What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

01.02.2013 | 07:50
Τελευταία ενημέρωση: 01.02.2013 | 07:55

Μεταλλάσσεται η παγκόσμια αγορά των ναρκωτικών σύμφωνα με μελέτη της Ε.Ε.

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Κύρια αίτια αυτής μετάλλαξης είναι η ραγδαίως εξελισσόμενη διαδικασία παγκοσμιοποίησης, με την χρήση του Ίντερνετ και άλλων μορφών της σύγχρονης τεχνολογίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να καταστεί πιο "δυναμική, καινοτόμος και ευέλικτη" στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και φαρμακευτικών ουσιών, τόνισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει ευρημάτων των ευρωπαϊκών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και αντιμετώπισης των ναρκωτικών, καθώς το Διαδίκτυο και η χρήση ουσιών που διακινούνται νομίμως κάνουν την αποστολή ακόμα πιο δύσκολη.

"Η διακίνηση ναρκωτικών είναι ένα από τα πιο περίπλοκα (. . .) φαινόμενα της εποχής μας και μια βασική επιχειρηματική δραστηριότητα για πολλές ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος σε όλη την ΕΕ", σημείωσε η Σεσίλια Μάλμστρεμ, η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε..

"Η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογία μεταμόρφωσαν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών", πρόσθεσε η επίτροπος. "Οι ουσίες και τα πρότυπα (συμπεριφοράς) που χαρακτήριζαν την ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών κατά τα τελευταία 30 χρόνια τώρα πλέον μοιράζονται τη σκηνή με ένα ευρύ φάσμα νεότερων ουσιών, αλλά και συμπεριφορών", πρόσθεσε.

Σχεδόν κάθε είδους ναρκωτικό ή ελεγχόμενη ουσία μπορεί να αγοραστεί μέσω του Διαδικτύου και να παραδοθεί μέσω ταχυδρομείου στους χρήστες που πλέον μπορεί να μην χρειάζονται καν να έρχονται σε άμεση επαφή με τους εμπόρους, σύμφωνα με μια μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA). Δεν έδωσε στατιστικά στοιχεία για τις πωλήσεις ναρκωτικών μέσω Διαδικτύου, που γίνονται συνήθως μέσω των αποκαλούμενων darknets, δυσπρόσιτων, ιδιωτικών δικτύων υπολογιστών. "Στην πράξη οποιουδήποτε είδους ναρκωτικό μπορεί να αγοραστεί μέσω Διαδικτύου. Οι καταναλωτές μπορεί να θεωρούν ότι είναι 'καθαρότερο' να αγοράζουν ναρκωτικά χωρίς άμεση επαφή με τον έμπορο".

Στην σημερινή οικονομία των αγορών, τα ναρκωτικά διακινούνται σαφώς ευκολότερα και με νόμιμα-νομότυπα μέσα και τρόπους, εμπορευματοκιβώτια, αεροσκάφη, ταχυδρομεία, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την διαδικασία εντοπισμού τους, παρά τα όποια, αποσπασματικά, μέτρα έχουν παρθεί κατά καιρούς σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, χωρίς όμως μια πραγματικά παγκόσμια οργανωμένη πρωτοβουλία για την πάταξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του EMCDDA, Βόλφγκανγκ Γκετς, η συμπεριφορά των χρηστών ναρκωτικών μεταβάλλεται: τα πρότυπα έχουν γίνει "πιο ρευστά, με τους καταναλωτές να κάνουν συχνά χρήση πολλαπλών ουσιών ή να υποκαθιστούν μια ουσία με μιαν άλλη".

Στην έκθεση εντοπίζεται η βορειοδυτική Ευρώπη --η Βρετανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η βόρεια Γαλλία-- ως μια περιοχή όπου η δράση του οργανωμένου εγκλήματος στο συγκεκριμένο πεδίο είναι έντονη, εν μέρει λόγω της πυκνότητας των διαμετακομιστικών εμπορικών κόμβων και σύμφωνα με την Europol η περιοχή αυτή αποτελεί τον τελικό προορισμό μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης και κοκαΐνης.

Η επίτροπος Μάλμστρεμ ανέφερε ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί των 27 οφείλουν να μελετήσουν την (για πρώτη φορά) κοινή αυτή έκθεση της Γιούροπολ και του Κέντρου και να προτείνουν άμεσες αλλαγές πολιτικής προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικότερα το φαινόμενο.

"Πρέπει να ενημερωνόμαστε για τις νέες εξελίξεις και να προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας και τις αντιδράσεις μας στην πραγματικότητα", σημείωσε η Μάλμστρεμ. "Τα εθνικά μέτρα, όσο ισχυρά κι αν είναι, απλώς δεν επαρκούν από μόνα τους".

Σύμφωνα με την έρευνα μάλιστα, η σημασία της Αφρικής ως κέντρου διαμετακομιδής ναρκωτικών αυξάνεται.

Η χρήση ηρωίνης και κοκαΐνης σταδιακά φθίνει και τη θέση τους παίρνουν συνθετικά ναρκωτικά, όπως το έκστασις και οι μεθαμφεταμίνες, ενώ η χρήση κάνναβης συνεχίζει στα ίδια πάνω-κάτω επίπεδα: Με πρόχειρους υπολογισμούς εκτιμάται ότι ανέρχεται στους 2500 τόννους στην ΕΕ και τη Νορβηγία σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ισόβια για τους ληστές με καλάσνικοφ και τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών προβλέπει το Νομοσχέδιο περι ναρκωτικών - Αρκεί να εφαρμοστεί

Κέρκυρα: Βρήκαν 80 κιλά χασίς στην παραλία!

Παρίσταναν τους δημοσιογράφους για να διακινήσουν ναρκωτικά!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο