What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

04.02.2013 | 16:58
Τελευταία ενημέρωση: 05.02.2013 | 08:43

Νέες προτάσεις Βγενόπουλου - Τεράστιο λάθος η πρόσληψη της Pimco

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Η πρόσληψη της PIMCO ήταν η πρόσληψη της BLACKROCK
- Πρόσληψη της BLACROCK, από τις Κυπριακές τράπεζες
- Οι Κυπριακές τράπεζες πρέπει να κάνουν ένα εκτεταμένο road-show
- θα πρέπει να μειωθούν οι σημερινές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης

Να εγκαταλείψουν την λογική της απαξίωσης προς τις Κυπριακές Τράπεζες, καλεί την Κυβέρνηση ο Αντρέας Βγενόπουλος, προτρέποντας την να προχωρήσει σε μία αρμονική συνεργασία με όλους τους φορείς για το καλό της εικόνας του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Παράλληλα προχωρεί στην εισήγηση μίας σειράς από μέτρων, ως σχέδιο στρατηγικής για εξυγίανση των τραπεζών και αποκατάσταση της εικόνας τους στην Ευρώπη. Δεν παραλείπει να τονίσει ότι η απόφαση για πρόσληψη της Pimco, ως συμβουλευτικού οίκου, για το ποσόν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ήταν λανθασμένη.

Τα λάθη, τις παραλείψεις και την ατεκμηρίωτη δυσφήμιση των τραπεζών, υποδεικνύει ως τη ρίζα του κακού για την σημερινή κατάσταση του Τραπεζικού συστήματος ο πρώην ισχυρός άνδρας της Marfin Λαϊκή.
Ο Αντρέας Βγενόπουλος, επαναλαμβάνει ότι σε ανακοίνωση του, την άποψη του ότι πρόσληψη της PIMCO, υπενθυμίζοντας ότι δική του θέση, ήταν η πρόσληψη της BLACKROCK.

Ρίχνει άμεση ευθύνη στη νέα διοίκηση της Λαϊκής, κατηγορώντας την για ανεπάρκεια και ευθυνοφοβία, που οδήγησε σε διαρκείς ζημιές στους τελευταίους 15 μήνες .

Κρίνοντας ότι η χωρίς τεκμηρίωση δυσφήμιση των τραπεζών και των τραπεζιτών, από εκπροσώπους της κυβέρνησης, έχει απαξιώσει την εικόνα του τραπεζικού συστήματος εντός αλλά και εκτός Κύπρου, διερωτάται, πως μετά την γελοιότητα, όπως την χαρακτηρίζει, των καταγγελιών για δήθεν ευθύνης των ομολόγων, για την κατάσταση των τραπεζών και για μεμονωμένα σκάνδαλα τραπεζιτών που διαφημίζονται, αλλά δεν καταλήγουν στην Ποινική Δικαιοσύνη , περιμένει κανείς λογικός άνθρωπος σεβασμό και λογική μεταχείριση από αλλοδαπούς συμβούλους και Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Μάλιστα κρίνει πως εάν στην Ελλάδα είχε ακολουθηθεί η ίδια τακτική απαξίωσης, οι Ελληνικές τράπεζες θα χρειαζόντουσαν 15-20 δις Ευρώ επί πλέον και η Ελλάδα θα είχε καταστραφεί.

Διερωτήθηκε, ακόμη οι περιπτώσεις που αφορούν δόλο και προσωπικό όφελος ορισμένων στελεχών, δεν παραπέφθηκαν ακόμη προς εξέταση στην αρμόδια Ποινική Δικαιοσύνη, ώστε το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα να ανακτήσει την αξιοπιστία του.

Τι προτείνει ο Α.Βγενόπουλος

Έστω και την υστάτη, ο Αντρέας Βγενόπουλος θεωρεί ότι θα πρέπει άμεσα να ληφθούν ορισμένες σωστές αποφάσεις για να μειωθούν οι επιπτώσεις και το μέγεθος της καταστροφής.
Αναλυτικά προτείνει όπως :

α. Η Κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα, η Κεντρική Τράπεζα και οι Διοικήσεις των τραπεζών με ειλικρινή και αρμονική συνεργασία υιοθετήσουν μια συγκεκριμένη στρατηγική αντιμετώπισης των σημερινών προκλήσεων και δουλέψουν σκληρά και με συνέπεια για την αντιμετώπισή τους, χωρίς διασμό, αντιπαλότητες και αλληλοκατηγορίες.
β. Επανάκτηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Λαϊκής ώστε να μειώσει τις ζημιές της και να αναζητήσει λιγότερα κεφάλαια από το κράτος, μεταξύ άλλων και προσελκύοντας ένα μεγάλο ποσοστό ιδιωτικών κεφαλαίων με την υιοθέτηση κινήτρων αντιστοίχων με την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

γ. Πρόσληψη της BLACROCK, από τις Κυπριακές τράπεζες για να προχωρήσει σε αναλυτική έρευνα των πραγματικών κεφαλαιακών τους αναγκών. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει ανεξάρτητα με το τι κάνει η Κυπριακή Πολιτεία και η Τρόικα ή το ΔΝΤ, ώστε να υπάρξει τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία απέναντι σε θεωρητικές ασκήσεις και μοντέλα που απειλούν να καταστρέψουν την Κύπρο.

δ. Παράλληλα όμως πρέπει να συνταχθούν και τα τελικά επιχειρηματικά σχέδια της (εκ νέου ιδιωτικής) Λαϊκής και της Τρ. Κύπρου που να λαμβάνουν υπ΄όψιν τους τον χαρακτήρα της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου αλλά και την προσδοκώμενη απόδοση των νέων μεγάλων κεφαλαίων που θα επενδυθούν, χωρίς την πρόσληψη ιδιωτικών συμβούλων. Από τα επιχειρηματικά αυτά σχέδια θα προκύψει η υπολογιζόμενη μελλοντική κερδοφορία με τρόπο τραπεζικό και λογικό και αντίστοιχα με την ικανότητα απορροφήσεως πιθανών μελλοντικών επισφαλειών, θα πρέπει να μειωθούν οι σημερινές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Ελλάδας.

ε. Οι Κυπριακές τράπεζες πρέπει να κάνουν ένα εκτεταμένο road-show σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και να εξηγήσουν όλα τα σύγχρονα συστήματα που έχουν υιοθετηθεί και τις διαδικασίες που ακολουθούνται αυστηρά εδώ και χρόνια για την αποφυγή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Επίσης, επειδή με την λήξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης στις Κυπριακές τράπεζες θα τοποθετηθούν monitoring trustees όπως και στις Ελληνικές, μπορεί να συμφωνηθεί ότι μια από τις ειδικές τους εξουσίες θα είναι και η επίβλεψη αυτών των διαδικασιών, ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες επιφυλάξεις των ευρωπαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Αυξήθηκαν τα τέλη αδειών όπλων και πιστοποιητικών της αστυνομίας 
- Σε πτωτική τροχιά η Βιομηχανία στην Κύπρο - Μείωση των τιμών παραγωγής κατά 0,7%
- Σοκ - 3 χιλιάδες περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο ετησίως

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Άνοιξαν το φέρετρο και πάγωσαν με το μακάβριο λάθος στην κηδεία γυναίκας!
  2. Το δράμα της φοιτήτριας και το ιατρικό λάθος που την καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι
  3. Εμπορικό έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ στις κυπριακές εξαγωγές
  4. Βundesbank: Η Γερμανία εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από την κρίση
  5. Κυπριακές Αερογραμμές: Στο δικαστήριο μετά το «λουκέτο»
  6. Survivor 2: Ποιοι celebrities δέχτηκαν προτάσεις και είπαν όχι;