What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

30.01.2013 | 20:15
Τελευταία ενημέρωση: 31.01.2013 | 06:41

Κύπρος–Σερβία ενθαρρύνουν διμερή και πολυμερή συνεργασία

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Κύπρος και Σερβία εξέφρασαν τη βούλησή τους για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων τους, σημειώνοντας ότι ενθαρρύνουν τη συνεργασία σε διμερές και σε πολυμερές επίπεδο.

Αυτό αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά από την πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, της οποίας προήδρευσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, οι δύο χώρες «ενθαρρύνουν τη συνεργασία τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο».
Η Σερβία, αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, «επαναβεβαιώνει την πλήρη στήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκφράζει τη στήριξή της για μια λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου, του Χάρτη του ΟΗΕ, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου ’77 και ’79 και των αρχών που εδράζεται η ΕΕ».
Η Δημοκρατία της Σερβίας εκφράζει, επίσης, την ελπίδα ότι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος θα δώσει ώθηση για μια ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας».
Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία «επαναβεβαιώνει τον πλήρη σεβασμό της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας και υποστηρίζει το συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα για μια συνολική και αμοιβαίως αποδεκτή λύση για το Κόσοβο».
Η Κύπρος εκφράζει επίσης την ευγνωμοσύνη της για τη συμμετοχή της Σερβίας στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Την ίδια ώρα αναφέρεται ότι «χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση του επιπέδου των διμερών οικονομικών σχέσεων καθώς δεν έχουν ακόμη πλήρως αξιοποιηθεί οι ευκαιρίες για εμπορική και οικονομική συνεργασία».
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ενίσχυση των ευκαιριών για επενδύσεις μέσω των αντίστοιχων τους Εμπορικών Επιμελητηρίων και με την ενεργό ανάμιξη του Κυπρο-σερβικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, όπως, επίσης, και με τις πιο συχνές ανταλλαγές επισκέψεων και διοργάνωση σεμιναρίων προς το σκοπό αυτό.
Κύπρος και Σερβία, αναφέρεται, «έχουν συζητήσει τρόπους για βελτίωση της συνεργασίας τους στους τομείς του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας-ιδιαίτερα της ηλιακής- των μεταφορών, των πολιτιστικών ανταλλαγών, της δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης, της εκπαίδευσης και της υγείας».
Η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Σερβίας θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2014.
Από κυπριακής πλευράς στη Διακυβερνητική Σύνοδο πήραν μέρος η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά και ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζος.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Απίστευτο : Νεκρό νεογνό βρέθηκε στα απόβλητα του Νοσοκομείου Λεμεσού
- Απίστευτη τραγωδία σε τράπεζα - Υπάλληλος καταπλακώθηκε από κέρματα
- Λευκωσία: Σοβαρά τραυματισμένος 22χρονος μοτοσικλετιστής

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών
  2. Τριμερής Σύνοδος Κύπρος - Ελλάδα - Ιορδανία: Υπογράφονται συμφωνίες
  3. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα
  4. Στα χέρια γαλλικής εταιρείας το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου
  5. «Μπούκαρε» σε αστυνομικό τμήμα της Λεμεσού ουρλιάζοντας «Εν ο Χριστόφιας που με κατέστρεψε...»
  6. Γεν. Ελεγκτής: «Δίνει στεγνά» τον πρώην ΠτΔ για τα χρωστούμενα €48.087 - Αδίκως στοχοποίησαν τον Χριστόφια