What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· C STAR· ΜΙΣΘΟΣ·

INFO

30.01.2013 | 19:38
Τελευταία ενημέρωση: 31.01.2013 | 06:08

Εξωτερική πολιτική και ενέργεια συζήτησε η ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την πλήρη στήριξη της Λευκωσίας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας εξέφρασε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, κατά τη συνάντησή της με τον Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων της Σερβίας Ιβάν Μερκίτς, στο Βελιγράδι, ενώ τον ενημέρωσε και για το Κυπριακό.

Εξάλλου, η Υπουργός συζήτησε θέματα συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε με την Υπουργό Ενέργειας, Ανάπτυξης και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σερβίας Ζόρανα Μιχαϊλοβιτς, εκπροσωπώντας τον κ. Συλικιώτη.
Οι δύο συναντήσεις έγιναν στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στη Σερβία.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Μαρκουλλή δήλωσε ότι συζήτησε με τον ομόλογό της θέματα που αφορούν τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, «ιδιαίτερα μετά τη σημερινή εναρκτήρια ενισχυμένη εταιρική σχέση που έχει ως στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών σε διεθνείς Οργανισμούς και της αλληλοστήριξής τους σε θέματα ζωτικής σημασίας στα διεθνή φόρα».
Πρόσθεσε ότι προέβη σε ενημέρωση για την παρούσα φάση στο Κυπριακό, καθώς και για τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε εκτενής συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας για την οποία η Κύπρος εκφράζει την πλήρη στήριξή της. Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτή την προοπτική με διάφορους μηχανισμούς τόσο της ΕΕ όσο και της Κύπρου, όπως μέσα από το Μνημόνιο Συνεργασίας σε θέματα ΕΕ και σε αυτό το πλαίσιο και με την οικονομική στήριξη της ΕΕ θα συμβάλουμε στην εκπαίδευση και την τεχνογνωσία σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας αλλά και σε άλλα θέματα, με στόχο την ευθυγράμμιση της Σερβίας με το κοινοτικό κεκτημένο».
Η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Μερκίτς για τα αποτελέσματα του 4ου γύρου του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Η δική μας ενθάρρυνση, είπε, «είναι όπως συνεχίσει αυτός ο διάλογος διότι θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις αποφάσεις που θα ληφθούν μέχρι τον Ιούνιο, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων Σερβίας – ΕΕ».
Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη στήριξή της σε αυτή την προοπτική της Σερβίας. «Η θέση μας όσον αφορά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου είναι μια θέση αρχών, θέση στήριξης και σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Σερβίας», ανέφερε η κ. Μαρκουλλή.
Εξάλλου, η κ. Μαρκουλλή συζήτησε με την κ. Μιχαϊλοβιτς θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας και ιδιαίτερα στον τομέα των υδρογονανθράκων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ενημέρωσε για τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες της Κύπρου στον τομέα των υδρογονανθράκων και τις προοπτικές που παρουσιάζονται, καθώς και για τη συνεργασία με γειτονικές χώρες και με την ΕΕ. Επίσης, συζήτησαν για τις προοπτικές που παρουσιάζονται για συνεργασία με τη Σερβία, τόσο στον τομέα των υδρογονανθράκων όσο και για άλλες δραστηριότητες, όπως το θέμα μεταφοράς ηλεκτρισμού μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας προς την Ευρώπη.
Για το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι συμφώνησαν να υπάρχει περαιτέρω συνεργασία σε τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο στον τομέα αυτό, που παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές συνεργασίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Απίστευτο : Νεκρό νεογνό βρέθηκε στα απόβλητα του Νοσοκομείου Λεμεσού
- Απίστευτη τραγωδία σε τράπεζα - Υπάλληλος καταπλακώθηκε από κέρματα
- Λευκωσία: Σοβαρά τραυματισμένος 22χρονος μοτοσικλετιστής

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ράτκο Μλάντιτς: Ισόβια στον «ήρωα»... «χασάπη των Βαλκανίων»
  2. Ράτκο Μλάντιτς: Ημέρα της κρίσης για τον ζωντανό - νεκρό «ήρωα»...«χασάπη των Βαλκανίων» [pics]
  3. Συνελήφθησαν οι δύο Σέρβοι επίδοξοι εκτελεστές του Αλεξούι
  4. Ελληνικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να συμπεριφερθεί επιτέλους με βάση τη διεθνή νομιμότητα
  5. ΥΠΕΞ: Η τροπολογία Μπέκε μιλά για εφαρμογή της Τρίτης Βιέννης για όλους τους εγκλωβισμένους
  6. Κυπριακό - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Επικρίσεις για έκθεση Γκουτέρες - «Δεν μας καλύπτει»