What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

07.02.2013 | 15:29
Τελευταία ενημέρωση: 07.02.2013 | 15:39

Υποθαλάσσια σήραγγα Θεσσαλονίκης: 73 εκατομμύρια ευρώ για μια μακέτα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Τι έγινε και "βούλιαξε" το περίφημο έργο
- Υποχρεωμένο το Δημόσιο να αποζημίωσει την κοινοπραξία που είχε αναλάβει την κατασκευή
- Η υποθαλάσσια σήραγγα σκόνταψε σε...διατηρητέα κτίρια
- Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Αντώνης Μανιτάκης και άλλοι πολίτες της Θεσσαλονίκης
- Οι παθογένειες του Δημοσίου μπλοκάρουν την πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη

Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν...Γεφύρι της Άρτας έγινε ένα ακόμη έργο, αυτό της υποθαλάσσια σήραγγας Θεσσαλονίκης. Δεν είναι το μόνο, αλλά σίγουρα είναι ενδεικτικό της ανοργανωσιάς, της γραφειοκρατίας και της αντίληψης του ελληνικού Δημοσίου για την περιβότητη ανάπτυξη. Το ακόμη χειρότερο είναι πως το μάρμαρο για τα έργα φαντάσματα καλούνται να πληρώσουν οι έλληνες πολίτες!

ΠΩΣ "ΒΟΥΛΙΑΞΕ" ΤΟ ΕΡΓΟ
Εχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που ο αρχιτέκτονας του ΑΠΘ Γιώργος Κύρου εμπνεύστηκε και σχεδίασε το έργο της παρακαμπτήριας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης με υποθαλάσσια σήραγγα στο πλαίσιο της επιχείρησης πολεοδομικής ανασυγκρότησης, που είχε οργανώσει ο αείμνηστος οραματιστής Αντώνης Τρίτσης.

Η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη του έργου παρουσιάστηκε το 1992, ενώ το Μάρτιο του 2002 έγινε από το ΥΠΕΧΩΔΕ επίσημη παρουσίαση του έργου στους φορείς της Θεσσαλονίκης και στα ΜΜΕ. Η σήραγγα μήκους 6,5 χιλιομέτρων θα συνέδεε υποθαλάσσια τη δυτική με την ανατολική πλευρά της πόλης συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των λεωφόρων που την διασχίζουν, όπως η Εγνατία και η Τσιμισκή.

Στις 31 Οκτωβρίου 2006 υπογράφηκε η σχετική σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και της αναδόχου εταιρείας δηλαδή της κοινοπραξίας "Θερμαϊκή Οδός". Η σύμβαση κυρώθηκε από τη Βουλή τον Ιανουάριο του 2007 και τον Μάρτιο του ίδιου έτους επρόκειτο να αρχίσει το έργο, με προϋπολογισμό 472 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωση 48 μήνες μετά την έναρξή του, ενώ η σύμβαση παραχώρησης του έργου ειχε διάρκεια 30 ετών.

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ
Θύελλα αντιδράσεων για το έργο άρχισε να εκδηλώνεται από το 2003. Μάλιστα συγκροτήθηκε κίνηση πολιτών με την επωνυμία "Πολίτες κατά της υποθαλάσσιας", η οποία ζήτησε την ακύρωση του έργου. Μαζί με τους πολιτες στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και σημερινός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνης Μανιτάκης.

Ο κύριος Μανιτάκης ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη κατασκευής της υποθαλάσσιας σήραγγας, καθώς προβλεπόταν η κατεδάφιση τριών κτιρίων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από το 1994 ως διατηρητέα. Μετά την προσφυγή του Α. Μανιτάκη τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να αλλάξουν τη χάραξη της διαδρομής της σήραγγας και ανακάλεσε τις κατεδαφίσεις των κτιρίων.
Ωστόσο αυτές οι καθυστερήσεις τίναξαν το έργο στον αέρα. Οι τράπεζες που χρηματοδοτούσαν την κατασκευή της σήραγγας άρχισαν να αντιδρούν με αποτέλεσμα να καταγγελθεί η σύμβαση και το έργο να ακυρωθεί.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ 73 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΚΕΤΑ
Το Δημόσιο φυσικά έπρεπε να αποζημιώσει την κατασκευάστρια εταιρεία για τα έξοδα που είχε ήδη κάνει. Μετά από πολλές δικαστικές διαμάχες αποφασίστηκε πως το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή όλοι εμείς, έπρεπε να καταβάλλει στην εταιρεία αποζημίωση 73 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.

"Μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει εισπράξει ουτε ένα λεπτό του ευρώ" δήλωσε στο Newsit εκπρόσωπος της κοινοπραξίας "Θερμαϊκή Οδός".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σοκ! 8 στους 10 Έλληνες δεν αγοράζουν ούτε τα βασικά προϊόντα

Ελλάδα:Δήμοι με τζιπ 4x4 και υπουργεία με πούρα των 5.000€ - Δεξιώσεις 250.000€ - Σημεία και τέρατα με σπατάλες

Εκτός στόχων μνημονίου η Ελλάδα, νέα μέτρα θα ζητήσει η τρόικα - Μαύρη τρύπα 305 εκατομμύρια στα έσοδα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πραξιτέλης Βούρος για συλλαλητήριο Θεσσαλονίκης: «Μην το δείχνετε στα κανάλια...»
  2. Βασίλης Καρράς: Τραγουδά «Μακεδονία Ξακουστή» και γίνεται χαμός!
  3. Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Η ηχηρή απουσία των ελληνικών καναλιών
  4. Έτσι της έδωσε η τράπεζα επιπλέον 40.000 ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  5. Η γυναίκα-«αράχνη» μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Άρης λύνει τη σιωπή της για τους Σαϊεντολόγους και την απάτη εκατομμύριων με χρυσό!
  6. Αδιανόητο! Η τράπεζα της έδωσε επιπλέον 40 χιλ. ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!