What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

29.01.2013 | 22:15
Τελευταία ενημέρωση: 30.01.2013 | 08:26

Στις Βρυξέλες την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Βουλής

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για επαφές με τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να αντικρουστούν οι αβάσιμες κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι σήμερα απέστειλε και επιστολές στους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Πρόσθεσε ότι ως Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ζήτησε να μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντήσει τον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και αναμένει απάντηση, λέγοντας ότι στη Γερμανία επικρατεί προεκλογικό κλίμα που εντείνει την κριτική σε βάρος της Καγκελαρίου Μέρκελ.
Μιλώντας κατά το κόψιμο της Βασιλόπιτας της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με όλα τα κόμματα στη Γερμανία, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με τα κράτη – μέλη «δορυφόρους» της Γερμανίας και ότι όταν ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής, Χάνες Σβόμποντα επισκέφθηκε την Κύπρο υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει με τους Γερμανούς Ευρωβουλευτές της πολιτικής του ομάδας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Κίνησης αναφορικά με τον αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ Ομήρου δήλωσε ότι ακόμα και αν λυθεί το Κυπριακό, μέχρι να υπάρξει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας και Ελλάδας – Τουρκίας δεν πρέπει να δοθεί στην Τουρκία η δυνατότητα να κλείνει τη στρόφιγγα, να μας αιχμαλωτίζει και να μας πιέζει. «Θα πρέπει να γίνει το τερματικό στην Κύπρο και από το τερματικό να διοχετεύεται το φυσικό αέριο με πλοία καθώς λόγω της υποθαλάσσιας ανωμαλίας του εδάφους δεν μπορεί να κατασκευαστεί αγωγός βυθού», εξήγησε.
Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου είπε ότι η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, με επικεφαλής τον διαβόητο - όπως ανέφερε - Ντάουνερ ετοιμάζει έγγραφο στο οποίο θα καταγραφούν οι λεγόμενες συγκλίσεις, δηλαδή, είπε, οι συμφωνίες που υπήρξαν σε διάφορα θέματα κατά τη διάρκεια των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Ταλάτ. Πρόσθεσε ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος όλες οι υποχωρήσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας να περιληφθούν στο έγγραφο και να αποτελέσουν οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά.
Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι είναι φανερό πως μετά τις προεδρικές εκλογές θα αναληφθεί μια προσπάθεια αναζωογόνησης του διαλόγου με βάση αυτό το έγγραφο και παρατήρησε πως όσο και αν λέγεται ότι ισχύει η αρχή ότι τίποτε δεν θεωρείται ως συμφωνηθέν εάν δεν συμφωνηθούν όλα, όσο και αν ηχεί καλά, ουδεμία σχέση έχει με την πολιτική και διπλωματική πρακτική, ιδιαίτερα για το αδύνατο μέρος. «Αρα λοιπόν αυτές οι γενναιόδωρες προσφορές όπως τις ονόμασε ο Πρόεδρος πρέπει να αποσυρθούν και να σχεδιαστεί μια καινούργια στρατηγική που θα επανατοποθετεί, το Κυπριακό σε θέμα εισβολής και κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.
Αναφερόμενος στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές, είπε ότι είναι κρίσιμες, καθοριστικές και κομβικές υπό την έννοια ότι είτε θα υπάρξει, έστω μετά από 38 χρόνια, αλλαγή στην πολιτική που ακολουθήθηκε και κατέληξε στις απαράδεκτες υποχωρήσεις χωρίς να υπάρξει από την άλλη πλευρά η όποια διαλλακτικότητα, είτε θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πολιτική που ακολουθείται για 38 χρόνια, προσθέτοντας ότι υπάρχει ταύτιση των θέσεων της ΕΔΕΚ με τον υποψήφιο Πρόεδρο Γιώργο Λιλλήκα.
Συνεχίζοντας είπε ότι ταύτιση απόψεων υπάρχει και στο ζήτημα της οικονομίας και ανέφερε ότι η απαξίωση από τους υποψηφίους Αναστασιάδη και Μαλά και των ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, για τις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιώργος Λιλλήκας για την ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση του φυσικού αερίου προκειμένου να απαλλαγούμε από το μνημόνιο, αποδεικνύουν ότι δυστυχώς μετρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες και όχι το συμφέρον του τόπου.
«Όταν εφημερίδες όπως η γερμανική Ντι Βελτ ή όπως είναι η έκθεση της σκωτσέζικης τράπεζας αναφέρουν ότι η Κύπρος κάθεται πάνω σε ένα θησαυρό (η έκθεση της τράπεζας μιλά για 560 δις, η Ντι Βελτ έγραψε για 600 δις) και περίπου μας ειρωνεύονται ότι εκλιπαρούμε για 17 δις δάνειο, δείχνει πως θα έπρεπε να είχαν κινηθούμε όλοι μαζί στο πλαίσιο συνεννόησης για να γίνει το συντομότερο δυνατό επιβεβαιωτική γεώτρηση», είπε προσθέτοντας πως όταν έχουμε την επιβεβαιωτική γεώτρηση θα έχουμε το επενδυτικό όχημα για να μπούμε σε χρηματιστήριο, όπως αυτό της Νέας Υόρκης, είτε για να εκδοθούν ομόλογα για να εξασφαλίσουμε το συντομότερο δυνατό το χρηματικό ποσό που χρειαζόμαστε για να απαλλαγούμε από τα δεσμά του μνημονίου».
«Οσο θα υπάρχει μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη», είπε καλώντας τις παρευρισκόμενες να καταβάλουν επίπονες συστηματικές προσπάθειες για να δοθεί το μήνυμα ότι είναι αδήριτη η ανάγκη να αλλάξει πορεία η χώρα και να γίνει μια νέα αρχή, πέρα από την εμμονή στα παρελθοντικά σύνδρομα, στις πολωτικές αντιπαλότητες που πλαστογραφούν την πραγματική πολιτική θέληση του λαού και να επιτευχθεί η νικηφόρος πορεία της υποψηφιότητας Λιλλήκα».
Η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης Ρούλα Μαυρονικόλα αναφέροντας ότι η εκλογή του Γιώργου Λιλλήκα έρχεται, κάλεσε τα μέλη της Κίνησης όπως μέχρι και την τελευταία στιγμή εργαστούν με ενθουσιασμό και πείσμα. Παρόν στην εκδήλωση ήταν και ο Δώρος Θεοδώρου, ο ιθύνων νους για τη δημιουργία της Κίνησης, όπως είπε η κ. Μαυρονικόλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Λεμεσός: Νυχτερινό "ντου" διαρρηκτών σε σπίτι ηλικιωμένης - έκλεψαν χρυσαφικά αξίας 158.700 ευρώ

-Τον έσφαξε ο συγκάτοικος του για ασήμαντη αφορμή- video

-Λεμεσός: 33χρονη υπάλληλος φαρμακείου ξάφριζε το ταμείο - 190.000 ευρώ η υπεξαίρεση

-Η προεκλογική εκστρατεία στα social media – Ποια η απήχηση των τριών υποψηφίων

-Συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας κατά 3,9% το 2013


Τα είπαν απόψε Χριστόφιας - Πούτιν-Τα χρηματοοικονομικά θέματα στο επίκεντρο


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Πέρασε» από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο
  2. Κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο - Τι προβλέπει για πλειστηριασμούς και απεργίες
  3. «Εκλογές» Κατεχόμενα: Σημαντικά ονόματα εκτός «βουλής»
  4. Λευκωσία: Έπεσαν υπογραφές για το παρκινγκ στην Ομήρου
  5. Ομήρου: Η Κυβέρνηση να προετοιμάσει προσφυγή στο Σ.Α. μετά την εξαγγελία για τα Μαρωνίτικα χωριά
  6. Η οικογένεια του αποβιώσαντος Α. Ομήρου απειλεί με μηνύσεις Φαίδωνος και Δ.Σ. Πάφου για προσβολή νεκρού