What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 05.02.2013 | 20:00

Επιτροπή Επίβλεψης Χώρων Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Την Επιτροπή Επίβλεψης Χώρων Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνήλθε υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η Επιτροπή θα επιβλέπει το χώρο που έχει δημιουργηθεί στη Μενόγεια.
Πρόσθεσε ότι με τη δημιουργία του χώρου στη Μενόγεια για την κράτηση απαγορευμένων μεταναστών, καθώς και με τη δημιουργία χώρου υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στην Κοφίνου και με την ενοικίαση δύο ξενοδοχείων, ένα στη Λάρνακα και ένα στην Πάφο για φιλοξενία μεταναστών, δημιουργείται μια πολύ σημαντική υποδομή που είναι απαραίτητη στην ολοκλήρωση της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί το κράτος.
Πριν από το 2008, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διέθετε ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική και είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε σε αυτό τον τομέα εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κύπρος αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γειτνιάζει με περιοχές που αποτελούν χώρο εισροής μεταναστών προς την ΕΕ και για αυτό ακριβώς το λόγο η Κύπρος αντιμετώπιζε προβλήματα που αφορούν τη μετανάστευση.
"Λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, οι αιτητές ασύλου το 2005 είχαν ανέλθει στις 11.500. Με την πολιτική που έχουμε εφαρμόσει ως Κυβέρνηση, από τη μια για καλύτερη αστυνόμευση των συνόρων της Κύπρου που είναι θάλασσα αλλά ταυτόχρονα και με την καλύτερη επιτήρηση της γραμμής αντιπαράταξης που είναι μήκους 180 χλμ και αποτελεί ένα σημείο όπου περνούν διάφοροι πρόσφυγες, μετανάστες, καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό μεταναστών που περνούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και με την επίσπευση των διαδικασιών για εξέταση των αιτήσεων για παροχή ασύλου στην Κύπρο καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό από 11.500 το 2005 σε κάτω από χίλιους σήμερα. Αυτό σημαίνει κάθετη μείωση των δαπανών του κράτους, αφού σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, η χώρα που φιλοξενεί αιτητές ασύλου είναι και υποχρεωμένη να τους συντηρεί", πρόσθεσε.
Τώρα που έχουμε δημιουργήσει χώρο κράτησης απαγορευμένων μεταναστών, αλλά και χώρους υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, συνέχισε, μπορούμε να πούμε ότι η Κύπρος διαθέτει όλες τις υποδομές, καθώς και μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα σε αυτό το επίπεδο.
Όλες αυτές οι ενέργειες, είπε ο κ. Στεφάνου, πέραν από τη μείωση των αιτητών ασύλου, πέτυχαν και τη μείωση των δικαιούχων υπηκόων τρίτων χωρών, δηλαδή αιτητές ασύλου, αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας και με καθεστώς για ανθρωπιστικούς λόγους και κατ’ επέκταση με αυτή τη μείωση επετεύχθη και η μείωση του ετήσιου κονδυλίου που δαπανάται κάθε χρόνο για τις ανάγκες αυτές έτσι όπως προβλέπονται στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς νόμους.
Χαρακτηριστικά να αναφέρω, σημείωσε, ότι ενώ το 2010 το ποσό που καταβλήθηκε ανήλθε στα 23,5 εκατομμύρια ευρώ, το 2012 το ποσό περιορίστηκε στα 10 εκ. ευρώ.
"Για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νομοθεσίας περί δημοσίων βοηθημάτων έχει ετοιμαστεί ειδικό σχέδιο κάλυψης υλικών συνθηκών υποδοχής για αιτητές διεθνούς προστασίας και για αλλοδαπούς με καθεστώς προσωρινής διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, με το οποίο οι υλικές συνθήκες υποδοχής θα καταβάλλονται σε είδος και χρήμα και όχι με το Νόμο για το Δημόσιο Βοήθεια όπως αποφασίστηκε το 2006. Το σχέδιο αυτό κατατέθηκε για απόψεις στα κοινοβουλευτικά κόμματα τον Οκτώβριο του 2012", συμπλήρωσε.
Όσον αφορά τη σύνθεση της Επιτροπής, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ή εκπρόσωπός του και ως μέλη ο Αρχηγός Αστυνομίας ή εκπρόσωπος του και από ένας εκπρόσωπος των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομικών και Υγείας.
Η Επιτροπή θα επισκέπτεται το χώρο κράτησης τουλάχιστον οκτώ φορές το χρόνο και οποτεδήποτε κρίνει σκόπιμο να ελέγχει τον τρόπο λειτουργίας και ασφάλειας του, καθώς και οποιαδήποτε σχετικά έγγραφα και το περιεχόμενο ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων συστημάτων που χρησιμοποιούνται σε σχέση με το χώρο ή με τους κρατούμενους.
Οι εκπρόσωποι του Αρχηγού της Αστυνομίας και των Υπουργείων θα είναι ο Ιάκωβος Ιωάννου, Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, η Άννη Σιακαλή, Διευθύντρια Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, η Μαρία Χατζηιωάννου, Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Ανδρέας Κυπριανού, Α’ Λειτουργός Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών και η Ξένια Σιήκαλη, Φαρμακοποιός, του Υπουργείου Υγείας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-
Φωνές και κλάματα έξω από το Υπουργείο Οικονομικών –Εξεγέρθηκαν οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι (video)
-
Δίκη Μαρί: Παραλίγο να κριθεί εχθρικός μάρτυρας ο Πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης
-
Αποκλειστικό! Ανόρθωση-Ολυμπιακός ο κίτρινος φάκελος!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τραμπ: Γιατί να δεχόμαστε μετανάστες από χώρες του κ…;
  2. Δεκάδες μετανάστες αγνοούνται στη Μεσόγειο μετά το ναυάγιο ενός φουσκωτού
  3. Λιλλήκας: Ζητά σύγκληση Εθνικού με θέμα τις τουρκικές προκλήσεις
  4. Έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Ιράν
  5. Κατά παρέκκλιση «ναι» Υπουργικού σε Αρχιεπίσκοπο για τους δύο πύργους στην Eden - «Φαρμακερά» σχόλια πολιτικών και επιχειρηματιών
  6. Ακάκι: Εντοπίστηκαν 11 μετανάστες - Ανάμεσά τους 3 ασυνόδευτα παιδιά