What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

01.02.2013 | 09:35
Τελευταία ενημέρωση: 04.02.2013 | 11:42

Αποκλειστικό: Ετοιμάζουν «χτύπημα» στον εταιρικό φόρο της Κύπρου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Τα έψαλαν οι Φιλανδοί στα μέλη της διακομματικής επιτροπής στις Βρυξέλλες
-Μας είπανε «good luck» και αποχώρησαν
-Για πακέτο διάσωσης της οικονομίας μετά το Σεμπτέβρη μιλούν τώρα στην ΕΕ

Μάλλον με πανοπλία, παρά με χαρτοφύλακες θα έπρεπε να είχαν κατέβει στις Βρυξέλλες τα μέλη της διακομματικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις συναντήσεις τους με τους ευρωπαίους εταίρους μας και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ, Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, η ομάδα των Φιλανδών Ευρωβουλευτών, αξιώνει με έντονο τρόπο, αύξηση του εταιρικού φόρου της Κύπρου, στο επίπεδο των υπολοίπων κρατών μελών της ευρωζώνης.

Μάλιστα δεν παρουσιάζονται διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν ακόμη και εφαρμογή του Ιρλανδικού μοντέλου φορολόγησης, δηλαδή, από 10% σε 12%, με τα μέλη της διακομματικής επιτροπής να εξηγούν, ότι η Κύπρος δεν επιδιώκει προνομιακή, αλλά μάλλον ισότιμη μεταχείριση.

Ως γνωστόν οι Ιρλανδοί αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος τους για ξένες εταιρείες, παρά τις πιέσεις της Τρόικας, επιτυχαίνοντας να διατηρήσουν το ευνοϊκό καθεστώς της χώρας τους.
Καλά ενημερωμένες πηγές, ανέφεραν στο Newsit, ότι η μάχη για αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για ξένες εταιρείες στην Κύπρο, θα δοθεί περί τα τέλη Μαρτίου.

Κυπριακό Μνημόνιο μετά το Σεπτέμβρη;

Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στη Γερμανία, για την πολιτική οικονομικής διάσωσης κρατών μελών, της Άγκελα Μέρκελ, η οποία αμφισβητείται ανοικτά πλέον και από τους γερμανούς Σοσιαλιστές, δημιουργεί ένα κατά τα άλλα τρομακτικό σενάριο για την Κύπρο.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Μέρκελ, δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο γερμανικό κοινοβούλιο, ώστε να απελευθερώσει το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο και οι ψιθυρολογία στις Βρυξέλλες, είναι ότι Μνημόνιο στην Κύπρο, δεν θα δούμε μέχρι τον Σεπτέμβριο, περίοδο διεξαγωγής των εκλογών στη Γερμανία.
Όσο όμως μετατίθεται χρονικά, η συνομολόγηση ενός πακέτου διάσωσης, τόσο αυξάνεται η αβεβαιότητα στις εγχώριες αγορές και άλλο τόσο η τάση φυγής μεγάλων κεφαλαίων από το νησί.

Με δηλώσεις του στο πρακτορείο Μπλούμεργκ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος, έδωσε το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν μπορεί να περιμένει μέχρι την πραγματοποίηση των γερμανικών εκλογών για παραχώρηση βοήθειας, καθώς βρισκόμαστε, όπως υπέδειξε υπό καθεστώς σκληρών πιέσεων, σε ότι αφορά την αποπληρωμή και αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους μας.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, τόνισε επίσης τους κινδύνους που εγκυμονεί για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα η καθυστέρηση, στη συνομολόγηση ενός πακέτου διάσωσης για την Κύπρο, ενόσω συνεχίζεται το καθεστώς αβεβαιότητας, αυξάνοντας τους κινδύνους για αποχώρηση ξένων κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες.

Μάλιστα δήλωσε την προθυμία της Κύπρου για συνεχή εποπτεία του τραπεζικού της συστήματος από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, βοηθώντας έτσι στην εξασφάλιση της στήριξης της ευρωζώνης, σε περίπτωση που η Κύπρος, αποτελέσει συστημικό ρίσκο, λόγω του μεγάλου ποσοστού επέκτασης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλαδική αγορά.

Η κυπριακή διακομματική αντιπροσωπεία απαρτίζονταν από τους Βουλευτές: Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ), Χρήστο Στυλιανίδη (ΔΗΣΥ), Σταύρο Ευαγόρου (ΑΚΕΛ), Πάμπο Παπαγεωργίου (ΑΚΕΛ), Νικόλα Παπαδόπουλο (ΔΗΚΟ), Νίκο Νικολαιδη (ΕΔΕΚ), Γιώργο Περδίκη (Οικολόγοι).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Nέα υποβάθμιση: Κατρακύλησαν τις κυπριακές τράπεζες οι Fitch
- Reuters: Απο τα πιο περίπλοκα στην ευρωζώνη το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας
- Συλικιώτης: Υπογράφουμε σύντομα με TOTAL – Μακάρι να τρυπήσουν απευθείας για πετρέλαιο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ντάισελμπλουμ: Θα αδειάσω ένα μπουκάλι ούζο όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο
  2. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα
  3. Τσίπρας από Κάλυμνο: Έστειλε μήνυμα ειρήνης, φιλίας και αποφασιστικότητας προς την Τουρκία
  4. Παράταση μέχρι 3 Ιουλίου 2018 για τις ληξιπρόθεσμες Φορολογικές Οφειλές
  5. ΚΟΠ: Η εξαγγελία του ΠτΔ αφορά Φόρο Εισοδήματος και όχι Φ.Π.Α
  6. Λαϊκή Τράπεζα: Οι εξελίξεις στην υπόθεση για Μπουλούτα και Φόρο