What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 29.01.2013 | 22:45

Στεφάνου: Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα διάφορα που λέχθηκαν στο ντιμπέιτ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε σήμερα κατά το χθεσινό διακαναλικό ντιμπέιτ για το Κυπριακό των τριών βασικών υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, λέχθηκαν διάφορα πράγματα που αφορούν στις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως «η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την εκτελεστική εξουσία προβλέπει εκ περιτροπής προεδρία, με σταθμισμένη ψήφο και διασταυρούμενη ψήφο», και πρόσθεσε πως «την εκ περιτροπής προεδρία την αποδέχθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά από τον πρόεδρο Κληρίδη και έκτοτε δεν αμφισβητήθηκε ποτέ».
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε την εκ περιτροπής προεδρία υπό τον όρο της διασταυρούμενης ψήφου. Ο κ. Έρογλου απορρίπτει αυτή τη σύγκλιση λόγω της διασταυρούμενης ψήφου, θέλοντας να διατηρήσει την εκ περιτροπής προεδρία», ανέφερε.
Είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ξεκάθαρο ότι εφόσον ο κ. Έρογλου επιμένει στην απόρριψη, τότε η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι για Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. Κι όπως ορθά σημείωσε ο κ. Μαλάς, ψες στη συζήτηση, αυτή η θέση καταγράφεται στο περίγραμμα θέσεων της ε/κ πλευράς, είπε ο κ. Στεφάνου.
Είπε πως με το χειρισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Έρογλου βρέθηκε εκτεθειμένος έναντι των Ηνωμένων Εθνών και η ε/κ πλευρά απέκτησε δυνατότητα ελιγμού, χωρίς να κατηγορηθεί για υπαναχώρηση από το διεθνή οργανισμό.
Οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στον απεγκλωβισμό του κ. Έρογλου από το οδυνηρό γι’ αυτόν δίλημμα της επιλογής μεταξύ της διασταυρούμενης ψήφου και της μόνιμης αντιπροεδρίας, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.
Είπε πως η θέση που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά στο εδαφικό είναι ξεκάθαρη και πρόσθεσε πως προτείνονται τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές οι οποίες θα επιτρέψουν στην πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων προσφύγων (περίπου 100 χιλιάδες πρόσφυγες) να επιστρέψουν στις περιουσίες τους υπό ε/κ διοίκηση.
Οι υπόλοιποι πρόσφυγες, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα έχουν δικαίωμα επιστροφής στην υπό τ/κ διοίκηση περιοχή και ελεύθερα θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της πλήρους αποκατάστασης της περιουσίας τους, της αποζημίωσης ή της ανταλλαγής.
«Αυτή τη θέση εξήγησε με σαφήνεια ο κ. Μαλάς. Οι όποιες υποθέσεις επί χάρτου για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η εφαρμογή αυτής της θέσης, δεν αποτελούν πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ο Πρόεδρος ποτέ δεν κατέθεσε τέτοια πρόταση στις συνομιλίες», ανέφερε.
Είπε πως η σύγκλιση για τις τέσσερις ελευθερίες θέτει περιορισμό στην εγκατάσταση Τούρκων πολιτών στην Κύπρο, μετά από τη λύση του Κυπριακού, αφού εντάσσει το θέμα κάτω από το συσχετισμό τέσσερις Έλληνες και ένας Τούρκος που υπάρχει στο Σύνταγμα του ’60. Χωρίς αυτή τη διευθέτηση, είναι τότε που οι Τούρκοι πολίτες δεν θα έχουν κανένα περιορισμό στο να εγκαθίστανται στην Κύπρο, όπως ορθά επισήμανε ο κ. Μαλάς.
Ο κ. Στεφάνου είπε εξάλλου πως η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 «όχι μόνο προβλέπει για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά θυμίζουμε ότι ο τότε Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δημόσια χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι τελικά πείστηκε ο κ. Ταλάτ να συμφωνήσει σ’ αυτή την αναφορά».
«Ο ιστορικός συμβιβασμός της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας υπάρχει επίσης στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και ’79, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, σε αποφάσεις της ΕΕ, στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Σεπτεμβρίου 2009», συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος.
Ανέφερε πως η άρνηση αυτού του συμβιβασμού και η μηδενική βάση που διακηρύσσει ο κ. Λιλλήκας, θα οδηγήσει στην ακύρωση όλων των ερεισμάτων για διεκδίκηση λύσης δίκαιης, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής, θα απομονώσει διεθνώς την Κύπρο και θα επιτρέψει στην Τουρκία να θέσει επίσημα τη διχοτόμηση στο διαπραγματευτικό τραπέζι, χωρίς να βρεθεί σε αντιπαράθεση με τον ΟΗΕ.
«Το παρελθόν έχει αποδείξει πολλές φορές ότι με τα συνθήματα και τις ανέξοδες διακηρύξεις το Κυπριακό όχι μόνο δεν μπορεί να επιλυθεί αλλά η λύση απομακρύνεται», είπε ο Εκπρόσωπος.
Ανέφερε πως «λύση του Κυπριακού δεν μπορούμε να πετύχουμε ούτε με αόριστες διακηρύξεις και απουσία συγκεκριμένων θέσεων», για να προσθέσει πως «ο κ. Αναστασιάδης, εγκλωβισμένος στις προεκλογικές του μεταλλάξεις, δεν διατυπώνει συγκεκριμένες θέσεις και ό,τι δήλωνε προηγουμένως, τώρα το απαρνιέται χάρις στις προεκλογικές σκοπιμότητες».
«Σήμερα ο κ. Αναστασιάδης μιλά για απαράδεκτες υποχωρήσεις στο Κυπριακό. Όταν καταθέτονταν οι προτάσεις, ο κ. Αναστασιάδης όχι μόνο δεν διαφώνησε, αλλά καλούσε τον Πρόεδρο να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και να μην ακούει τους κυβερνητικούς εταίρους», είπε ο Εκπρόσωπος.
Σημείωσε πως ψες ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε ότι προηγουμένως δεν γνώριζε γι’ αυτό και δεν διαφώνησε. «Ποιο είναι το συμπέρασμα για τους πολίτες; Ότι ο κ. Αναστασιάδης συμφωνεί με θέσεις χωρίς να ξέρει την ουσία τους; Αυτό κι αν είναι επικίνδυνο!», πρόσθεσε.
«Αλήθεια, πώς μπορεί τώρα ο κ. Αναστασιάδης να χαρακτηρίζει ως απαράδεκτες θέσεις οι οποίες αποτελούν βελτιώσεις προτάσεων που αυτός στο παρελθόν δέχθηκε; Είναι κι αυτό μέρος των μεταλλάξεων του κ. Αναστασιάδη σε σημείο που πραγματικά έχει γίνει αγνώριστος», κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Λεμεσός: Νυχτερινό "ντου" διαρρηκτών σε σπίτι ηλικιωμένης - έκλεψαν χρυσαφικά αξίας 158.700 ευρώ

-Τον έσφαξε ο συγκάτοικος του για ασήμαντη αφορμή- video

-Λεμεσός: 33χρονη υπάλληλος φαρμακείου ξάφριζε το ταμείο - 190.000 ευρώ η υπεξαίρεση

-Η προεκλογική εκστρατεία στα social media – Ποια η απήχηση των τριών υποψηφίων

-Συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας κατά 3,9% το 2013


Τα είπαν απόψε Χριστόφιας - Πούτιν-Τα χρηματοοικονομικά θέματα στο επίκεντρο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές - Παπαδόπουλος: «Τον Φλεβάρη θα κουρέψουμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη»
  2. Ένας 28χρονος… απειλεί τη Μέρκελ!
  3. Κατεχόμενα: Το κόμμα Οζερσάι θα συζητήσει συμμετοχή σε «κυβέρνηση»
  4. Κατάθεση στεφάνου στο Barnet στη μνήμη Κυπρίων πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
  5. Στέφανος Μιχαήλ: Έγινε κομμωτής μέσα σε ταβέρνα! [vid]
  6. Προεδρικές Εκλογές: Από τα γραφεία του ΑΚΕΛ στο επιτελείο Μαλά [pic]