What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

07.02.2013 | 21:03
Τελευταία ενημέρωση: 08.02.2013 | 10:26

Eurogroup: Θέλουν να τους δίνουμε έσοδα απο το φυσικό αέριο για να μας δώσουν δάνειο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- "Να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός, στον οποίο να κατατίθενται τα χρήματα από το φυσικό αέριο"
- Τα έσοδα από το φυσικό αέριο υπολογίζονται στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ
- "Πρώτα να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις για να διακριβωθεί τι είδους αέριο είναι"

Χέρι στα έσοδα από την παραγωγή φυσικού αερίου θέλει να βάλει ο νέος Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερόεν Ντέιζελμπλούμ, ο οποίος μιλώντας στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο είπε ότι τα μελλοντικά έσοδα θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο.

Τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη κατά τις συζητήσεις για την παραχώρηση δανείου έκτακτης ανάγκης στο νησί της Μεσογείου, δήλωσε την Πέμπτη ο νέος επικεφαλής των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του κυπριακού χρέους, μέσω ενός ειδικού λογαριασμού.

Συνέστησε, ωστόσο, όπως προτού αυτά τα έσοδα συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς για να καταστεί το χρέος της χώρας βιώσιμο, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε περισσότερα για το ποσό στο οποίο μπορεί να ανέλθουν αυτά.

"Ας περιμένουμε πρώτα για κάποιες πρώτες γεωτρήσεις, και να δούμε πόσο είναι αυτό το φυσικό αέριο, τι είδους αέριο είναι και τι είδους ποιότητας, προτού πιθανό το περιλάβουμε σε ένα πρόγραμμα" οικονομικής βοήθειας, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ ενώπιον των μελών της ολλανδικής Κάτω Βουλής, στη Χάγη.

Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι οι μέχρι στιγμής διαθέσιμες εκτιμήσεις για τα έσοδα από το φυσικό αέριο της Κύπρου κυμαίνονται μεταξύ 100% και 300% του κυπριακού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το οποίο ανέρχεται περίπου στα €18 δισεκατομμύρια.

"Ένας χωριστός λογαριασμός είναι δυνατός, ο οποίος, για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των εσόδων από το φυσικό άεριο», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προέβηκε σε μια σύγκριση με την Ελλάδα, όπου ένα παρόμοιο σύστημα έχει δημιουργηθεί για ορισμένα κεφάλαια. 

Ορατός ο κίνδυνος τα έσοδα από το ΦΑ να καταλήξουν στην Τρόικα, λέει ο Λιλλήκας

Ορατός ο κίνδυνος τα έσοδα από το φυσικό αέριο να καταλήξουν στην Τρόικα και όχι στην ανάπτυξη της Κύπρου, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος προσθέτει ότι «πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «μετά και τις δηλώσεις του νέου Προέδρου του Γιούρογκρουπ, διαπιστώνω ότι πληθαίνουν οι δηλώσεις που διασυνδέουν τα έσοδα από το φυσικό αέριο με την αποπληρωμή του ταμείου της Τρόικα».

Συμπλήρωσε ότι πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά, αξιοποιώντας άμεσα μέρος του φυσικού μας αερίου, για να απεμπλακούμε από τα σημερινά αδιέξοδα και να στρέψουμε την κυπριακή οικονομία στην ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Διαφορετικά, είπε ο κ. Λιλλήκας, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος σταδιακά τα έσοδα μας από το Φυσικό Αέριο να καταλήξουν στο ταμείο της Τρόικα και όχι στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φυσικό Αέριο: Έπεσαν οι υπογραφές –Εύσημα Συλικιώτη σε τρείς κυβερνήσεις

Οκτώ "μνηστήρες" φλερτάρουν με την προμήθεια φυσικού αερίου

Εκπρόσωπος: Το Μνημόνιο δεν περιλαμβάνει πρόνοια για συναπόφαση για το ΦΑ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αυστρία:Έκρηξη σε σταθμό φυσικού αερίου - Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες
  2. Μαξ Μπορν: Η Google τιμάει τον Γερμανό μαθηματικό και φυσικό
  3. Στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Ενδοϊταλική κόντρα Ταγιάνι-Ντράγκι για τα ΜΕΔ
  4. Νέες αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ: Αντίθετη του bail in λύση στην Κύπρο θα ήταν καταστροφική - Χάθηκε χρόνος με τις εκλογές!
  5. Eurogroup: Θετική αποτίμηση για Κύπρο - «Καμπανάκι» για «κόκκινα» δάνεια
  6. Eurogroup: Μάριο Σεντένο ο νέος πρόεδρος