανιών που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο φυσικό αέριο.
Ο Γιώργος Λιλλήκας εκφράζοντας διαφωνία με την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, είπε ότι η πρότασή του αφορά στην εισαγωγή σε κάθε ημικρατικό οργανισμό ενός στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα έχει το 25% του οργανισμού ταυτόχρονα με τη διαχείρισή (management) του και με αυτό τον τρόπο το κράτος θα έχει το 75% του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των κερδών του οργανισμού, αλλά και τον έλεγχο σε ό,τι αφορά στρατηγικά ζητήματα. Την ίδια ώρα ο στρατηγικός επενδυτής, είπε, «θα θέσει τέρμα στο ρουσφέτι και στις κομματικές παρεμβάσεις» και θα μεταφέρει στους ημικρατικούς οργανισμούς τεχνογνωσία και τεχνολογία.
Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος πρέπει να διεκδικήσει αύξηση της έντασης συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα διαρθρωτικά ταμεία στο 100% λόγω της ένταξης της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης.
Προτείνει επίσης ενίσχυση της προσπάθειας των κυπριακών ΜμΕ για να στραφούν σε δραστηριότητες εντάσεως γνώσης, μέσω της παροχής φορολογικών κινήτρων στις βιομηχανίες που επενδύουν στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, επανεργοποίηση του θεσμού των εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων και ενίσχυση των προσπαθειών του ιδιωτικού τομέα για δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης επιχειρηματικών ιδεών με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Εισηγείται ακόμα εκσυγχρονισμό του εθνικού συστήματος έρευνας και καινοτομίας καθώς και του διαχειριστικού πλαισίου των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας, εισαγωγή της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση και διασύνδεση της ακαδημίας με τη βιομηχανία.
Ο υποψήφιος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας «μεγάλων καζίνο που θα προσφέρουν πολυθεάματα», πρόταση η οποία όπως είπε μπορεί να εξαγγελθεί εντός του 2013 δημιουργώντας κίνητρα για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Λεμεσός: Νυχτερινό "ντου" διαρρηκτών σε σπίτι ηλικιωμένης - έκλεψαν χρυσαφικά αξίας 158.700 ευρώ

-Τον έσφαξε ο συγκάτοικος του για ασήμαντη αφορμή- video

-Λεμεσός: 33χρονη υπάλληλος φαρμακείου ξάφριζε το ταμείο - 190.000 ευρώ η υπεξαίρεση

-Η προεκλογική εκστρατεία στα social media – Ποια η απήχηση των τριών υποψηφίων

-Συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας κατά 3,9% το 2013


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κομισιόν: Η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου
  2. DBRS: «Η εκλογή Αναστασιάδη μειώνει τη αβεβαιότητα για τις οικονομικές πολιτικές»
  3. Παγκύπρια αύξηση 64% των πωλητηρίων εγγράφων τον Ιανουάριο
  4. Οργισμένη ανακοίνωση της Συμμαχίας κατά Παύλου Μυλωνά - «Βολές» και κατά Νικόλα
  5. Προεδρικές Εκλογές: «Άκαρπες» οι συναντήσεις Αναστασιάδη με Λιλλήκα - Σιζόπουλο [vid]
  6. Προεδρικές Εκλογές, Μαλάς - Λιλλήκας: Επιβεβαίωσαν διαφωνίες και συγκλίσεις