What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

06.02.2013 | 13:00
Τελευταία ενημέρωση: 06.02.2013 | 13:09

Σφίγγει τα λουριά για το ξέπλυμα η ΕΕ – Στις 7.500 ευρώ το όριο για ύποπτες συναλλαγές

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες δύο προτάσεις για την ενίσχυση των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και μεταφορές κεφαλαίων.

Οι απειλές που σχετίζονται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εξελίσσονται συνεχώς, γεγονός που απαιτεί την τακτική ενημέρωση των κανόνων, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μάϊκλ Μπαρνιέρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διεθνών προσπαθειών, για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς η ροή χρήματος από παράνομες δραστηριότητες, μπορεί να βλάψει τη σταθερότητα και τη φήμη του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Εξέφρασε την πεποίθηση, ότι πέραν των προσπαθειών του ποινικού δικαίου, και οι προσπάθειες για πρόληψη μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, υπογραμμίζοντας πως στόχος της ΕΕ, είναι να θεσπίσει σαφείς κανόνες που να ενισχύουν την επαγρύπνηση για τράπεζες, δικηγόρους, λογιστές και όλα τα ενδιαφερόμενα επαγγέλματα.

Στις δηλώσεις της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρονγκ ήταν κατηγορηματική στην υπόδειξη της, ότι το μαύρο χρήμα δεν έχει καμία θέση στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς προέρχεται από το εμπόριο ναρκωτικών, το παράνομο εμπόριο όπλων, ή τη διακίνηση ανθρώπων.

Το πακέτο περιλαμβάνει οδηγία σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς και για τον κανονισμό που αφορά τις πληροφορίες που συνοδεύουν τις μεταφορές χρηματικών ποσών για την εξασφάλιση «λόγω ιχνηλασιμότητας» των μεταβιβάσεων αυτών.

Και οι δύο προτάσεις λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις τελευταίες συστάσεις της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) για την παγκόσμια καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του σώματος, καθώς και μια σειρά από τομείς για την προώθηση υψηλότερων προτύπων, για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Το περιεχόμενο των προτάσεων


Πιο συγκεκριμένα, οι δύο προτάσεις προβλέπουν πιο στοχευμένη και εστιασμένη προσέγγιση βασιζόμενη στον κίνδυνο. Η νέα οδηγία βελτιώνει τη σαφήνεια και τη συνοχή των κανόνων μεταξύ των κρατών μελών, με την παροχή ενός σαφούς μηχανισμού για τον προσδιορισμό των δικαιούχων. Επιπλέον, οι εταιρείες θα πρέπει να τηρούν αρχεία, ως προς την ταυτότητα εκείνων που βρίσκονται πίσω από την εταιρεία. Οι νέοι κανόνες θα προχωρήσουν πέρα από τις συστάσεις της FATF, με τη μείωση του κατώτατου ορίου των 7.500 ευρώ, ως ύποπτο ποσό συναλλαγής, από το υφιστάμενο των € 15.000, ενώ τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να ορίσουν ακόμη και μικρότερο ποσό από τα 7.500 ευρώ, εάν το επιθυμούν


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Πέφτουν οι υπογραφές για τα οικόπεδα 10 και 11 - Η Τotal τρυπάει κατευθείαν για πετρέλαιο

-Θερίζει η πείνα μαθητές σε Δημοτικά σχολεία στην Κύπρο

-Απίστευτη απάτη στο Νοσοκομείο Λεμεσού - Σπείρα αλλοδαπών εκμεταλλεύεται ταλαιπωρημένους ασθενείς

-Αχ Έρωτα! - Απογοητευμένη νεαρή προσπάθησε να πηδήξει στο κενό στη Λεμεσό

-Κυνηγητό στο αεροδρόμιο Λάρνακας - Ιρανός προσπάθησε να ταξιδέψει με πλαστό διαβατήριο


   Διαδώστε αυτό το άρθρο