What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· C STAR· ΜΙΣΘΟΣ·

INFO

30.01.2013 | 23:05
Τελευταία ενημέρωση: 30.01.2013 | 23:08

Τους άξονες της πολιτικής του στο Κυπριακό παρουσίασε ο Γιώργος Λιλλήκας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Στους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει στο Κυπριακό, ώστε να εξαναγκάσει την Τουρκία καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του εθνικού προβλήματος, αναφέρθηκε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές αναμετρούνται διαφορετικές σχολές σκέψεις, σε μια αναμέτρηση, η οποία θα κρίνει το μέλλον αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας. Όπως είπε, η μια σχολή σκέψης σηκώνει τα χέρια ψηλά στα προβλήματα, δεν έχει μάθει να διεκδικεί αλλά να υποχωρεί, ενώ δεν πιστεύει στο δίκαιο του αγώνα και στις δυνατότητες του λαού.
Είπε ότι υπό το μανδύα ενός λεγόμενου ρεαλισμού, που στην πραγματικότητα πρόκειται για «πολιτική μοιρολατρία», αυτή η σχολή σκέψης εκφράστηκε το 2004 στο δημοψήφισμα και σήμερα κάνει το ίδιο στο Κυπριακό και στα θέματα της ενέργειας. Αντιπρότεινε την δική του σχολή σκέψης, που όπως είπε, πιστεύει στα δίκαια του αγώνα και στις δυνάμεις του λαού, και θεωρεί υποχρέωση την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του.
Το Κυπριακό βρίσκεται 38 χρόνια μετά σε αδιέξοδο, όχι όμως σε στασιμότητα, είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι κάποιοι απεργάζονται σχέδια για την περίοδο μετά τις εκλογές. Είπε ότι η μη λύση του εθνικού προβλήματος έγκειται στην τουρκική αδιαλλαξία και πρόσθεσε ότι όλοι οι Πρόεδροι της Κύπρου «μηδενός εξαιρουμένου» κατέβαλαν το άπαν των δυνάμεών τους, άλλοι με κάποιες υποχωρήσεις και άλλοι με περισσότερες. Ανέφερε ότι ενώ από το 1974 τα δεδομένα καθώς και οι δυνατότητες που διαθέτει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν αλλάξει, οι δυο συνυποψήφιοί του επιμένουν στην «ίδια χρεοκοπημένη πολιτική» για λύση του Κυπριακού και επιδιώκουν να συνεχίσουν στη βάση αυτή.
Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ο μόνος τρόπος για να αναγκαστεί η Τουρκία να αλλάξει πολιτική, είναι το κόστος της κατοχής να καταστεί μεγαλύτερο από το όφελος της. Στη βάση αυτή παρουσίασε τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει στο Κυπριακό, λέγοντας ότι πρώτιστο μέλημα θα είναι η αναδιάρθρωση του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου και η δημιουργία με νόμο ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στα πρότυπα των ΗΠΑ.
Ακόμη, ο υποψήφιος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως μέσο εξαναγκασμού της Τουρκίας να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της. Όπως είπε, η Κύπρος πρέπει να συνάψει στρατηγικές συμμαχίες στον τομέα αυτό με άλλα ισχυρά κράτη, ώστε να υπάρξει σύγκλιση συμφερόντων. Πρόσθεσε ότι η θέση της Κυβέρνησης αναφορικά με την στρατηγική πτυχή του θέματος κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς δίνει άδειες στην ΑΟΖ λαμβάνοντας υπόψη μόνο οικονομικά κριτήρια, ενώ θα έπρεπε να έχει δώσει άδειες σε εταιρείες από χώρες όπως η Ρωσία και το Ισραήλ.
Αναφερόμενος σε πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Economist, σε σχέση με την προοπτική της διοχέτευσης του κυπριακού φυσικού αερίου με αγωγούς προς την Τουρκία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η άποψη αυτή υιοθετείται από τους κ. Αναστασιάδη και Μαλά και είναι καταστροφική για τα εθνικά συμφέροντα. Πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό η Κύπρος θα καταστεί όμηρος της Τουρκίας, η οποία θα μπορεί να κλείνει τους αγωγούς και να εκβιάζει τη Λευκωσία. Επίσης διερωτήθηκε για ποιο λόγο κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία πρέπει να έχει όφελος από το φυσικό πλούτο της Κύπρου και όχι το αντίθετο.
Εξάλλου, είπε ότι διαφωνεί με τη θέση ότι δεν πρέπει να τεθεί θέμα αγγλικών βάσεων πριν την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό δίνεται κίνητρο στη Μεγάλη Βρετανία να μην θέλει την λύση του Κυπριακού. Ανέφερε ότι η Αγγλία θα πρέπει να στηρίξει έμπρακτα την Κύπρο, και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταστεί σαφές στο Λονδίνο πως εφόσον επιμένει να πλήττει τα δικά μας εθνικά συμφέροντα, θα πλήξουμε και εμείς τα δικά του συμφέροντα, ανοίγοντας θέμα βάσεων. Ακόμη, επανέλαβε την πρόταση του να κατέβει ο θυρεός της Αγγλίας από το Προεδρικό και να αναρτηθεί ο θυρεός της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ως επόμενο άξονα της στρατηγικής για το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε την εκμετάλλευση της θέσης της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας. Είπε ότι εάν η Τουρκία γνωρίζει ότι σε περίπτωση άρνησης, είμαστε αποφασισμένοι να αναστείλουμε την ενταξιακή της πορεία, τότε θα καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ο κ. Λιλλήκας. Ως τελευταίο άξονα, ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέφερε την στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα, μέσω κοινών σχεδιασμών και στάσης στην ΕΕ, καθώς και στα θέματα φυσικού αερίου και άμυνας.
Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε εξάλλου σε μεθοδεύσεις της Άγκυρας και του κ. Ντάουνερ, που όπως είπε αποσκοπούν στο κλείδωμα των υποχωρήσεων στο Κυπριακό την επομένη των εκλογών. Ο στόχος, είπε, είναι να κληροδοτήσουν τις υποχωρήσεις στον επόμενο Πρόεδρο και σε συνδυασμό με την οικονομική εξαθλίωση του τόπου, να επιβάλουν εκείνο που δεν κατάφεραν το 2004. Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε στο σημείο αυτό ότι «είτε τις καταγράψουν, είτε όχι, εμένα δεν με δεσμεύουν» και θα τις αποσύρω.
Για την οικονομία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το μνημόνιο θα οδηγήσει τον τόπο σε μεγαλύτερη εξαθλίωση και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να αφεθεί η διαπραγμάτευσή του στον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος ζητούσε την άμεση υπογραφή του πριν μάθει τους όρους. Αναφέρθηκε στις προβλέψεις για ύφεση 4% κατά το τρέχον έτος και διερωτήθηκε πώς θα μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει τους τόκους μέσα σε τέτοιες συνθήκες, οι οποίες θα προκαλέσουν περισσότερη ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων και απώλεια εσόδων για το κράτος. Ως λύση, είπε ότι προτείνει την αξιοποίηση του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12, συμπλήρωσε όμως ότι οι ανθυποψήφιοί του κωφεύουν. Είπε ακόμη ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζητά από την Κύπρο να υποθηκεύσει το φυσικό της αέριο, αξίας 600 δις, ώστε να λάβει δάνειο 17 δις, προσθέτοντας ότι για αυτούς τους φίλους καυχιέται ο κ. Αναστασιάδης.
Κλείνοντας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι απέναντι στον κομματικό πατριωτισμό και τη διχόνοια που κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν, η απάντηση πρέπει να είναι ο πραγματικός πατριωτισμός, που θέτει πάνω από όλα την πατρίδα. Κατέληξε λέγοντας ότι δεν χρειαζόμαστε ηγέτες που είχαν λανθασμένη κρίση και λένε το ένα mea culpa μετά το άλλο, αλλά ηγέτες που θα είναι περήφανοι για τις αποφάσεις τους.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Επαληθεύτηκαν οι φόβοι – Ξανατυπώνονται 575 χιλιάδες ψηφοδέλτια λόγω Ευστρατίου

-Οι Κύπριοι με λίστες στα σουπερμάρκετ – Βίντεο και δηλώσεις

-Συγκλονισμός από την εξαφάνιση 17χρόνης στην Πάφο

-Απίστευτο : Νεκρό νεογνό βρέθηκε στα απόβλητα του Νοσοκομείου Λεμεσού

-Είδηση-βόμβα: Ο Σόιμπλε συ-ζητάει την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεκλογικές «αβάντες» Μητσοτάκη σε ΠτΔ στην Αθήνα - «Είστε παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα»
  2. Νέες «βολές» Μαλά για επικίνδυνες θέσεις και διγλωσσία ΠτΔ στο Κυπριακό
  3. Π. Παυλόπουλος: Η διαιώνιση μεταβατικού καθεστώτος στην Κύπρο, επικίνδυνο προηγούμενο για την ΕΕ
  4. Ο ΠτΔ σε «γραμμή» Φαίδωνος αρνήθηκε να υπογράψει τον «προεκλογικό» νόμο για μείωση αποχετευτικών τελών
  5. Κυπριακό: Μήνυμα Αναστασιάδη σε Γιλντιρίμ μέσω Τορναρίτη
  6. Αιχμές Λιλλήκα κατά ΠτΔ για εσωτερικές πτυχές: Ένα κανονικό κράτος πρέπει να είναι κανονικό σε όλα