What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

07.02.2013 | 16:24
Τελευταία ενημέρωση: 07.02.2013 | 16:57

Προειδοποιήσεις του Σέρβου προέδρου προς Κόσοβο και Αλβανία: Αν δεν συμφωνήσουμε, τότε δύσκολα θα μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά”

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Κάθριν Άστον και την πρόεδρο του Κοσόβου Ατιφέτα Γιαχγιάγκα προκειμένου να καταστήσει αντιληπτό από όλες τις πλευρές ότι η Σερβία με το ψήφισμα της Σερβικής Βουλής είναι έτοιμη να αναγνωρίσει ορισμένες ιδιαιτερότητες των αρχών της Πρίστινας και τόνισε ότι η συνάντηση "δεν εξασφάλισε βήματα εμπρός προς την επίλυση του δυσκολότερου εμποδίου - του καθεστώτος το οποίο θα διέπει το Κόσοβο".

Ο κ. Νίκολιτς, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή συνάντηση με τις κ.κ. Άστον και Γιαχγιάγκα στην έδρα της Ε.Ε., την ένταξη στην οποία προσβλέπουν από κοινού Σερβία και Κόσοβο, επισήμανε ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν ζητά από τη Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, επειδή δεν το αναγνωρίζουν και πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά διαπίστωσε ότι η κ. Γιαχγιάγκα εμμένει στην παγιωμένη θέση ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος, το οποίο, όπως ανέφερε, πρέπει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με τη Σερβία. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι και λίγες οι δηλώσεις σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο ημιαυτόνομο Κόσοβο που ευαγγελίζονται την εν καιρώ ένωσή τους με την Αλβανία.

Ο Σέρβος πρόεδρος πάντως σε μια προσπάθεια να ξεγελάσει τις εντυπώσεις, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η συνάντησή του με την κ. Γιαχγιάγκα αποτελεί και μια έμμεσου τύπου αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, με τον κ. Νίκολιτς να επαναλαμβάνει ότι αν οι προσωρινές αρχές της Πρίστινας παραμείνουν ακλόνητες στη στάση περί ανεξαρτησίας του Κοσόβου ή ακόμα χειρότερα περί δημοψηφίσματος για ένωση με την Αλβανία, "δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία" και προσέθεσε πως "Αν δεν συμφωνήσουμε, τότε δύσκολα θα μπορέσουμε να ζήσουμε όμορφα και ειρηνικά".

"Η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο ως κράτος, όπως δεν το αναγνωρίζει και ο ΟΗΕ" είπε ο κ. Νίκολιτς και πρόσθεσε: "Δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία στον ΟΗΕ χωρίς τη συναίνεση της Σερβίας. Το Κόσοβο δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο κράτος και δεν βλέπω λόγο να μην μπορούμε να συζητάμε για άλλες λύσεις".

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι ενδεχόμενη επόμενη συνάντηση με την πρόεδρο, όπως ανέφερε, των προσωρινών αρχών του Κοσόβου μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν υπάρξει σημαντική πρόοδος στον τεχνικό διάλογο και στον διάλογο υψηλού επιπέδου, υπό την αιγίδα της ΕΕ, που διεξάγουν οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου.

Η πρόεδρος του Κοσόβου έκανε λόγο για "συνάντηση δύο ισότιμων εταίρων" ασκώντας μάλιστα και μια καθόλου διπλωματική κριτική στον πρόεδρο της Σερβίας, στον οποίο καταλόγισε εθνικιστική ρητορική.

"Ο κ. Νίκολιτς δεν παραιτείται από την εθνικιστική ρητορική που έχει επιφέρει ήδη τόσα δεινά, όχι μόνο στο Κόσοβο, αλλά και στην περιοχή" δήλωσε η κ. Γιαχγιάγκα.

Η πρόεδρος του Κοσόβου εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι η Σερβία θα επιλέξει την πορεία συνεργασίας και των ευρωπαϊκών αξιών και ότι με το Κόσοβο θα εδραιώσει μακροπρόθεσμα σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας.

Αναφερόμενη στο ζήτημα του βορείου Κοσόβου, όπου η πληθυσμιακή σύνθεση αποτελείται κατά πλειοψηφία από σερβικής καταγωγής χριστιανούς Ορθόδοξους και ατύπως έχει καταστεί ημιανεξάρτητη στα πλαίσια του Κοσόβου, η κ. Γιαχγιάγκα είπε ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κοσόβου και ότι όλοι οι πολίτες του, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους ή της θρησκείας τους, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα.

Οι πρόεδροι της Σερβίας και του Κοσόβου δεσμεύθηκαν στις Βρυξέλλες να εργαστούν προς την κατεύθυνση βελτίωσης των ιδιαίτερα τεταμένων σχέσεων στην πρώτη συνάντηση σε αυτό το επίπεδο από την απόσχιση το 2008 του Κοσόβου από τη Σερβία.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, που έχει μεσολαβητικό ρόλο στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, δήλωσε ότι η πρώτη συνάντηση των προέδρων της Σερβίας και του Κοσόβου διεξήχθη σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα και σημείωσε ότι οι κ.κ. Νίκολιτς και Γιαχχιάγκα τη διαβεβαίωσαν για τη στήριξη και τη προσήλωσή τους στο διάλογο και στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

"Μετά τις χωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Νίκολιτς και Γιαχγιάγκα είχα κοινή συνάντηση με τους προέδρους σε ανοιχτή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα" επισήμανε.

Η κ. Άστον είπε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν ο διάλογος που διεξάγεται σε επίπεδο πρωθυπουργών Σερβίας και Κοσόβου, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα.

"Τώρα ασχολούμαστε με το ζήτημα του βορείου Κοσόβου και η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη" δήλωσε με την σειρά της η κ. Άστον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βρυξέλλες: Ιστορική πρώτη συνάντηση για τους προέδρους Σερβίας και Κοσόβου

Κόσοβο: Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων με μολότοφ σε δημαρχείο, εκρήξεις σε κοιμητήρια και ναούς στον σερβικό τομέα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο