What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 07.02.2013 | 22:15

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Τη σύσταση Επιστημονικού Συμβουλευτικού Σώματος για κάθε Υπουργό, εξήγγειλε ο Λιλλήκας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Την δέσμευση του για σύσταση Επιστημονικών Συμβουλευτικών Σωμάτων (advisory boards) για κάθε Υπουργό της Κυβέρνησης του με εθελοντές, καταξιωμένους επιστήμονες μέλη Δεξαμενών Σκέψεων, Ακαδημαϊκούς, στελέχη ιδιωτικών ή δημόσιων οργανισμών, εξήγγειλε ο υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, στα πλαίσια της 2ης συνεδρίας του διεπιστημονικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Λευκωσία.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το Επιστημονικό Συμβουλευτικό Σώμα θα στελεχώνεται πάνω σε εθελοντική βάση χωρίς να υπάρχει το οποιοδήποτε κόστος για το κράτος, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που βιώνουμε, προσθέτοντας ότι "είναι περιττό να προσφεύγουμε στη δημιουργία Υφυπουργείων που πέρα της αντισυνταγματικότητας εγείρουν και σοβαρά ζητήματα διεύρυνσης του μεγέθους του κράτους".
«Ήρθε η ώρα επιτέλους στον 21ο αιώνα να αξιοποιηθούν οι Δεξαμενές Σκέψεις και το πλούσιο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η Κύπρος», είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι με την θεσμοθέτηση των επιστημονικών συμβουλευτικών σωμάτων θα μπορέσει να ενταχθεί αποτελεσματικότερα η σύγχρονη επιστημονική γνώση στην διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων με σημαντικό έτσι όφελος για τον Κύπριο πολίτη.
Ανέφερε ότι "σε ένα σύγχρονο κράτος οι πολιτικές πρέπει να είναι προϊόν και αποτέλεσμα ενός οράματος το οποίο θα συνδιαμορφώνεται με τους επιστήμονες και τους τεχνοκράτες», προσθέτοντας ότι για να είναι αποτελεσματική μια πολιτική θα πρέπει να καθορίζονται στόχοι και στρατηγικές υλοποίησης τους.
Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε σιγουριά ότι οι Κύπριοι επιστήμονες και εμπειρογνώμονες "έχουν όλη την καλή διάθεση να συνεισφέρουν εθελοντικά στη διαμόρφωση της πολιτικής χωρίς να απαιτούν το οποιοδήποτε προσωπικό όφελος".
Ανέφερε ότι τα αποτελέσματα του διεπιστημονικού συμβουλίου θα δοθούν στη δημοσιότητα και θα αποτελέσουν μέρος του προγράμματος της διακυβέρνησης του.
Στη 2η συνάντηση οι θεματικές ομάδες του Διεπιστημονικού Συμβουλίου έκαναν τρεις παρουσιάσεις. Ο πολιτικός επιστήμονας Μιχάλης Κοντός παρουσίασε το θέμα Κυπριακό, ο οικονομικός αναλυτής Τάσος Γιασεμίδης παρουσίασε το θέμα Οικονομία και ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Frederick στο τμήμα Μηχανολογίας-Μηχανικών και ειδικός σε θέματα Ενέργειας Γιώργος Καραγιώργης το θέμα Ενέργεια.
Στην παρουσίαση του, ο κ. Κοντός προέβη σε μια σύντονη ανάλυση των τριών προτεραιοτήτων για πλήρη αναθεώρηση της στρατηγικής για Κυπριακό και εθνική ασφάλεια, σημειώνοντας ότι η πρώτη στρατηγική προτεραιότητα είναι η γρήγορη έξοδος από την οικονομική κρίση έτσι ώστε να υπάρξει κοινωνική σταθερότητα, ανάκτηση διεθνούς αξιοπιστίας, υποστήριξη στρατηγικών επιλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας και εδραίωση του περιφερειακού ρόλου της Κύπρου ως κέντρο παροχής υπηρεσιών.
Ανέφερε ότι η πρόταση Λιλλήκα για όσο το δυνατό γρηγορότερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου αποτελεί στρατηγική επιλογή και πρόσθεσε ότι χωρίς οικονομική ευρωστία δεν μπορείς να υποστηρίξεις τη στρατηγική σου.
Ανέφερε ότι η δεύτερη στρατηγική προτεραιότητα είναι η διαχείριση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου και η τρίτη είναι η εκπόνηση στρατηγικής εθνικής ασφάλειας, βασισμένη σε συμμαχίες που να καθορίζονται από κοινά συμφέροντα.
Τέλος ο κ. Κοντός παρέθεσε τους πέντε άξονες του κ. Λιλλήκα για τη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος.
Ο κ. Καραγιώργης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση πρέπει να είναι η άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου, όχι μόνο λόγω τρόικας και κρίσης, αν λάβουμε υπόψη τι συμβαίνει στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και τις συνεργασίες που συνάπτονται σε αυτά θέματα.
Ανέφερε ότι άμεσες ενέργειες μας πρέπει να είναι η άμεση αξιοποίηση του οικοπέδου 12 (πιθανή συνεργασία με Ρωσία), να δοθούν κίνητρα προς εταιρείες για εξαγωγή πετρελαίου και η σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με Ισραήλ, Ρωσία και άλλες χώρες και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να συζητούμε εδώ στην Κύπρο για μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω του τουρκικού αγωγού Nabucco καθώς δεν υπάρχει ακόμη αυτός ο αγωγός.
Ανέφερε επίσης ότι η καλύτερη λύση είναι η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Κύπρου καθώς μέσω Κρήτης υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες και πρόσθεσε ότι όραμα μας πρέπει να είναι όπως η ενέργεια αποτελέσει κινητήριο μοχλό αειφόρου ανάπτυξης, ενώ αναφέρθηκε στο νορβηγικό ταμείο υδρογονανθράκων.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό με αποτέλεσμα αρκετά ομόλογα να λήγουν στην περίοδο 2013-2015, προσθέτοντας ότι εκτός από τη συσσώρευση δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η στρατηγική που εφαρμόστηκε για το δημόσιο χρέος ήταν λανθασμένη αφού περιορίστηκε σε ευκαιριακό δανεισμό, χωρίς να υπάρχει σωστή στρατηγική μακροπρόθεσμου δανεισμού.
Επίσης, ανέλυσε τις παραδοχές που χρησιμοποίησε η Pimco για να καταλήξει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, που με βάση το ακραίο σενάριο το ποσό ανέρχεται στα 11,3 δισ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και σε μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση και ενίσχυση των εσόδων.
Ανέφερε επίσης ότι αν πιστεύουμε πως οι παραδοχές της τρόικας ήταν ακραίες θα πρέπει να προτείνουμε στην Τρόικα η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με το βασικό σενάριο και να υπάρχει παρόμοια δέσμευση όπως υπήρξε από την ισπανική Κυβέρνηση να δοθεί μια γραμμή πίστωσης με ποσό τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε αν επικρατήσει το ακραίο σενάριο η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αεροπορική τραγωδία ΗΛΙΟΣ: Ένοχοι για ανθρωποκτονία οι εμπλεκόμενοι

Αεροπορική τραγωδία "Ήλιος": Διαμαρτύρονται Βούλγαροι συνδικαλιστές για την καταδίκη του Βούλγαρου αρχιπιλότου

Το χέρι ξανά στο ευαγγέλιο θα βάλει η διοίκηση της "Ήλιος"

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη υποψηφίου Προέδρου Χρ. Χρίστου: Ικανοποιημένος με την 4η θέση στις Προεδρικές [vid]
  2. Προεδρικές Εκλογές: Οι ώρες ψηφοφορίας εντός και εκτός Κύπρου
  3. Απάντηση Αναστασιάδη για τα «λεφτά της μαμάς»: Από πού ως πού να θίξω την κα Παπαδόπουλου ή ιδιαίτερα τον αείμνηστο Λεβέντη;
  4. Φωτίου: Ιερό χρέος η συνέχιση προσπάθειας διευκρίνισης της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου
  5. Παπαδόπουλος και Λιλλήκας στα «χαρακώματα» για την εξαγορά υποψηφιότητας - «Αγνωμοσύνη» για τα «15 λεπτά δημοσιότητας»
  6. Γ. Λιλλήκας: Πολιτικό κι όχι ποινικό θέμα η απόπειρα εξαγοράς μου από επιτελείο υποψηφίου