What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 03.02.2013 | 19:37

ΕΚΛΟΓΕΣ 2013 : Ευθύνες μόνο στις τράπεζες διαβλέπει ο Σταύρος Μαλάς

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Σε λάθη των τραπεζών που οδήγησαν τον τόπο στην οικονομική κρίση αναφέρθηκε εκ νέου ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έδωσε στην Αθήνα.

 Οι σημερινές δηλώσεις του Υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στην Αθήνα, προκειμένου ν’ αναπτύξει τις θέσεις του για το Κυπριακό, το φυσικό αέριο, την οικονομία και την οικονομική κρίση, που πλήττει και την Κύπρο.
Ο κ. Μαλάς είπε «η οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της σε θεσμούς και τα αποτελέσματα στην ζωή των πολιτών της είναι οι λόγοι που συνθέμελα ταράζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο καλείται να ανταποκριθεί άμεσα και πειστικά στις προκλήσεις», προσθέτοντας ότι «η νέα εποχή για την Ευρώπη επιβάλλει αλλαγή προσέγγισης και φιλοσοφίας».
Απέδωσε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε λάθη, που, όπως είπε, «έγιναν κατά κύριο λόγο από διοικήσεις τραπεζών», λέγοντας ωστόσο ότι το νησί «έχει την ευτυχή συγκυρία να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της», κάτι το οποίο χαρακτήρισε εξέλιξη καθοριστικής σημασίας, που δεν περιορίζεται μόνο σε οικονομικές προεκτάσεις, αλλά έχει και βαθύτατες πολιτικές διαστάσεις τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ελλάδα, όπως και για την ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή μας και την ίδια την ΕΕ.
Όπως είπε, η ανεύρεση φυσικού αερίου σηματοδοτεί μια νέα πορεία για την Κύπρο, δίνοντας δυνατότητα για μία πολιτική, με δυνατότητα άσκησης πίεσης προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο στην Τουρκία όσο και διεθνώς, για λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι με επιστολή του έχει εξηγήσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και για μια συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, από την οποία οι τρείς χώρες θα έχουν θετικό αντίκτυπο.
Ο κ. Μαλάς είπε ότι σε μια μελλοντική συμμαχία των τριών χωρών στον ενεργειακό τομέα, θα συμβάλει τα μέγιστα η διασφάλιση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, «λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», που «θα διασφαλίζει μια κεντρική κυβέρνηση με αυξημένες αρμοδιότητες σε κορυφαία ζητήματα, θα διασφαλίζει μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ», προσθέτοντας ότι «οτιδήποτε άλλο κατά την άποψή μας θα είναι μια θνησιγενής λύση που δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού, ούτε και των συμμάχων μας».
Ο κ. Μαλάς είπε πως οι ανθυποψήφιοί του καταθέτουν επίσημα προτάσεις που δεν εξυπηρετούν την υπόθεση της λύσης του Κυπριακού, εκφράζοντας την άποψη ότι «ούτε η λύση χαλαρής ομοσπονδίας μπορεί να εξυπηρετήσει την Κύπρο, ούτε η λογική του «καθαρίζω το τραπέζι των συνομιλιών»», λέγοντας ότι και οι δύο αυτές στρατηγικές «δίνουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να επανέλθει επίσημα με προτάσεις απαράδεκτες για λύση του Κυπριακού».
Ο κ. Μαλάς συνέχισε λέγοντας ότι «οφείλουμε ως ε/κ πλευρά να αναγνωρίσουμε τα λάθη του παρελθόντος που έδωσαν στην Τουρκία τη δικαιολογία να καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απαράδεκτες θέσεις», και πρόσθεσε ότι η υποψηφιότητα του θέτει ως ύψιστη έγνοια και στόχο να μην αφεθεί καμία δυνατότητα στην Τουρκία να καταθέσει και να επιμένει σε απαράδεκτες λύσεις. Ο κ. Μαλάς επέμεινε στην ανάγκη διατήρησης της αξιοπιστίας της ε/κ πλευράς ως το ισχυρότερο όπλο, λέγοντας ότι σε συνδυασμό με το φυσικό αέριο και τα διαφορετικά ισοζύγια που αναπτύσσονται στην περιοχή, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του εθνικού προβλήματος.
Όσον αφορά την Τουρκία είπε ότι όταν εξασφαλιστεί μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο ίδιος είναι διατεθειμένος να συζητηθεί η οποιαδήποτε συνεργασία, μεταξύ Κύπρου και των μεγάλων εταιριών που θα εμπλακούν στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου, με την Άγκυρα, εάν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ένας χερσαίος αγωγός μέσω Τουρκίας για την έλευση του φυσικού αερίου στην βόρεια Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, εάν η Τουρκία εμποδίσει την έλευση του αερίου, θα έχει να κάνει όχι μόνο με την Κύπρο, αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες θα έχουν συμφέροντα σε αυτό, βάσει των συμφωνιών.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού, ο κ. Μαλάς είπε ότι σε αυτήν θα συμμετέχουν προσωπικότητες πολιτικές και μη πολιτικοποιημένα άτομα, τα οποία θα προέρχονται από το χώρο της Αριστερά μέχρι και το χώρο της Δεξιάς, που θα έχουν μία συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία της προοδευτικής διακυβέρνησης, η οποία δεν ασπάζεται τη λογική ότι η ανάπτυξη προέρχεται μόνο από μέτρα αυστηρής λιτότητας, αλλά ασπάζεται τις έξυπνες λύσεις, δηλαδή ανάπτυξης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο, ο κ. Μαλάς είπε πως η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να πετύχει δημοσιονομική προσαρμογή με ένα μόνο μνημόνιο, χωρίς να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, που δεν προσφέρουν καμία ευχέρια μείωσης τόσο του ελλείμματος όσο και του δημοσιονομικού χρέους. Σχετικά με τις κατηγορίες ξεπλύματος μαύρου χρήματος, είπε ότι έχουν απαντηθεί επανειλημμένα και η Κύπρος έχει υποστεί πολλές αξιολογήσεις. Σχετικά με κατηγορίες, οι οποίες όπως είπε ο κ. Μαλάς αιωρούνται και για δημόσια πρόσωπα, με αιχμή δημοσιεύματα που αφορούν εταιρεία, η οποία σχετίζεται με το γραφείο του Νόμου Αναστασιάδη, ανέφερε πως θα πρέπει όλοι να δώσουν πειστικές απαντήσεις και ιδιαίτερα ένας υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς αν το Μνημόνιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση εξπρές του Κυπριακού, είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει εμμέσως. Συγκεκριμένα τη λύση του Κυπριακού, μπορεί να επηρεάσει σύμφωνα με τον κ. Μαλά, η διαχείριση και του πρώτου μνημονίου και του πώς θα συμπεριφερθεί η Κύπρος εάν υποκύψει σε πιέσεις που αφορούν εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως στο θέμα του φυσικού αερίου, στέλνοντας έτσι έμμεσο μήνυμα, όπως είπε, ότι με την ίδια ευκολία που υποχωρεί στις οικονομικές πιέσεις μπορεί να υποχωρήσει και στην όποια προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι η Κύπρος πρέπει να τελειώσει στο ένα μνημόνιο, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν υποχωρεί.
Ο κ. Μαλάς σχολιάζοντας τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη στην εφημερίδα "Σημερινή", είπε ότι αυτοί που υποστηρίζουν προτάσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, προμηνύουν μία Κυβέρνηση χωρίς διεκδικητικά ερείσματα, που θα οδηγήσει σε δεύτερο μνημόνιο. Πρόσθεσε ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού, στη βάση που το θέτει ο ίδιος, θα έχει περισσότερες δυνατότητες διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, θέτοντας στον αντίποδα την πρόταση Αναστασιάδη για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, την οποία όπως είπε με τις σημερινές του δηλώσεις αναίρεσε, αναφέροντας ότι θα συμμετέχουν σε αυτήν, άτομα από τη σημερινή αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον κ. Μαλά αυτό αποτελεί νέα αναίρεση των υποσχέσεων του και αποκαλύπτεται ο κ. Αναστασιάδης για το πώς θα λειτουργήσει εάν εκλεγεί.
Τέλος ο Σταύρος Μαλάς υπέδειξε ότι στις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου και της 24ης Φεβρουαρίου η επιλογή δεν είναι επιλογή προσώπων αλλά επιλογή φιλοσοφιών, πολιτικής προσέγγισης και πραγματικής δυνατότητας υλοποίησης προτάσεων προς όφελος του συνόλου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Οι διαρρήξεις και οι κλοπές πάνε σύννεφο στη Λεμεσό
- Ζημιές σε αυτοκίνητο στη Λεμεσό από έκρηξη κροτίδας
- Σχέδιο δολοφονίας της Άνγκελα Μέρκελ   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Εγώ ο Πολίτης»: Διερευνητική συνάντηση με Νικόλα Παπαδόπουλο
  2. Προϋπολογισμός 2018: Πέρασε με 30 ψήφους υπέρ - Ποια κονδύλια «σταυρώθηκαν» [vid]
  3. Live: Η Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2018 - Κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι τέλους τα κόμματα
  4. Μαλάς: Task force και εθνική στρατηγική κατά βίας στα γήπεδα - «Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα»
  5. Απεβίωσε ο Σταύρος Σταύρου
  6. ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ: Μαύρη σελίδα με νικητές τους χούλιγκανς - «Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ Αστυνομίας, Μασιά, και Ιωνά για τα θλιβερά έκτροπα [vids]