What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

04.02.2013 | 11:41
Τελευταία ενημέρωση: 04.02.2013 | 13:40

Τι και αν φωνάζουν κόμματα και φορείς - Ανέλαβε τελικά καθήκοντα ο υποδιοικητής της Κ.Τ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε απαραίτητο τον διορισμό του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
- Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα
- Οικολόγοι: Η ενέργεια αυτή αγγίζει τα όρια της εγκληματικής μωρίας
- Ο ΔΗΣΥ δεσμεύεται να ζητήσει αμέσως κοινοβουλευτικό έλεγχο όλων των διορισμών
- ΕΔΕΚ: Άκαιρος και αδικαιολόγητος ο διορισμός Υποδιοικητή στην ΚΤ

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην πράξη διορισμού Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία Υπουργών της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επέδωσε την Πράξη Διορισμού στον κ. Σταυρινάκη, ευχόμενός του καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε απαραίτητο τον διορισμό του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς, όπως είπε, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη, καθώς και η κρίση, δημιουργούν νέες ανάγκες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, και με την οικονομική κρίση που περνά η Κύπρος, και πως αυτές οι συνθήκες δημιουργούν ανάγκες περαιτέρω βοήθειας προς το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. «Είναι κάτι που και ο ίδιος ο Διοικητής έχει τονίσει επανειλημμένως και έχω αποφασίσει να ασκήσω τα καθήκοντα μου, τα οποία μου παραχωρεί το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

«Ανεξαρτήτως της στιγμής, θεωρώ απαραίτητη αυτή την Πράξη να γίνει και να γίνει με ανιδιοτέλεια», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Λέγοντας πως ο κ. Σταυρινάκης είναι καλά γνωστό ότι «δεν είναι αριστερός», ο Πρόεδρος σημείωσε πως «ο Σπύρος είναι ένα συνειδητό διευθυντικό στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Και επειδή έχω πράξει τον άνθρωπο -όταν συνόδευε τον φίλο νέο Διοικητή- και τον θεωρεί απαραίτητο ο Διοικητής δίπλα του, αποφάσισα να προβώ στην Πράξη Διορισμού του αγαπητού Σπύρου στη θέση του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον κ. Σταυρινάκη όπως έχει περαιτέρω δημιουργική σταδιοδρομία, δίπλα από το νέο Διοικητή. «Χρειάζεται Διοίκηση η Κεντρική Τράπεζας, η οποία να επιδεικνύει αγαστή συνεργασία διότι οι στιγμές είναι κρίσιμες», είπε, ενώ ανέφερε πως σε λίγο καιρό θα περάσει στις ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας και η εποπτεία του Συνεργατισμού, γεγονός πολύ σημαντικό, που θα αυξήσει περαιτέρω τις ευθύνες του Διοικητή.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταυρινάκης ευχαρίστησε αρχικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που του δείχνει με το διορισμό του ως Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Αφού ανέφερε πως βρίσκεται στην Κεντρική Τράπεζα 35 σχεδόν χρόνια, δήλωσε «ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου είναι πρωτόγνωρες και ιστορικές και ίσως οι μεγαλύτερες από το 1974 που αντιμετωπίζει το σύστημα».

Δυστυχώς, συνέχισε, «τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας, τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Η χρονιά που έχει μπει θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Οι πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης που έχει κατ’ αρχήν συμφωνηθεί με την Τρόικα, βάζουν τεράστιες ευθύνες πάνω στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και για να αναληφθούν αυτές οι ευθύνες χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά», είπε.

Ο κ. Σταυρινάκης διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η Κεντρική Τράπεζα ως ανεξάρτητος θεσμός, θα εκτελέσει στο ακέραιο το καθήκον της για να ξεπεράσει η χώρα όλα αυτά τα προβλήματα.

Στην τελετή παρευρέθηκε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και από πλευράς Κυβέρνησης οι Υπουργοί Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λούκα, Συγκοινωνιών και Εργών Ευθύμιος Φλουρέντζου, Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους, Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστοφίδης.

Οικολόγοι: "Η ενέργεια αυτή της Κυβέρνησης  είναι εντελώς αδικαιολόγητη, άστοχη και επικίνδυνη"

"Πολιτικό πραξικόπημα" και μεγάλη πρόκληση για τους θεσμούς της Δημοκρατίας χαρακτηρίζει το Κίνημα Οικολόγων το διορισμό Υποδιοικητή στην Κεντρική Τράπεζα, δεκαπέντε μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Σε ανακοίνωση οι Οικολόγοι, αφού υπενθυμίζουν ότι στη θέση αυτή κατά το Σύνταγμα διορίζεται Τουρκοκύπριος, αναφέρουν ότι η ενέργεια αυτή της Κυβέρνησης που είναι "εντελώς αδικαιολόγητη, άστοχη και επικίνδυνη, αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς ενεργειών που στοχεύουν στην πλήρη κομματικοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας".

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του για ακόμα μια φορά επέλεξαν να επικυρώσουν μια ενέργεια πολιτικά αντιδεοντολογική και επικίνδυνη, παρά τις εκκλήσεις και προειδοποιήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Η ενέργεια αυτή αγγίζει τα όρια της εγκληματικής μωρίας και είναι πολιτικά ανήθικη", αναφέρουν οι Οικολόγοι.
Προσθέτουν ότι "η επίκληση του ‘δικαίου της ανάγκης’ δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά και για εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων" και αναφέρουν ότι "οι προφάσεις περί προληπτικού μέτρου έναντι δήθεν της προοπτικής διορισμού «υποδιοικητή» από τη νέα κυβέρνηση αποτελούν εκχυδαϊσμό της πολιτικής και είναι καλό να αποφύγει η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει και επισήμως ένα τέτοιο γελοίο επιχείρημα".

"Αυτήν την ώρα απαιτείται η μέγιστη δυνατή ενότητα και συγκέντρωση στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και όχι ενέργειες που συνιστούν πολιτικό πραξικόπημα", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΔΕΚ:  Άκαιρος και αδικαιολόγητος ο διορισμός Υποδιοικητή στην ΚΤ

Πέραν των συνταγματικών ζητημάτων που ενδεχομένως να εγείρονται, ο διορισμός Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ήταν μια ενέργεια άκαιρη, χωρίς επαρκή δικαιολόγηση και δίνει την εικόνα ικανοποίησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, ανέφερε σήμερα ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης.

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε ότι "ο διορισμός υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας γίνεται ώστε να μπορέσει ο Διοικητής να διαχειριστεί το διαγνωστικό έλεγχο των τραπεζών" και πρόσθεσε πως "αυτή η διαπίστωση ήρθε πολύ αργά, εφόσον στη συντονιστική επιτροπή, όπου συμφωνήθηκαν οι παράμετροι του ελέγχου της Pimco, δεν συμμετείχε ούτε ο Διοικητής, ούτε ο κ. Σταυρινάκης, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο υπέρογκο ποσό που ακούγεται".

"Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι απαιτείται συνεννόηση και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ώστε να υπάρξει μια υποφερτή για τον τόπο δανειακή σύμβαση", είπε ο κ. Νικολαΐδης και πρόσθεσε πως "απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό, είναι όλοι - και ιδίως η κυβέρνηση - να απευθυνόμαστε με ειλικρίνεια στον κυπριακό λαό και να αποφεύγουμε αποφάσεις και αντιφάσεις που προκαλούν την κοινή γνώμη και ακυρώνουν την προοπτική της πολιτικής συναίνεσης".

Αναφερόμενος στην έκθεση της Pimco, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε πως "είναι ξεκάθαρο ότι αν υιοθετηθεί το ακραίο σενάριο, οι συνέπειες θα είναι τραγικές και θα εγερθεί θέμα βιωσιμότητας του χρέους και κρατικοποίησης ολόκληρου του τραπεζικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου και του Συνεργατισμού και θα υπάρξει πίεση για να ακολουθήσουν μια σειρά επιπρόσθετα σκληρά μέτρα για τον κυπριακό λαό".

Δήλωσε πως είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να ακολουθηθεί το βασικό σενάριο και όχι το ακραίο σενάριο και είπε πως "είναι ακατανόητο να υποστηρίζει η Κυβέρνηση ότι ακόμη και στην περίπτωση του ακραίου σεναρίου, μπορεί να πείσει την Τρόικα ότι το δημόσιο χρέος μας είναι διαχειρίσιμο, χωρίς ταυτόχρονα να αναφέρει και τις προϋποθέσεις, όπως παρουσιάζονται στις σχετικές αναφορές του Υπουργείου Οικονομικών, ότι δηλαδή με το ακραίο σενάριο για να υπάρξει βιωσιμότητα, απαιτείται μετατροπή όλων ανεξαίρετα των αξιογράφων σε μετοχές και εισπράξεις €1 δις από ιδιωτικοποιήσεις".

"Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας", συνέχισε, "οι παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν στο ακραίο σενάριο είναι υπερβολικές, ενώ η Pimco περιορίστηκε σε γενικόλογες παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τις διοικήσεις των τραπεζών και του Συνεργατισμού", η εποπτεία του οποίου μεταφέρεται, είπε, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, στην ΚΤ παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, "αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά την ανακολουθία της Κυβέρνησης και ευχόμαστε να μη συμβεί το ίδιο και με τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών".

Η ΕΔΕΚ, είπε ο κ. Νικολαΐδης, είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια για ανακεφαλαιοποίηση, με βάση το βασικό σενάριο, "όμως απαιτείται τεράστια προσπάθεια γιατί δεν έγιναν στην ώρα τους οι κατάλληλοι χειρισμοί ώστε να αποτραπούν αυτές οι εξελίξεις, και εξακολουθούν ακόμα να γίνονται λάθη".

ΔΗΣΥ: Αποτελεί την τελευταία προκλητική πράξη της απερχόμενης Κυβέρνησης

Ο διορισμός Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ανφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χάρης Γεωργιάδης ότι αποτελεί την τελευταία προκλητική πράξη της απερχόμενης Κυβέρνησης.

"Εκτός και αν ανακαλύψουν μέσα στις επόμενες μέρες που τους έχουν απομείνει και κάποια άλλη θέση που παραμένει κενή για 50 χρόνια. Αυτές είναι οι έγνοιες του ΑΚΕΛ. Πως θα προλάβουν να διορίσουν, να ελέγξουν, να υπογράψουν και το τελευταίο συμβόλαιο. Τη στιγμή που στα μεγάλα και σημαντικά η Κυβέρνηση είναι απούσα." συμπληρώνει στην ανακοίνωση.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, καταλήγει η δήλωση του Χάρη Γεωργιάδη, δεσμεύεται να ζητήσει αμέσως κοινοβουλευτικό έλεγχο όλων των διορισμών, αλλά και των διοικητικών πράξεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για να διαπιστωθεί η νομιμότητα τους αλλά και το κατά πόσο υπηρετούν το συμφέρον του τόπου. Με την καθοδήγη ασφαλώς και την εμπλοκή τόσο της Νομικής όσο και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του Κράτους.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
"Τρικλοποδιές" Γερμανών στην Κύπρο - Επιμένουν για ξέπλυμα και όρους για βοήθεια
Γ. Λιλλήκας : 2,5 δις η επιβάρυνση στο ρεύμα λόγω μη έγκαιρης αξιοποίησης φυσικού αερίου
Αφέθηκε ελεύθερος από τους Αττίλες ο 36χρονος με ειδικές ανάγκες

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Αμφισβητείται το πόρισμα Κεφαλαιαγόρας για την υπεραξία
  2. Πάφος: Σαμποτάζ σε ΑΤΜ τράπεζας!
  3. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: «Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων δεν λήφθηκε υπόψη»
  4. «Γκρέμισε» το πλατό της Πρωτοχρονιάτικης εκπομπής με το τσιφτετέλι της! [vid]
  5. Η Άντρη Καραντώνη με την κορούλα της «μάγεψαν» την Χριστουγεννιάτικη Αθήνα [pics]
  6. Συγκίνηση προκαλούν τα λόγια του Σπύρου Παπαδόπουλου για τον Βλάσση Μπονάτσο!