What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

07.02.2013 | 19:11
Τελευταία ενημέρωση: 08.02.2013 | 06:35

Πρόγραμμα ένταξης μεταναστών προωθούν οι Δήμοι της μείζονος Λευκωσίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την υλοποίηση προγράμματος για την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών – μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία ξεκίνησε ο Δήμος Στροβόλου, επικεφαλής Δήμων της μείζονος Λευκωσίας. Το πρόγραμμα φέρει τη συμβολική ονομασία «Κοινωνίες με Χρώματα» και αφορά τα «Προγράμματα ένταξης από τοπικές αρχές» 2011 που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι αφενός οι υπήκοοι τρίτων χωρών να εξοικειωθούν με την κοινωνία στην οποία διαβιούν και αφετέρου οι τοπικές κοινωνίες να κατανοήσουν και να αποδεχτούν τις πολιτισμικές διαφορετικότητες που εκπροσωπούνται από τις ομάδες αυτές, με κύριο στόχο η ένταξη και ενσωμάτωσή τους να επιτευχθεί γρήγορα και με τον βέλτιστο τρόπο.
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο του Δήμου Στροβόλου, η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου επεσήμανε τα οφέλη της αποτελεσματικής διαχείρισης της νόμιμης μετανάστευσης και κυρίως της ομαλής ένταξης των μεταναστών.
Πρόκειται, είπε, για μια «δυναμική, μακροπρόθεσμη και συνεχή αμφίδρομη διαδικασία αμοιβαίας αποδοχής, η οποία απαιτεί τη συμμετοχή των μεταναστών, των απογόνων τους, αλλά και της κοινωνίας που τους υποδέχεται, για την οποία τον πιο σημαντικό ίσως ρόλο διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση».
Ο Δήμαρχος Στροβόλου Λάζαρος Σαββίδης, σε χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη σημασία της εφαρμογής των Κοινών Βασικών Αρχών της πολιτικής ένταξης των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε ότι «στην πολυπολιτισμική κοινωνία που ζούμε σήμερα», η διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου «θα πρέπει πλέον να αποτελεί μιαν από τις βασικές προτεραιότητες και των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Αυτή η συνεταιριστική προσέγγιση συνάδει και με τις νέες τάσεις που προωθούνται στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και Πολιτικής. Συγκεκριμένα, προτείνεται σε τοπικό επίπεδο η προώθηση δημιουργίας υποστηρικτικού δικτύου για τα συγκεκριμένα θέματα, μέσω της καλλιέργειας μιας νέας κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ φορέων και υπηρεσιών του δημόσιου, ιδιωτικού και εθελοντικού τομέα, που τους ενδιαφέρει και ασχολούνται με τα θέματα αυτά στην τοπική κοινωνία, μέσω της προώθησης αντίστοιχης κατανομής αρμοδιοτήτων, ευθυνών και χρηματοδοτήσεων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λευκωσίας Ελευθέριος Λοΐζου ανέλυσε τους βασικούς άξονες του προγράμματος και τις δράσεις που θα αναπτυχθούν, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προγράμματα κοινωνικής στήριξης και κατάρτισης σε μετανάστες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και ανταλλαγές με συμμετοχή μικτών ομάδων του πληθυσμού, τη διεξαγωγή μελέτης για τις καλές πρακτικές λειτουργίας των συλλόγων μεταναστών στη ΕΕ, καθώς και μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων.
Οι Δήμοι και οι τοπικοί φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Κοινωνίες με Χρώματα» θα αξιοποιήσουν προσωπικό και τις υποδομές τους για να επιτύχουν την υλοποίηση του προγράμματος, στοχεύοντας στην απόκτηση των εμπειριών και την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους στις πολιτικές ένταξης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-
Κυνηγητό στο αεροδρόμιο Λάρνακας - Ιρανός προσπάθησε να ταξιδέψει με πλαστό διαβατήριο
Φωτιά σε πρακτορείο στοιχημάτων στη Λάρνακα
Ένταση στην περιοχή Κάπαρη με τις κατοχικές αρχές

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πολύνεκρη τραγωδία από φωτιά σε λεωφορείο στο Καζακστάν [vids]
  2. Εισροή εκατομμυρίων από Ε.Ε. για Φ.Α. προς ηλεκτροδότηση και EastMed
  3. Λάρνακα: Οι αστυνομικοί του «χάλασαν» το μεθύσι κι αυτός άρχισε να τους απειλεί με μαχαίρι!
  4. Τραμπ: Γιατί να δεχόμαστε μετανάστες από χώρες του κ…;
  5. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής των επτά νότιων μελών ΕΕ
  6. Ερντογάν στο Παρίσι: Έξαλλος με Μακρόν και «σκοτωμός» με δημοσιογράφο