What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 06.02.2013 | 20:45

Σημασία το χρονοδιάγραμμα ένταξης για την Τουρκία μέχρι ενός σημείου, δηλώνει ο Ερντογάν

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Επικρίσεις εναντίον της ΕΕ για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία διατύπωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο ELTE της Βουδαπέστης, όπου πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι μια από τις βασικές αρχές της ΕΕ είναι η πίστη στην υπόσχεση που δόθηκε (για ένταξη της Τουρκίας).

Δυστυχώς όμως, ανέφερε, αυτή παραβιάστηκε και παρουσιάστηκαν στην Τουρκία νέοι όροι. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι δεν έχει καμία σημασία αν θα δεχθούν ή δεν θα δεχθούν την Τουρκία στην ΕΕ. «Θα ήθελα όμως να γνωρίζετε το εξής: Το αίτημα της Τουρκίας στην ΕΕ έγινε το 1959 και το επίσημο αίτημα το 1963, δηλαδή 50 χρόνια. Σε καμία από τις χώρες μέλη της ΕΕ δεν έγινε κάποια τέτοια εφαρμογή. Μόνο απέναντι στην Τουρκία υπήρξε μια τέτοιου είδους προσέγγιση».
Δεν θα είναι, συνέχισε, το τέλος του κόσμου για την Τουρκία αν η ΕΕ της αρνηθεί την ένταξη της στους κόλπους της και η έλλειψη προόδου στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας από το 1963 μέχρι σήμερα σηματοδοτεί την έλλειψη σεβασμού για την Τουρκία . Ο κ. Ερντογάν διευκρίνισε ότι το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το Οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης και για το ASEAN συνιστά μια προσπάθεια επέκτασης της αγοράς της Τουρκίας.
«Θα ήθελα παρόλα αυτά να τονίσω ότι το χρονοδιάγραμμα ένταξης έχει στρατηγική σημασία για την Τουρκία αλλά μέχρι ενός σημείου. Από ένα σημείο και πέρα θα πάρουμε και εμείς την απόφασή μας. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έθεσε υπό την επίδρασή της κατά τρόπο σοβαρό την Ευρώπη». Έχει φθαρεί, είπε, το ευρωπαϊκό όραμα και το δίκαιο της Ευρώπης. Κατά τον ίδιο τρόπο, συνέχισε, συνεχίζουν να δίνουν σήματα κινδύνου ο ρατσισμός και οι επιθέσεις που εμφανίσθηκαν σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Η ένταξη της Τουρκίας, πρόσθεσε, σε ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα θα δώσει δύναμη στην Ευρώπη. Αυτό, είπε, έχει ζωτική σημασία για την ΕΕ.
Εμείς δεν ερχόμαστε για να αποτελέσουμε φορτίο, αλλά για να πάρουμε ένα μέρος του φορτίου, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν το έχει καταλάβει η ΕΕ. Η ένταξη της Τουρκίας θα δώσει όραμα και ορίζοντα στην Ευρώπη, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε. «Θα αποτελέσει γέφυρα μεταξύ του ισλαμικού κόσμου του 1,5 δις και της ΕΕ. Η ένταξη της Τουρκίας θα αποτελέσει αντίδοτο δηλητηρίου κατά του ρατσισμού, θα ενισχύσει την βάση της κατανόησης». Η λαϊκίστικη συμπεριφορά των ηγετών της ΕΕ έφραξε το χρονοδιάγραμμα, πρόσθεσε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καθαίρεσαν τον ιερέα βαποράκι – Παραδέχθηκε και ενώπιον Ιεράς Συνόδου
Ο Σούλτς διαβεβαιώνει ότι θα δοθεί βοήθεια στην Κύπρο
Ο Ερντογάν μας έσβησε από τον χάρτη-Δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος υποστήριξε

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τουρκική εισβολή στη Συρία: Βομβαρδισμοί και τανκς στην Αφρίν [vid]
  2. Βομβαρδισμοί και… τανκς από τουρκικές δυνάμεις στην Αφρίν [pics, vids]
  3. «Φωτιά» στη Συρία! Βομβάρδισαν 108 στόχους οι Τούρκοι - Απειλούν με αντίποινα οι Κούρδοι
  4. Εισροή εκατομμυρίων από Ε.Ε. για Φ.Α. προς ηλεκτροδότηση και EastMed
  5. Επίσημη ένταξη για το νεοαποκτηθέν «καμάρι» του Πολεμικού Ναυτικού - Συγκίνηση στη παράδοση σημαίας στη χήρα Ιωαννίδη [vid, pics]
  6. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής των επτά νότιων μελών ΕΕ