What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ· ΑΟΖ· SAIPEM 12000·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 06.02.2013 | 19:48

Η Υπ. Υγείας εξήγγειλε την έναρξη του Εθνικού Πληθυσμιακού Προγράμματος Ελέγχου Καρκίνου του παχέος εντέρου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Την έναρξη του Εθνικού Πληθυσμιακού Προγράμματος Ελέγχου Καρκίνου του παχέος εντέρου, εξήγγειλε απόψε σε εκδήλωση στην Αθηένου, η Υπουργός Υγείας Ανδρούλα Αγρότου.

Σε χαιρετισμό της, η Υπουργός είπε ότι το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να καταστήσει την Κύπρο την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αποκτήσει ένα οργανωμένο εθνικό πληθυσμιακό πρόγραμμα γι’ αυτόν τον τύπο καρκίνου.
Όπως διευκρίνισε, επιλέχθηκε η Λάρνακα, λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, ως επαρχία εκκίνησης του προγράμματος.
Ανέφερε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, ενώ επιπλέον έχει παρατηρηθεί μία πολύ πιο αυξημένη θνητότητα σε χώρες, που δεν έχουν προληπτικά προγράμματα και ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών με αυτό τον τύπο καρκίνου.
Ήδη από το 1985, σημείωσε, η Ευρώπη τόνισε την ανάγκη για προληπτικά πληθυσμιακά προγράμματα σε άτομα από 50 έως 70 ετών, που δυστυχώς καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν εφάρμοσε οργανωμένα και σε όλη την επικράτεια της.
Με το τελευταίο ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2011, ανέφερε, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναδείχθηκε και πάλι ως ένα μείζον θέμα της δημόσιας υγείας.
Σημείωσε ότι το πληθυσμιακό πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, αναμένεται να μειώσει τη θνητότητα κατά 40%.
"Στην Κύπρο σήμερα έχουμε περίπου 260 καρκίνους του παχέος εντέρου κάθε χρόνο. Επειδή ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου δημιουργείται από άλλες καλοήθεις καταστάσεις, τους πολύποδες, που παίρνουν αρκετό χρόνο να εξαλλαχθούν σε καρκίνο, αν ανιχνευθούν και αφαιρεθούν έγκαιρα μπορεί να επιτευχθεί πλήρης ίαση", πρόσθεσε.
Εξήγησε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει ούτε δύσκολες, ούτε επώδυνες διαδικασίες. Μια απλή εξέταση μη ορατού αίματος στα κόπρανα, μπορεί να σώσει τη ζωή σας.
Η Υπουργός είπε πως με το διορισμό της Εθνικής Επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει μια οργανωμένη απάντηση στο θέμα καρκίνος.
Τον προηγούμενο χρόνο, ανέφερε, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ασθένειας δρ Αδάμος Αδάμου παρέδωσε το Σχέδιο Δράσης εναντίον του καρκίνου.
Με βάση τις υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής έχουν γίνει πολλά επιτεύγματα, σημείωσε. Έχουμε αναπτύξει, συνέχισε, εξαιρετικά προγράμματα αγωγής της υγείας, στο πλαίσιο της σχολιατρικής, με στόχο τον υγιεινό τρόπο ζωής.
Παράλληλα, είπε συνεχίζεται το πρόγραμμα προαγωγής της υγείας στις κοινότητες, που αγκαλιάστηκε άμεσα από το κοινό, το οποίο έχει ως θέμα τους πιο συχνούς τύπους καρκίνων.
Ο πληθυσμιακός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού, ανέφερε, συνεχώς εμπλουτίζεται με την εισαγωγή προγράμματος μηχανογράφησης και την εισαγωγή ψηφιακών μαστογράφων υψηλής τεχνολογίας.
"Η γυναίκα της Κύπρου σήμερα, βρίσκεται σε προνομιακή θέση σε σύγκριση με τις πιο πολλές Ευρωπαίες. Η ψηφιακή μαστογραφία παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης απεικόνισης και καθιστά ορατές ακόμη και τις μικρότερες αλλοιώσεις στη μορφολογία του μαστού. Διαθέτει ως επιπλέον πλεονέκτημα τη λιγότερη έκθεση ακτινοβολίας της γυναίκας", πρόσθεσε.
Επιπλέον κάθε Νοσηλευτήριο, ανέφερε, εμπλουτίστηκε με τη νέα τεχνολογία της τομοσύνθεσης, δηλαδή τη δυνατότητα ρεαλιστικής απεικόνισης του όγκου σε λεπτές τομές με ψηφιακά μέσα, ώστε να γίνεται δυνατή η μελέτη πολλών λεπτομερειών και ο διαχωρισμός του από τον περιβάλλοντα ιστό.
Η τεχνική αυτή, είπε, θα μειώσει σε μεγάλο ποσοστό τις βιοψίες, πρακτική που συνεπάγεται ψυχολογικό και σωματικό φόρτο για τη γυναίκα και παράλληλα οικονομική επιβάρυνση.
Για τον πληθυσμιακό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, είπε η κ. Αγρότου, έχουν εκπονηθεί σχεδιασμοί βασισμένοι στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως η οικονομική κρίση ανέκοψε την εφαρμογή τους.
"Επειδή όμως δεν εφησυχάζουμε και ο στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, εφαρμόσαμε, πριν λίγες μέρες, πρόγραμμα μείωσης της λίστας αναμονής στο Μακάρειο για το τεστ Παπανικολάου, του οποίου τα αποτελέσματα θα διαφανούν σύντομα", κατέληξε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καθαίρεσαν τον ιερέα βαποράκι – Παραδέχθηκε και ενώπιον Ιεράς Συνόδου
Ο Σούλτς διαβεβαιώνει ότι θα δοθεί βοήθεια στην Κύπρο
Ο Ερντογάν μας έσβησε από τον χάρτη-Δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος υποστήριξε

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αρνούνται να ασφαλίσουν όχι μόνο γυναίκες με καρκίνο του μαστού αλλά και τα παιδιά τους!
  2. Ηλίας Βρεττός: Έτσι έγινε το τροχαίο! Η κατάσταση της υγείας του τραγουδιστή
  3. Μια κυρία προωθείται στη θέση του ΓΓ ΝΑΤΟ
  4. Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ ταρακούνησε το Μεξικό: Συνετρίβη ελικόπτερο που επέβαινε ο υπουργός Εσωτερικών [vids]
  5. Χριστιάνα Αριστοτέλους: Δάκρυσε on air με το μήνυμα του Λουκά Φουρλά! [vid]
  6. Ραγίζει καρδιές το βίντεο για τον θάνατο της Χρυστάλλας Πανταζή [vid]