What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

05.02.2013 | 09:50
Τελευταία ενημέρωση: 05.02.2013 | 09:51

Οκτώ "μνηστήρες" φλερτάρουν με την προμήθεια φυσικού αερίου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Οκτώ είναι τελικά οι μνηστήρες για τον εφοδιασμό  της Κύπρου με φυσικό αέριο για την περίοδο 2015-2018, όπως διεφάνη κατά τη λήξη της περιόδου υποβολής προτάσεων προς τη ΔΕΦΑ, χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ο "Φ" υπήρξαν κολοσσοί που συμμετείχαν στα μέχρι τώρα στάδια (όπως οι γαλλικές GDF-Suez και EDF), που δεν υπέβαλαν τελικά προτάσεις. Αντίθετα, συνεχίζουν να διεκδικούν το συμβόλαιο της διάθεσης στην Κύπρο των 0,8 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

Παράλληλα, τις προτάσεις τους κατέθεσαν η ολλανδική Vitol (που κατασκευάζει και το τερματικό υγρών καυσίμων στο Βασιλικό), όπως και η ITERA, πολυεθνική ρωσικών συμφερόντων, με έδρα την Κύπρο. Η ρωσική εταιρεία συνεργάζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», με κυπριακή εταιρεία συνδεδεμένη με γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία των κατασκευών. Επίσης, πρόταση υπέβαλε και ο ισπανικός κολοσσός Gas Natural Fenosa.

Πηγές του «Φ» αναφέρουν ότι υπήρξαν και προσφορές που δεν υποβλήθηκαν διά χειρός, αλλά ηλεκτρονικά προς τη ΔΕΦΑ, κάτι που προβλεπόταν από τη διαδικασία.

Η «πράξη» για την παροχή πιθανότατα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι το 2018 για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να είναι της τάξης των €2- €4 δισ.

Η εξέταση των προτάσεων ξεκίνησε αμέσως, αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», με τις ΔΕΦΑ, ΑΗΚ και ξένους συμβούλους να αποτελούν τρεις διαφορετικές ομάδες αξιολόγησης.

Μάλιστα, ένα κρίσιμο στάδιο της αξιολόγησης -το αν η τεχνική πρόταση πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις- πιθανότατα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Παρασκευή. Την Παρασκευή έχει συγκληθεί συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ, ώστε να αποφαστεί μάλιστα ο τελικός «μικρός κατάλογος» των εταιρειών, με τις οποίες θα ξεκινήσουν άμεσες απευθείας διαπραγματεύσεις.

Κύριο κριτήριο επιλογής θα είναι η τελική τιμή του υγροποιημένου -κατά πάσα πιθανότητα- φυσικού αερίου που προσφέρεται, αφού στην αξιολόγηση η τιμή αποτελεί το 90% της συνολικής βαθμολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-
Σοκ - 3 χιλιάδες περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο ετησίως
-
Νέες προτάσεις Βγενόπουλου
-Γιατί όλοι οι άνθρωποι δεν πονάμε το ίδιο;
- Απλήρωτοι για δύο μήνες συμβασιούχοι καθηγητές και δάσκαλοι 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Εισροή εκατομμυρίων από Ε.Ε. για Φ.Α. προς ηλεκτροδότηση και EastMed
  2. Financial Times: Τουρκία η μεγάλη χαμένη των ενεργειακών εξελίξεων της Μεσογείου
  3. «Απειλητικό» μήνυμα από κατεχόμενα: «Πολύ επικίνδυνα βήματα κάνει η ε/κ πλευρά»
  4. Τραυματιοφορέας δολοφονούσε ασθενείς για να… πάρει προμήθεια από τις κηδείες!
  5. Μέχρι την Κίνα οι έρευνες για πλαστογραφία με την προμήθεια στολών της Ε.Φ. - Κακής ποιότητας και απάτη με την προέλευσή τους
  6. Το «κόλπο» της Μέρκελ με τον διάδοχο του Σόιμπλε και οι… μνηστήρες