What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· C STAR· ΜΙΣΘΟΣ·

INFO

05.02.2013 | 22:45
Τελευταία ενημέρωση: 06.02.2013 | 08:29

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Γ. Λιλλήκας : Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η σημερινή οικονομική κρίση έχει τρεις συνισταμένες - από την μια η κοινωνική πτυχή, η κοινωνική δυσπραγία και δυστυχία, από την άλλη είναι το κλείσιμο των επιχειρήσεων δηλαδή οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος καθώς και η πολιτική εξάρτηση, είπε απόψε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

Σε ομιλία του σε ανοικτή συγκέντρωση με τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι φαίνεται μέσα στην κοινωνία πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση σαν μια πρόκληση που μας δίνει ευκαιρίες για να κάνουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις - όχι μόνο στον δημόσιο τομέα- που υπό άλλες συνθήκες ήταν αδιανόητες.
"Ηρθε η ώρα να δημιουργήσουμε ένα πιο σύνθετο μίγμα της κυπριακής οικονομίας, ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό που επιβάλλεται να κάνουμε στον τομέα των υπηρεσιών και αναφέρομαι σε νομοθεσίες - να επιστρέψουμε και στον παραγωγικό τομέα διότι ως οικονομία ουσιαστικά πλέον ότι καταναλώνουμε το εισάγουμε", είπε.
Η κύρια πρόταση μας, σημείωσε, αφορά την οικονομία της γνώσης. "Πέραν από την παροχή κινήτρων και την δημιουργία της αναγκαίας υποδομής να επενδύσουμε στην έρευνα και καινοτομία αλλά και της παιδείας για να δημιουργήσουμε σταδιακά και την κουλτούρα της έρευνας που μας λείπει σήμερα αλλά και της επιχειρηματικότητας", πρόσθεσε.
Επιβάλλεται σήμερα, συνέχισε, να κάνουμε ένα εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις του κράτους. "Το μνημόνιο κάνει κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές, λίγες κατά εμένα στον δημόσιο τομέα, περισσότερο εστιάζεται σε αποκοπές και περικοπές που είναι παροδικές δύο-τριών χρόνων. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι κι έχουμε στις προτάσεις μας πολύ περισσότερες μεταρρυθμίσεις", σημείωσε.
Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε στην αξιοκρατία, στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, από την οποία, όπως είπε θα υπάρξουν πολλά οφέλη αλλά και την "έννοια της ευθύνης που λείπει παντελώς από το κράτος μας και ο καθένας να λαμβάνει προσωπική ευθύνη για τις αποφάσεις του".
Σημαντικό στοιχείο, συνέχισε, είναι να αλλάξουμε την κουλτούρα του κράτους, να ξεκινήσει το κράτος να σταματήσει να βλέπει τον ιδιωτικό τομέα ως ανταγωνιστικό τομέα και να μπούμε στην συνεταιρική αντίληψη συνεργασίας. Το κράτος για να είναι βιώσιμο, σημείωσε, χρειάζεται ένας ιδιωτικός τομέας που θα παράγει πλούτο.
Οσον αφορά τους ημικρατικούς οργανισμούς, ο κ. Λιλλήκας είπε πως "η δική μας η πρόταση είναι ότι και εκεί πρέπει σταδιακά να σμικρύνει το μέγεθος και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί". Η πρόταση μας πρόσθεσε, είναι η εισαγωγή στρατηγικών επενδυτών στους ημικρατικούς και να αποφευχθούν οι κομματικές παρεμβάσεις.
Σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, είπε πως αυτός επηρεάζει πάρα πολύ την οικονομία. "Δεν συμφωνώ με την σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα με την έννοια που το καταθέτει η τρόικα. Δεν πρέπει να είναι το μέγεθος των τραπεζών μας κατά αναλογία με την οικονομία μας. Εκείνο που επιβάλλεται να γίνει είναι να υπάρξει εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, αυστηρότερες διαδικασίες εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου και αυστηρότερη εποπτεία από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας", διευκρίνισε. Ο κ. Λιλλήκας είπε πως ανέλαβε ήδη δέσμευση αν εκλεγεί για διορισμό ποινικού ανακριτή για το τι συνέβηκε στις τράπεζες μας.
Θεωρώ, σημείωσε, ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι να θέσουμε την κυπριακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης σε σύντομο χρόνο. "Η Κεντρική Τράπεζα κατ ΄ αρχήν πρέπει να παρέμβει στο θέμα των επιτοκίων αρχής γενομένης από το να επιβάλλει αν χρειαστεί την μείωση των επιτοκίων των καταθέσεων", είπε.
Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και στις γνωστές θέσεις του όσον αφορά το φυσικό αέριο. Αναφορά έκανε και στην περαιτέρω ανάπτυξη και εμπλουτισμό του τουρισμού, στην δημιουργία καζίνο, μαρίνων, γκολφ, κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-
Φωνές και κλάματα έξω από το Υπουργείο Οικονομικών –Εξεγέρθηκαν οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι (video)
-
Δίκη Μαρί: Παραλίγο να κριθεί εχθρικός μάρτυρας ο Πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης
-
Αποκλειστικό! Ανόρθωση-Ολυμπιακός ο κίτρινος φάκελος!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεκλογικές «αβάντες» Μητσοτάκη σε ΠτΔ στην Αθήνα - «Είστε παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα»
  2. Νέες «βολές» Μαλά για επικίνδυνες θέσεις και διγλωσσία ΠτΔ στο Κυπριακό
  3. Ο ΠτΔ σε «γραμμή» Φαίδωνος αρνήθηκε να υπογράψει τον «προεκλογικό» νόμο για μείωση αποχετευτικών τελών
  4. Ευκαιρίες για την Κύπρο από το Brexit
  5. Αιχμές Λιλλήκα κατά ΠτΔ για εσωτερικές πτυχές: Ένα κανονικό κράτος πρέπει να είναι κανονικό σε όλα
  6. Λιλλήκας: Αγονη η συζήτηση περί ΔΔΟ