What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 04.02.2013 | 22:00

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Δημοσιονομική τάξη χωρίς απώλεια εθνικής κυριαρχίας υπόσχεται ο Μαλάς

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία


Στις 17 και 24 Φεβρουαρίου θα αναμετρηθούν δυο φιλοσοφίες, συντηρητισμός και προοδευτικότητα, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς σε προεκλογική Συναυλία με τίτλο «Μαζί με τους Δημιουργούς Δημιουργούμε το Μέλλον», στο Στάδιο Ελευθερία – Τάσσος Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε ότι η έκβαση επηρεάζει και οικονομία και διαχείριση του ενεργειακού μας πλούτου αλλά και το Κυπριακό και όλους τους πολίτες.

Διερωτήθηκε αν θα επιλεγούν προοδευτικές λύσεις με στροφή στην ανάπτυξη και την καινοτομία ή στη σκληρή λιτότητα και την εσωστρέφεια, αναφέροντας ότι στην προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη, χρέος είναι η διαφύλαξη ως κόρης οφθαλμού του κράτους κοινωνικής πρόνοιας και η ενίσχυσή του.
«Πληρούμε τις προϋποθέσεις να επιφέρουμε δημοσιονομική τάξη, χωρίς να απολέσουμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας ή να ξεπουλήσουμε τους ημι-κρατικούς μας οργανισμούς. Για μένα αυτό αποτελεί συμβόλαιο με το λαό και δεν κρύβομαι πίσω από μνημονιακές αναφορές», είπε ο κ. Μαλάς.
Αναφερόμενος στον υποψήφιο Νίκο Αναστασιάδης, είπε ότι στο όνομα της λιτότητας λοιδορούσε τις δημόσιες παροχές στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και θεωρούσε ορθό να αποπέμπει νομοθετικές προτάσεις για τη φορολόγηση των εκατομμυριούχων και της τεράστιας ακίνητης περιουσίας και πως αξιώνει την εξουσία με στόχο να επιτείνει τη λιτότητα για τους πολλούς και τον πλούτο για τους λίγους.
Είπε επίσης πως ενώ ο κ. Αναστασιάδης κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι κακώς απευθυνόταν στη Ρωσία για συμμετοχή στο δανεισμό και εκβίαζε την κυβέρνηση ότι ανεύθυνα καθυστερούσε το μνημόνιο, τώρα που αποδεικνύεται ότι η παρουσία της Ρωσίας είναι σημαντική παράμετρος για να προχωρήσει ο δανεισμός, ο κ. Αναστασιάδης άλλαξε προσωπείο και με τη μεγαλύτερη ευκολία βγαίνει και λέει ακριβώς τα αντίθετα. Πρόσθεσε πως αναρρίχηση Αναστασιάδη στην εξουσία σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις και ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί κοινής ωφέλειας θα μετατραπούν σε ιδιωτικές κερδοφόρες επιχειρήσεις, με απόλυση προσωπικού, μείωση μισθών και αύξηση του κόστους για την τσέπη του καταναλωτή. Πρόκειται, είπε, για επικίνδυνες ενέργειες για την εθνική ασφάλεια, γιατί κανένας δεν διασφαλίζει ότι δεν θα εξυπηρετούνται και τουρκικά συμφέροντα.
Απευθυνόμενος στους νέους, είπε ότι καταθέτει για αυτούς συγκεκριμένες και εφικτές προτάσεις: νέες θέσεις εργασίας με την αξιοποίηση της γνώσης, με την επένδυση στην έρευνα, με την προώθηση της καινοτομίας, με τη διαπίστευση επαγγελμάτων, με την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, με τη σωστή αξιοποίηση του φυσικού αερίου, με την επένδυση σε καινοτόμες πολιτικές σε πρωτογενείς τομείς και τους τομείς της μεταποίησης, με τη στήριξη των ναυτιλιακών υπηρεσιών, την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την προσέλκυση επενδύσεων, με την προώθηση των εξαγωγών μας, με την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, με την πλήρη υλοποίηση του ΓΕΣΥ, με την επένδυση στην ποιοτική και όχι στην ποσοτική παιδεία και πολλά άλλα.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι οι άλλοι υποψήφιοι απέδειξαν ότι πρώτη τους έγνοια δεν είναι να επιλύσουν το Κυπριακό αλλά να το εκμεταλλευτούν για να αναρριχηθούν στην εξουσία. Εξέφρασε λύπη γιατί ακόμα και αυτή η ίδια η βάση διαπραγμάτευσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία σήμερα αμφισβητείται ανεδαφικά και ατεκμηρίωτα. Η λύση, είπε, θα κριθεί από το τελικό περιεχόμενο και όχι από το όνομα. Προειδοποίησε ότι η οποιαδήποτε εκτροπή από τις μέχρι σήμερα σταθερές θέσεις και αρχές της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα ήταν σοβαρό ολίσθημα που θα ενίσχυε τα ερείσματα της Τουρκίας είτε για de facto διχοτόμηση είτε για λύση δύο κρατών.
Ο κ. Μαλάς είπε ότι πρόθεσή του αμέσως μετά την ανάληψη της Προεδρίας είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των σημερινών δεδομένων, πάνω στην οποία «να δεσμευτούμε όλοι να εργαστούμε για να την πετύχουμε». Για τον ίδιο, είπε, η έννοια της ενότητας δεν είναι ποσοτική, δεν εξαντλείται στο 75% του εκλογικού σώματος. Πρόσθεσε ότι μια διχασμένη ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι ο καλύτερος σύμμαχος των τουρκικών σχεδιασμών και ότι ένα ισχυρό ομόσπονδο κυπριακό κράτος που να εδράζει τη λειτουργία του σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να σέβεται τις τρεις βασικές ελευθερίες είναι μονόδρομος.
«Μπορούμε να το επιδιώξουμε με διασύνδεση της μορφής της λύσης με τα δικά μας οικονομικά συμφέροντα αλλά και με αυτά των στρατηγικών μας εταίρων στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Δεν είναι προς το συμφέρον το δικό μας ή των συμμάχων μας, ούτε η μη λύση που δυστυχώς θα είναι το αποτέλεσμα των θέσεων Λιλλήκα για εξ υπαρχής διαπραγμάτευση, ούτε μία θνησιγενής λύση που προκύπτει από τις θέσεις Αναστασιάδη για χαλαρή ομοσπονδία», είπε.
Αναφέροντας ότι όποιος είναι ανήσυχος με την κοινωνική αδικία, την ανέχεια και την εκμετάλλευση «έχει θέση στις γραμμές μας», κάλεσε τους ψηφοφόρους από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ και τις άλλες δυνάμεις που συντάσσονται σήμερα με τον Γιώργο Λιλλήκα να στηρίξουν την υποψηφιότητά του στο δεύτερο γύρο.
«Γνωρίζω τις πικρίες και αφουγκράζομαι τις καχυποψίες. Η στήριξη από αυτούς θα ενισχύσει την προσπάθειά μας για ενότητα και διεκδικητικότητα και θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή αμοιβαίου αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης».
Διαμήνυσε ότι είναι δεσμευμένος να συγκροτήσει μία κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού, με άξια και αξιόπιστα πρόσωπα από όλους τους χώρους, που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Κύπρου και όχι των ξένων, που θα είναι προοδευτική, που θα είναι διεκδικητική για να επανενωθεί και να απελευθερωθεί η Κύπρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-Σοκ - 3 χιλιάδες περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο ετησίως
-
Νέες προτάσεις Βγενόπουλου
-Γιατί όλοι οι άνθρωποι δεν πονάμε το ίδιο;

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές - Αβέρωφ: Στόχος μας όσο το δυνατόν ψηλότερα ποσοστά από την πρώτη Κυριακή
  2. Προεδρικές εκλογές: Πού και τι ώρα θα ψηφίσουν οι πολιτειακοί αξιωματούχοι
  3. ΓΓ ΑΚΕΛ: Η χθεσινοβραδινή τηλεμαχία ανέδειξε τον Μαλά ως εκείνο τον υποψήφιο που πραγματικά ξεχωρίζει
  4. ΓΓ ΑΚΕΛ: Ταυτίζονται Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος σε οικονομία, έχουν κοινό σημείο στο Κυπριακό
  5. Απόψε η μοναδική διακαναλική των 5 βασικών υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας
  6. Προεδρικές Εκλογές - Κυπριανού: Διακυβεύονται Κυπριακό και κοινωνική ευαισθησία