What's hot? ΑΟΖ· ENI· ΤΑΣΟΣ ΙΣΑΑΚ· ΤΡΑΜΠ·

INFO

06.02.2013 | 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 07.02.2013 | 10:55

Διορίζουν ξένο οίκο για το ξέπλυμα στην Κύπρο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Πιθανόν το δεύτερο 15νθήμερο Μαρτίου η απόφαση Eurogroup για την Κύπρο
- Ανώτερος αξιωματούχος χαρακτήρισε το θέμα της Κύπρου «ενδιαφέρον και δύσκολο»
-"Πολλές από τις κατηγορίες εναντίον της Κύπρου δεν ισχύουν, αλλά πρέπει να το αποδείξουμε"

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί το θέμα της Κύπρου, αλλά διευκρίνισε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ουσιαστικές αποφάσεις και αυτό το απέδωσε στις εκλογές που θα γίνουν στις 17 Φεβρουαρίου.

Όπως είπε, περιμένουμε τη νέα κυπριακή κυβέρνηση που θα αναλάβει στις αρχές Μαρτίου, ενώ ούτε στην επόμενη συνεδρίαση στις 5 Μαρτίου θα έχουν συγκεντρωθεί οι προϋποθέσεις για λήψη απόφασης. Αυτό μπορεί να γίνει στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, που μπορεί να γίνει με διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της τηλεδιάσκεψης, είπε.

Αναφορικά με την ουσία, χαρακτήρισε το θέμα της Κύπρου «ενδιαφέρον και δύσκολο», οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ της τρόικας και των κυπριακών αρχών σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, είπε, ενώ αναφέρθηκε στα ζητήματα που συζητούνται, τα οποία έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα χρέους και την ανάπτυξη, το χρηματοπιστωτικό με το τεράστιο μέγεθος του τραπεζικού τομέα, το εξωτερικό λόγω της εμπλοκής της Ρωσίας και το θέμα του ξεπλύματος χρήματος.
Την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο θα ληφθεί πιθανότατα στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου, έκανε σήμερα στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος, επισήμανε ότι υπάρχει εισήγηση της Ομάδας Εrγασίας του Εurogroup να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία η αξιολόγηση της εφαρμογής της κυπριακής νομοθεσίας στον τομέα αυτό. Ερωτηθείς γιατί θα πρέπει να ανατεθεί σε εξωτερική εταιρεία αυτή η αξιολόγηση και όχι στην Επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, απάντησε ότι αυτό γίνεται για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι χρονικός, η ιδιωτική εταιρεία θα ολοκληρώσει σύντομα τον έλεγχο και θα έχουμε την αξιολόγηση έγκαιρα, ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε τις αποφάσεις το Μάρτιο. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την ουσία, η Επιτροπή Moneyval είναι πολύ καλή στην εξέταση του νομοθετικού πλαισίου, αλλα δεν είναι εξειδικευμένη στην εξέταση της εφαρμογής της νομοθεσίας, που μας ενδιαφέρει πολύ, τόνισε.

Ο ίδιος εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι πολλές από τις κατηγορίες εναντίον της Κύπρου δεν ισχύουν, άλλα αυτό θα πρέπει να το αποδείξουμε, ανέφερε.

Τέλος, σε σχέση με τις διαφορές που υπάρχουν σχετικά με τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, είπε ότι η βασική έχει να κάνει με το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα, το οποίο στην Κύπρο είναι πολύ μεγαλύτερο σε ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας, ενώ για τα αποθέματα φυσικού αερίου είπε πως δεν μπορούμε να τα λάβουμε υπόψη στην εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, γιατί δεν είναι ακόμη γνωστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Financial Times: Κυβέρνηση - Ευρώπη ψάχνουν ελεγκτές από το εξωτερικό για τις τράπεζες


Ο Σούλτς διαβεβαιώνει ότι θα δοθεί βοήθεια στην Κύπρο


Παρεξηγημένη η Κύπρος γράφει σε άρθρο του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Επόμενος σταθμός της Τριμερούς Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου το Νοέμβριο στη Λευκωσία
  2. O Mr Despacito, Luis Fonsi στην Κύπρο για το δικό του... «αστέρι»! [vid, pics]
  3. Η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες που δεν χρειάζονται θεώρηση διαβατηρίων για το Κατάρ
  4. Συγχωνεύθηκαν 18 ΣΠΙ με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα
  5. Αποκαλυπτικός Βαρουφάκης! Τσίπρας: «Θα πετάξω έξω τον Στουρνάρα με τις κλωτσιές»
  6. Η Κύπρος αποπλήρωσε πρόωρα μέρος του χρέους προς το ΔΝΤ