What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

06.02.2013 | 22:46
Τελευταία ενημέρωση: 07.02.2013 | 08:18

Financial Times: Καταγγελίες και απαντήσεις για το ξέπλυμα χρήματος

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Για «μοναδικό, εκτενή και αμφιλεγόμενο» ρόλο της Κύπρου στη ρωσική οικονομία κάνει λόγο ρεπορτάζ των Financial Times από τη Μόσχα.

Η βρετανική εφημερίδα προβαίνει στο συγκεκριμένο σχόλιο αφού αναφέρεται πρώτα σε ένα νέο σύστημα πληρωμής για στάθμευση αυτοκινήτων στη ρωσική πρωτεύουσα, το οποίο φέρεται να διαχειρίζεται νεοσύστατη επιχείρηση που έχει ιδρυθεί από δύο εταιρείες «με ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς», και οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ως έδρα την Κύπρο.
Συντάκτης ρωσικού ιστολογίου που ερεύνησε την υπόθεση δηλώνει στην εφημερίδα ότι η νέα εταιρεία έχει σχέση με τον υπεύθυνο των τοπικών αρχών της Μόσχας για τις μεταφορές. Στην προσπάθειά τους να ερευνήσουν ακόμα πιο βαθιά την υπόθεση, οι δημοσιογράφοι έπεσαν σε αδιέξοδο, κάτι που γίνεται «όποτε εμπλέκεται η Κύπρος», σύμφωνα με το Ρώσο μπλόγκερ.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στους «φόβους» που διατυπώνονται κυρίως από τη Γερμανία ότι στην Κύπρο πραγματοποιείται ξέπλυμα βρώμικου ρωσικού χρήματος, συνδέοντας τους φόβους αυτούς με το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η παροχή οικονομικής στήριξης προς τη Λευκωσία από τους εταίρους. Όσο για τις ρωσικές καταθέσεις στο νησί, αναφέρεται ότι οι εκτιμήσεις για το ύψος τους κυμαίνονται από 8 έως 35 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, που επικαλούταν στοιχεία των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Η βρετανική εφημερίδα προσθέτει ότι κατά το 2011 η Κύπρος ήταν το νούμερο ένα προορισμός για ρωσικό χρήμα και το νούμερο ένα ως προς τις απευθείας επενδύσεις στη Ρωσία από το εξωτερικό με 13 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.
Ο Στίβεν Ντασέφσκι, από επενδυτική εταιρεία της Μόσχας σχολιάζει ότι από οικονομική οπτική η Ρωσία και η Κύπρος είναι τόσο αλληλένδετες, ώστε η Κύπρος θα μπορούσε σχεδόν να είναι μία ακόμα περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο Αλεξέι Ναβάλνι, από τη ρωσική αντιπολίτευση συμφωνεί και προσθέτει αστειευόμενος ότι «αν ποτέ η Κύπρος αποφασίσει να κρατικοποιήσει τις τράπεζές της, τότε θα κατέχει όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Στη συνέχεια τονίζεται ότι το περισσότερο από το ρευστό που περνά από την Κύπρο δε συνιστά «μαύρο χρήμα». Η εφημερίδα γράφει ότι οι λογιστικοί και νομικοί οίκοι της Ρωσίας συνιστούν την Κύπρο για φορολογικές δραστηριότητες λόγω του χαμηλού επιχειρηματικού φόρου του 10% και του νομικού συστήματος που βασίζεται στο αγγλικό δίκαιο, το οποίο προτιμούν οι Ρώσοι επιχειρηματίες από το εθνικό τους δίκαιο. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι κάποιες περιπτώσεις έχουν εγείρει ερωτηματικά για το είδος του ρωσικού χρήματος που προσελκύει η Κύπρος και για το πόσο καλά εφαρμόζεται η νομοθεσία κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Κύπριος οικονομολόγος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δηλώνει στους Financial Times ότι ενώ η Κύπρος έχει επιβάλλει νέους εκτενείς σχετικούς νόμους μετά την ένταξη στην ΕΕ, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τέλεια. «Θα έλεγα ψέματα αν υποστήριζα ότι η Κύπρος συμμορφώνεται 100% με όλα. Έχει ακόμα δρόμο», αναφέρει.
Σημειώνεται ότι η πιο γνωστή υπόθεση που αφορά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι αυτή που συνδέεται με την ιστορία του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, του Μοσχοβίτη δικηγόρου που κατηγόρησε Ρώσους αξιωματούχους για φορολογική απάτη συνολικού ύψους 230 εκατομμυρίων δολαρίων πριν οδηγηθεί στη φυλακή, όπου πέθανε το 2009. Περιγράφεται η υπόθεση που σύμφωνα με τις καταγγελίες Μαγκνίτσκι αφορούσε την έξοδο 30 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω κυπριακών τραπεζών.
Ως άλλες υποθέσεις που προξενούν υποψίες αναφέρονται επίσης στο δημοσίευμα οι περιπτώσεις που αφορούν την τράπεζα VTB. Η ρωσική εμπορική τράπεζα επικρίθηκε από τη ρωσική κεντρική τράπεζα για μεταφορά έως και 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ανεξόφλητα δάνεια στην κυπριακή θυγατρική της το 2009-2010, ανταλλάσσοντάς τα με υποσχετικές, σε μια λογιστική κίνηση που λέγεται ότι επέτρεψε στη ρωσική τράπεζα να αυξήσει τεχνητώς την κεφαλαιακή της επάρκεια. Πάντως, ο διευθυντής της VTB δηλώνει ότι τίποτα δεν κρύφτηκε στην όλη διαδικασία από τις αρχές. Η ίδια τράπεζα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αντιμετώπισε ερωτήματα για την πληρωμή εταιρείας με έδρα την Κύπρο για την προμήθεια κινεζικού εξοπλισμού γεώτρησης πετρελαίου με ποσό υψηλότερο της τιμής αγοράς του εξοπλισμού από την κυπριακή εταιρεία. Η διαφορά πάντως αποδίδεται από τη VTB μεταξύ άλλων στο κόστος μεταφοράς.
Αναφέρεται, επίσης, ότι στη Λευκωσία και τη Λεμεσό οι κατηγορίες απορρίπτονται ως υπερβολικές και αποδίδονται σε πολιτικά παιχνίδια των ηγετών της ΕΕ. Ο ίδιος Κύπριος οικονομολόγος λέει ότι το μεγαλύτερο μέρος από το όποιο ξέπλυμα χρήματος που συμβαίνει στην Κύπρο είναι η διαφυγή από ρωσικούς και όχι κυπριακούς φόρους. «Η μόνη που πρέπει να ανησυχεί είναι η Ρωσία και όχι η ΕΕ», σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει εκφράσει παράπονα πως η εξάρτηση από υπεράκτια χρηματοπιστωτικά κέντρα στερεί από τη Ρωσία φορολογικά έσοδα και κεφάλαια. Συνολικά 56 δισεκατομμύρια δολάρια έφυγαν από τη χώρα το 2012.
Σχολιάζεται πάντως ότι η οδηγία Πούτιν για απεξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από αυτά τα κέντρα μοιάζει να μην αφορά μόνο την Κύπρο. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η Κύπρος έχει αφαιρεθεί από τη «μαύρη λίστα» των χωρών όπου πρέπει να αποφεύγονται οι επενδύσεις. «Για την ακρίβεια, πέρυσι το Κρεμλίνο αφαίρεσε ήσυχα την Κύπρο από τη λίστα των υπεράκτιων κέντρων εντελώς, κάτι που δείχνει ότι η εκστρατεία του κ. Πούτιν θα εξαιρέσει το νησί», καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καθαίρεσαν τον ιερέα βαποράκι – Παραδέχθηκε και ενώπιον Ιεράς Συνόδου
Ο Σούλτς διαβεβαιώνει ότι θα δοθεί βοήθεια στην Κύπρο
Ο Ερντογάν μας έσβησε από τον χάρτη-Δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος υποστήριξε

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Σοκ! 400 κιλά κοκαΐνης με «άρωμα» κατασκοπείας βρέθηκαν σε κτίριο της ρωσικής πρεσβείας
  2. Τα Ίμια, η Κυπριακή ΑΟΖ και το «χαράτσι» του νεο-οθωμανισμού - Ανάλυση
  3. Ο λαθρέμπορος οργάνων που δικάζεται στην Κύπρο για να εκδοθεί στην Ρωσία έχει ήδη καταδικασθεί στο Ισραήλ!
  4. Με δύο αθλητές η Κύπρος στο AIT Grand Prix 2018 του Δουβλίνου
  5. Η Βρετανία αξιολογεί τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ
  6. Με την τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν να «καρκινοβατεί» συναντώνται οι Πρόεδροι Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν