What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

05.02.2013 | 17:48
Τελευταία ενημέρωση: 05.02.2013 | 18:15

Δίκη Μαρί: Παραλίγο να κριθεί εχθρικός μάρτυρας ο Πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Άλλαξε τις αναφορές του για τα πρακτικά σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου, ο Πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης. Ισχυρίστηκε ότι δεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφαση να σταλούν τα επικίνδυνα υλικά για χημικό έλεγχο. Ο ίδιος είχε να ακούσει για την τύχη του φορτίου από τον Φεβρουάριο.


Αποκλειστικό! Ανόρθωση-Ολυμπιακός ο κίτρινος φάκελος!Ως παρ’ ολίγον εχθρικός μάρτυρας να κριθεί ο πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης ο οποίος κατά τον επίδικο χρόνο ήταν ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά την σημερινή του κατάθεση και αντεξέταση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λάρνακα για την πολύκροτη υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί. Η απόφαση αυτή παρ’ ολίγον να κριθεί από την κατηγορούσα αρχή, μετά από κάποιες αλλαγές που παρουσίασε ο ίδιος ο μάρτυρας, για τα όσα έγιναν στη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο το αίτημα της κατηγορούσας αρχής, απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του κακουργιοδικείου.
Ο μάρτυρας κατηγορίας έριξε το μπαλάκι της ασυνεννοησίας μεταξύ των δύο κατηγορούμενων Υπουργών σε ότι αφορά την τύχη και την πορεία που θα ακολουθούσε το φορτίο. Αναφερόμενος στη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011 στο Υπουργείο Άμυνας, όπου ο ίδιος εισηγήθηκε το διαχωρισμό των επικίνδυνων υλικών από τα μη επικίνδυνα και την καταστροφή τους, μετά από συνεννόηση με την Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ισχυρίστηκε ότι οι δύο Υπουργοί διαφώνησαν μεταξύ τους.

Όπως ανέφερε, με την εισήγηση του συμφώνησε ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ωστόσο διαφώνησε από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Τελικά αποφασίστηκε η λήψη δειγμάτων, για έλεγχο της χημικής σταθερότητας.

Για την πιο πάνω απόφαση ο μάρτυρας κατηγορίας, δεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «θεώρησα ότι θα αποτείνονταν οι δύο Υπουργοί για να τους δώσει ο Πρόεδρος λύση», λέγοντας παράλληλα ότι ο δικός του ρόλος ήταν να είναι το μάτι και το αφτί του προέδρου στο εξωτερικό.

Δεν τέθηκε θέμα έκρηξης του φορτίου


Σε καμία περίπτωση στην πιο πάνω σύσκεψη δεν δόθηκε η εντύπωση του άμεσου κινδύνου έκρηξης του φορτίου, επισήμανε ο μάρτυρας κατηγορίας. «Η φρασεολογία ήταν η ίδια. Ήξερα ότι ήταν ένας ενδεχόμενος κίνδυνος. Δεν άκουσα κάτι που να με ανησύχησε και δεν έφυγα από τη σύσκεψη με την εντύπωση ότι επίκειται μαζική έκρηξη». Όπως είπε όταν αναφέρθηκε η λέξη αυτανάφλεξη, δεν πήγε το μυαλό του ότι το φορτίο θα μπορούσε να εκραγεί και να προκαλέσει μια τέτοια τραγωδία.
Κανείς δεν το θεωρούσε επικίνδυνο φορτίο ενώ είχε να ενημερωθεί για το φορτίο από την μέρα της σύσκεψης.


Ερωτηθείς για την τελική απόφαση για την τύχη του φορτίου, είπε ότι αυτή θα ήταν συλλογική και κατόπιν διαβούλευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Άμυνας.

Μάλιστα ο κ. Παντελίδης απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση στο ερώτημα του συνήγορου υπεράσπισης Γεώργιου Γεωργίου εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολή για καταστροφή του φορτίου. Όπως είπε «εγώ κατάλαβα ότι ο πρόεδρος συναινούσε στην προσπάθεια που έκανα, δεν αντέδρασε, γεγονός που εξέλαβα ως συγκατάνευση», είπε ο κ. Παντελίδης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μου το έλεγε όταν διαφωνούσε με μια θέση μου. Όταν τον ενημέρωσα ότι οι Ιρανοί έβλεπαν θετικά την καταστροφή, δεν μου είπε κάτι, οπότε θεώρησα ότι εξαφάλισα την πάγια συγκατάθεση του στους χειρισμούς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-
Αποκλειστικό! Ανόρθωση-Ολυμπιακός ο κίτρινος φάκελος!
-
Φωνές και κλάματα έξω από το Υπουργείο Οικονομικών –Εξεγέρθηκαν οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι (video)


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ξανά στο νοσοκομείο η Μίνα Αρναούτη
  2. Ο Μιλτής αποσύρει την αγωγή του κατά Χριστόφια - «Δεν πρόκειται για εξώδικο διακανονισμό»
  3. Δίκη Focus: Ενστάσεις για το νέο κατηγορητήριο και επιστολή Ζολώτα στον Γ. Εισαγγελέα
  4. Δίκη ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ: Η κατάθεση του δημάρχου Παραλιμνίου για τις «δωροδοκίες»
  5. Υπόθεση Γιακουμάκη: Μειώθηκε η ποινή του πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής
  6. Ιορδανός Πρέσβης: Η συνεργασία Λευκωσίας-Αθήνας-Αμμάν μπορεί να καταστεί πρότυπο για την περιοχή