What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

05.02.2013 | 09:07
Τελευταία ενημέρωση: 05.02.2013 | 10:17

Θα πέσει μαστίγιο για τις Βρετανικές Τράπεζες: Προωθούν διάσπαση τους απο ριψοκίνδυνες επενδύσεις

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Τη διάσπαση των βρετανικών τραπεζών, που αδυνατούν να προστατεύσουν τις καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές τους από ριψοκίνδυνες επενδυτικές δραστηριότητες εισηγήθηκε, ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, υποκύπτοντας στις πολιτικές πιέσεις για σκληρότερη αντιμετώπιση των απερίσκεπτων δανειστών.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη του χρηματοοικονομικού κραχ του 2008, προσπαθώντας να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ των εκκλήσεων για να τεθούν υπό έλεγχο οι τράπεζες και των προειδοποιήσεων ότι η πολύ αυστηρή επιτήρηση θα πνίξει την ανάκαμψη.
Με τις τράπεζες της Βρετανίας να έχουν πληγεί από το σκάνδαλο Libor και στην μερικώς εθνικοποιημένη Royal Bank of Scotland (RBS) να αναμένεται να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 500 εκατομμύρια στερλίνες αυτή την εβδομάδα για το σκάνδαλο των επιτοκίων, ο κ. Όσμπορν αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το διαχωρισμό των βασικών δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής, με την απειλή της διάλυσης.
"Η χώρα μας έχει καταβάλει μεγάλο τίμημα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία για το γεγονός ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά στο τραπεζικό μας σύστημα. Οι άνθρωποι αισθάνονται πολύ θυμό", είπε ο κ. Όσμπορν, σε ομιλία του πριν από τη δημοσίευση της νομοθεσίας για την μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα.
"Ας μετατρέψουμε τους εξαγριωμένους από μια δύναμη καταστροφής σε μια δύναμη αλλαγής», είπε, μιλώντας στα γραφεία της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan, στο Μπόρνμουθ, στη νότια Αγγλία.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του Λονδίνου στο τραπεζικό του σύστημα έχουν προχωρήσει περισσότερο από ό, τι στη Γαλλία και στη Γερμανία, οι οποίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι οι μόνες που απαιτούν οι τράπεζες να διαχωρίσουν τις επενδυτικές δραστηριότητες τους από τις υπόλοιπες εργασίες τους.
Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο ενός νέου νόμου με βάση τον οποίο τραπεζικά στελέχη θα φυλακίζονται μέχρι πέντε χρόνια, αν κριθούν ένοχα από απερίσκεπτη συμπεριφορά, η οποία θέτει σε κίνδυνο την τράπεζά τους, μια κίνηση που περιγράφεται από ανώτερη κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο ως ένα μήνυμα προς την Ευρώπη, η οποία θεωρείται ότι δεν κινείται αρκετά γρήγορα στο θέμα.
Ο κ. Όσμπορν είπε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να απαγορεύσει στους διευθυντές των χρεοκοπημένων τραπεζών να συνεχίσουν να εργάζονται στη τραπεζική βιομηχανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Τι και αν φωνάζουν κόμματα και φορείς - Ανέλαβε τελικά καθήκοντα ο υποδιοικητής της Κ.Τ
- Kαι δάνειο και επιμήκυνση; - Τι σκέφτεται η Ρωσία για τη βοήθεια στην Κύπρο
- "Τρικλοποδιές" Γερμανών στην Κύπρο - Επιμένουν για ξέπλυμα και όρους για βοήθεια

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γιλντιρίμ: Και το Κυπριακό στην ατζέντα με τον Τζόνσον
  2. Σχέδιο Γιούνκερ: 45 εκατ. ευρώ για την Κύπρο
  3. Βρείτε που κρύβεται ο στρατιώτης! [pic]
  4. Καταγγελίες και παράπονα από εγκλωβισμένους Κύπριους σε βρετανικά αεροδρόμια - «Αφημένοι 12 ώρες στο έλεος του Θεού...»
  5. Επίσκεψη Ερντογάν: Έπεσαν οι τόνοι στο δείπνο - Συνεργασία σε επενδύσεις και «αμήχανα» χαμόγελα
  6. Σε εκκρεμότητα οι υποθέσεις καταχρηστικών ρητρών