What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ· ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ· ΚΟΤΖΙΑΣ·

INFO

29.01.2013 | 21:10
Τελευταία ενημέρωση: 30.01.2013 | 08:25

Ίση πρόσβαση πολιτών στη δικαιοσύνη, προτείνει ο Γιώργος Λιλλήκας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Μια σειρά προτάσεων που στοχεύουν να έχουν ως αποτέλεσμα την ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητά της, παρουσίασε απόψε στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας προτείνει το διαχωρισμό των διοικητικών δικαστηρίων από το εφετείο και δημιουργία διοικητικών δικαστηρίων. Όπως ανέφερε «έχει πλέον καταστεί σαφές και αναγκαίο ότι είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός των διοικητικών δικαστηρίων από το εφετείο». Και οι δύο δικαιοδοσίες, είπε, «έχουν μεγάλο αντίκτυπο και κοινωνική σημασία και άπτονται του μεγαλύτερου όγκου της πολιτικής-αστικής δικαιοδοσίας αφενός και της διοικητικής δικαιοσύνης αφ’ ετέρου».
Ο υποψήφιος για την Προεδρία προτείνει επίσης την εκδίκαση της ουσίας διοικητικών προσφυγών από διοικητικά δικαστήρια τα οποία προγραμματίζει να ιδρύσει. Εξήγησε ότι πέραν του τεράστιου όγκου των προσφυγών, το Ανώτατο Δικαστήριο παραμένει δέσμιο της στενής ακυρωτικής δικαιοδοσίας με αποτέλεσμα να μην ικανοποιείται και να μην αποδίδεται δικαιοσύνη στο βαθμό που θα έπρεπε.
Η δημιουργία δικαστηρίων καθαρά διοικητικών τα οποία και θα είναι εξειδικευμένα στα θέματα τα οποία εξετάζουν, θα αποφορτίσει από τη μια το Ανώτατο Δικαστήριο από υποθέσεις προσφυγών ενώ από την άλλη θα μπορεί η δικαιοσύνη να εξετάσει την προσφυγή του οποιουδήποτε πολίτη με επάρκεια , αφού τα διοικητικά δικαστήρια θα είναι και εξειδικευμένα και θα μπορούν να ελέγχουν την υπόθεση επί της ουσίας της. Τα Εφετεία, που προτείνει ο κ. Λιλλήκας, θα λειτουργούν ως δευτεροβάθμια δικαστήρια όπως είναι και ο σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκαν και θα ελέγχουν σε δεύτερο βαθμό τις αποφάσεις των πολιτικών, ποινικών αλλά και διοικητικών δικαστηρίων.
Παράλληλα, το πρόγραμμα του περιλαμβάνει τη δημιουργία τρίτου βαθμού δικαιοδοσίας και Τριτοβάθμιου Δικαστηρίου κατά τα πρότυπα των προηγμένων δημοκρατικών χωρών, το οποίο θα ασκεί συγκεκριμένο και καθορισμένο έλεγχο αποφάσεων των εφετείων για συγκεκριμένους νομικούς κυρίως λόγους. «Με τον τρόπο αυτό εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας δικαίου στην κυπριακή έννομη τάξη και ιδιαίτερα το αίσθημα ότι η ορθότητα οποιασδήποτε απόφασης του Εφετείου θα τυγχάνει δικαστικού ελέγχου», ανέφερε.
Ο κ. Λιλλήκας μίλησε και για τη ανάγκη αύξησης του αριθμού των δικαστών ώστε οι δικαστές να απαλλαγούν από τον τεράστιο όγκο εργασίας και υποθέσεων τις οποίες διεκπεραιώνουν καθημερινά, αλλά και τη βελτίωση των υποδομών και των παρεμφερών δικαστικών υπηρεσιών. Παράλληλα, προγραμματίζει την τροποποίηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας «ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτητα στην διεκπεραίωση των πολιτικών υποθέσεων, ώστε να μην επιτρέπεται είτε η κατάχρηση της διαδικασίας είτε η παρέλκυση της».
Ανέλυσε επίσης στους παρευρισκόμενους την πρότασή του για επίσπευση της εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων, μέσω τροποποίησης της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται σε ιδιώτες επιδότες η εκτέλεση ενταλμάτων κινητής περιουσίας προς αποπληρωμή των δικαστικών οφειλών.
Ο τρόπος πρόσληψης, ελέγχου και ρύθμισης των θεμάτων τόσο των ιδιωτών επιδοτών όσο και του θέματος της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων θα γίνεται από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο στα πλαίσια της αυτορύθμισης και αναβάθμισης του ίδιου του δικηγορικού επαγγέλματος, εξήγησε.
Ο υποψήφιος Πρόεδρος μίλησε και για την ανάγκη μείωσης του τεράστιου, όπως είπε, αριθμού ποινικών υποθέσεων. Επιβάλλεται, ανέφερε, απλοποίηση διαδικασιών, εισαγωγή και επέκταση του μέτρου της εξώδικης ρύθμισης αδικημάτων αλλά και έλεγχος - δημοσιονομικός και ιεραρχικός – του αριθμού των υποθέσεων οι οποίες καταχωρούνται στο Δικαστήριο και του τρόπου εξέτασης, αξιολόγησης και λήψης των αποφάσεων περί καταχώρησης των ποινικών υποθέσεων στο Δικαστήριο.
Πρόσθεσε ότι σκοπεύει επίσης να προωθήσει νομοθεσία σύμφωνα με την οποία και στις ποινικές υποθέσεις ο κατήγορος θα επωμίζεται τα έξοδα σε περίπτωση που η ποινική δίωξη απορριφθεί και το κατηγορούμενο πρόσωπο αθωωθεί ή απαλλαγεί.
Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και στην ανάγκη υποθέσεις και απαιτήσεις που αφορούν ποσά κάτω των €5.000 να δικάζονται συνοπτικά και σε γρήγορο χρόνο. Έδωσε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Γερμανία στις οποίες λειτουργούν ειρηνοδικεία για τόσο μικρές υποθέσεις και την Αγγλία και την Ιρλανδία με τα αντίστοιχα «small claims courts», που επιτυγχάνουν έτσι τη γρήγορη διεκπεραίωση μεγάλου αριθμού υποθέσεων, με περιορισμένα έξοδα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Λεμεσός: Νυχτερινό "ντου" διαρρηκτών σε σπίτι ηλικιωμένης - έκλεψαν χρυσαφικά αξίας 158.700 ευρώ

-Τον έσφαξε ο συγκάτοικος του για ασήμαντη αφορμή- video

-Λεμεσός: 33χρονη υπάλληλος φαρμακείου ξάφριζε το ταμείο - 190.000 ευρώ η υπεξαίρεση

-Η προεκλογική εκστρατεία στα social media – Ποια η απήχηση των τριών υποψηφίων

-Συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας κατά 3,9% το 2013

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Spiegel για Μέρκελ: Εξαιτίας της θα μπουν οι ναζί στη Βουλή!
  2. Με το «καλησπέρα σας» ένταση στο ΡΙΚ μεταξύ 'Αντρου - Π. Ποταμίτη και στο βάθος ο... Λιλλήκας [vid]
  3. Στις 15 Δεκεμβρίου προκηρύσσονται οι Προεδρικές Εκλογές 2018
  4. Σκληρή γλώσσα Μαλά κατά πρώην συντρόφων: Ο κόσμος της Αριστεράς θα τους τιμωρήσει
  5. Ο διορισμός Κυριάκου Κυριάκου Αναστασιάδη στέλνει το μήνυμα, η δικαιοσύνη ακούει; [pic]
  6. Τ/κ περιουσίες: Νέα επίθεση Σιακόλα σε Φαίδωνος - Στη δικαιοσύνη προσφεύγει και η Stassinos Investment