What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 07.02.2013 | 23:45

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια στον απολογισμό του «να πει και μια συγγνώμη»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε σήμερα τον Πρόεδρο Χριστόφια στον απολογισμό στον οποίο θα προβεί για την πενταετή θητεία του στην Προεδρία της χώρας, «να πει και μια συγγνώμη», προσθέτοντας πως αυτοί που έχουν την εντύπωση ότι έχουν το αλάθητο είναι αυτοί που θα επαναλάβουν τα λάθη και είναι πιο επικίνδυνοι, για να προσθέσει πως εκείνοι που έχουν την τόλμη να κάνουν αυτοκριτική και να παραδεχτούν δημόσια ότι διέπραξαν λάθος είναι εκείνοι που δεν θα διαπράξουν ξανά το ίδιος λάθος.

Αναφερόμενος στον απολογισμό στον οποίο θα προβεί την ερχόμενη Τετάρτη ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ο οποίος μιλούσε απόψε στην Πανεπαρχιακή συγκέντρωση Κερυνειωτών στη Λευκωσία, κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να «κάμει και καμιά αναφορά και στο Μαρί και στα παρεπόμενα από το Μαρί» και κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια κατά τον απολογισμό «να πει και μια συγγνώμη»,
Είπε ότι με το ΔΗΚΟ συμφώνησαν για αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου έτσι ώστε να καταστεί ένα αποτελεσματικό Σώμα, όπως επίσης και πως δεν θα υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις από τον οποιονδήποτε ή αποφάσεις χωρίς προδιαβούλευση. Είπε ακόμη ότι συμφώνησαν στη σύσταση Επιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου οι οποίες θα λειτουργούν με τη βοήθεια διεθνολόγων, συνταγματολόγων και όσων άλλων εμπλέκονται στα θέματα δομής του κράτους, έτσι ώστε να συμβάλουν στην ετοιμασία ενός συνολικού πλαισίου προτάσεων για λύση του Κυπριακού, το οποίο θα πείθει ότι η ε/κ πλευρά θέλει τη λύση όχι όμως οποιαδήποτε λύση.
Έκανε παράλληλα λόγο για απόσυρση απαράδεκτων προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναφέρθηκε και στην ανάγκη η Κύπρος να χτίσει συμμαχίες με στόχο να στραφεί η προσοχή και η πίεση προς την κατοχική Τουρκία. Συμφώνησε ακόμη με τη θέση για επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή του βάση ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ενώ επέκρινε και την «κυπριακής ιδιοκτησίας» διαδικασία για λύση του Κυπριακού, λέγοντας πως η διαφορά δεν είναι μεταξύ Ε/κ και Τ/κ αλλά μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας.
«Γι’ αυτό και η νέα διαδικασία από τη μια θα πρέπει να περιλαμβάνει την ενεργό παρουσία της ΕΕ ενώ από την άλλη να δούμε πως καθίσταται υπόλογος η Τουρκία για τις προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» συμπλήρωσε.
Απάντησε δε σε όσους τον κατηγορούν ότι αν εκλεγεί θα φέρει 2ο και 3ο Μνημόνιο, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα αποφεύγει να απαντά στα όσα λέγονται, όμως «πρέπει να συνειδητοποιήσουν όσοι λένε τα όσα λένε ότι ο κόσμος έχει αποκτήσει κρίση σήμερα». Απάντησε επίσης σε όσους τον κατηγορούν ότι υιοθετεί νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις, διερωτώμενος αν είναι «ο Αναστασιάδης και οι συνοδοιπόροι του που κυβερνούσαν τα τελευταία πέντε χρόνια και οδηγηθήκαμε από τα πλεονάσματα στην καταστροφή».
«Είναι ο Αναστασιάδης που παρέλαβε μόλις 48% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος και πλεονάσματα και σήμερα παραδίδει καμένη γη. Είναι οι νεοφιλελεύθερες συνταγές μου που ακολουθήθηκαν από το Χριστόφια; Αν πράγματι έτσι έγινε τότε ας απολογηθεί στο κόσμο του ΑΚΕΛ και στον κυπριακό λαό ότι επλανήθη πλάνην οικτράν από τον Αναστασιάδη και αντί να εφαρμόσει κομμουνιστικές συνταγές εφάρμοσε νεοφιλελεύθερες. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα και μόνο από όσους δεν έχουν συναίσθηση του τι έχουν προκαλέσει μπορεί να λέγονται» πρόσθεσε.
Είπε ακόμη σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις που διατυπώνει εναντίον του ο Γιώργος Λιλλήκας, ότι θα παραμείνει μέχρι τέλους αδιάφορος για τα όσα λέει είτε ο κ. Λιλλήκας είτε ο κ. Μαλάς, οι οποίοι, όπως ανέφερε, δεν είναι παρά οι δυο όψεις του ιδίου νομίσματος. «Συνεπώς δεν έχουμε λόγο να αναφερόμαστε, και μέχρι σήμερα το τήρησα και θα το τηρήσουμε μέχρι τέλους. Εξάλλου αυτό που θέλει ο κόσμος δεν είναι αντιπαραθέσεις, είναι θέσεις» πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην απεργία των οικοδόμων λέγοντας πως τα κράτος θα πρέπει να εφαρμόζει το νόμο και να τιμωρεί όσους παραβαίνουν το νόμο. «Πως είναι δυνατό να εργοδοτούνται παράνομοι ή φτηνό εργατικό δυναμικό όταν υπάρχουν νόμοι σε αυτό το κράτος; Γιατί εμπαίζουν τους οικοδόμους; Γιατί δεν συλλαμβάνουν όσους παρανόμως εργοδοτούν φτηνό εργατικό δυναμικό;» ανέφερε και δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση εκλογής του θα ακολουθήσει συγκεκριμένη πολιτική «πραγματικά φιλεργατική».
Αναφέρθηκε τέλος στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης επικρίνοντας την απερχόμενη Κυβέρνηση ότι ουσιαστικά παρείχε κίνητρα για εισροή παράνομων μεταναστών και διαβεβαίωσε ότι αν εκλεγεί αυτό το φαινόμενο θα σταματήσει.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν απηύθυνε μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Κερυνειώτες και διαβεβαίωσε "για τη σταθερή συστράτευση μας στον αγώνα τους για διεκδίκηση και διασφάλιση των δικαίων και των δικαιωμάτων τους". Όπως είπε, χρέος είναι "να συνεχίσουμε αταλάντευτοι τον αγώνα μας για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος που να αποκαθιστά τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους".
"Σταθερή, αδιαπραγμάτευτη θέση μας, που περιλαμβάνεται ρητά στο πλαίσιο συμφωνίας ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ και που αποτελεί θεμέλιο της πολιτικής πρότασης του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, είναι ότι οποιαδήποτε πρακτική διευθέτηση του προσφυγικού και του περιουσιακού θα πρέπει να είναι καθ’ όλα συμβατή με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ξεκάθαρα τονίζουμε ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης δυνάμει τίτλου ιδιοκτησίας πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την περιουσία του", είπε.
Πρόσθεσε ότι "ξεκάθαρα επίσης έχουμε διακηρύξει από κοινού με τον ΔΗΣΥ και τον Νίκο Αναστασιάδη ότι το σχέδιο Ανάν ανήκει οριστικά στο παρελθόν και ότι οριστικά στο παρελθόν παραπέμπονται και απαράδεκτες προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή 50.000 Τούρκων εποίκων, για το περιουσιακό και για τις τέσσερεις ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους που περιλαμβάνονται στο `Περίγραμμα Λύσης` ".
Ο κ. Καρογιάν είπε ότι έχει συμφωνηθεί με τον κ. Αναστασιάδη ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το κοινοτικό δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, να κατοχυρώνει την ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας, να ακυρώνει τα κατοχικά δεδομένα, να ανατρέπει τη διαίρεση, να επιτρέπει στους Κύπριους πολίτες να συμβιώσουν σε μιαν κοινή ευημερούσα πατρίδα, και να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, και επίσης το κυπριακό κράτος να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας,.
"Είμαστε σήμερα εδώ για να στείλουμε για ακόμα μια φορά το μήνυμα της διεκδίκησης των δικαίων και των δικαιωμάτων μας. Είμαστε παράλληλα εδώ για να διαδηλώσουμε την επιθυμία και τη θέληση μας να πορευτούμε σε μια νέα εποχή, που θα αφήσει πίσω της το διχαστικό παρελθόν, τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις, τους στείρους δογματισμούς, τις αυτοκαταστροφικές ιδεοληψίες, την ακυβερνησία, την αναποτελεσματικότητα, την απρονοησία, τις αδιέξοδες πολιτικές", είπε.
Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι "για αυτή τη νέα εποχή που ονειρευόμαστε, για αυτή τη νέα εποχή που μας αξίζει απαιτείται μια ισχυρή διακυβέρνηση, πολιτική σταθερότητα και εθνική ενότητα", προσθέτοντας ότι "ο επόμενος Πρόεδρος και η νέα Κυβέρνηση χρειάζονται μία ισχυρή λαϊκή εντολή, ώστε να τους δοθεί η δύναμη να διαπραγματευτούν με τους Ευρωπαίους εταίρους μας".
"Θέλω να απευθυνθώ και σε όσους ΔΗΚΟικούς, αλλά και άλλους Κερυνειώτες επέλεξαν να απουσιάσουν από τη σημερινή συγκέντρωση. Αν έχουν παραπλανηθεί από κάποιες σειρήνες, αν έχουν παρασυρθεί από κάπηλους και ψευδεπίγραφους πατριώτες, έχουν χρόνο να κάνουν δεύτερες συνετές σκέψεις. Με περισσότερη περίσκεψη σίγουρα θα κατανοήσουν το πραγματικό πατριωτικό καθήκον και ότι οι εθνικοί αγώνες και οι εθνικές διεκδικήσεις δεν γίνονται ούτε με μετέωρες ιδέες ούτε με μετέωρα βήματα ούτε με άλματα στο κενό", είπε.
Ο Αντιπρόεδρος τέλος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου είπε ότι στις 17 του Φεβράρη κλείνει οριστικά ο σκοτεινός κύκλος μια διακυβέρνησης που καταλείπει πίσω της κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια, ανέργους που ξεπερνούν τις 45.000 αλλά και αποδομημένο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
«Εμείς σε αυτή την εκλογή ψηφίζουμε τον Νίκο Αναστασιάδη γιατί μπορεί να νοικοκυρέψει τα οικονομικά, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στους δρόμους της ανάπτυξης αλλά μπορεί και με την αδιαμφισβήτητη πολιτική του τόλμη, ευφυΐα, επινοητικότητα και πολιτική κατάρτιση, όχι μόνο να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό να καθοδηγήσει τους πολίτες σε νέες οικονομικές δράσεις μέσα στις νέες οικονομικές πραγματικότητες που μας καταλείπουν αυτοί που φεύγουν» ανέφερε.
Επανέλαβε ακόμη πως στο παρελθόν ο ίδιος συγκρούστηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη και πως είχαν διαφορετικές θέσεις, «όμως όλα αυτά μικρά και μεγάλα» που τους χώριζαν στο παρελθόν αποφάσισαν να τα αφήσουν πίσω τους για χάρη της πατρίδας. «Γιατί μεταξύ πατρίδας και κόμματος εμείς επιλέγουμε μόνο την πατρίδα» είπε.
«Ψηφίζουμε Νίκο Αναστασιάδη για το μέλλον και την προκοπή αυτής της χώρας, για το μέλλον των παιδιών μας, για την απαλλαγή από την κατάθλιψη του Μνημονίου» είπε καταλήγοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρημάζει αδιάκοπα σπίτια ενώ είναι ο νούμερο ένα καταζητούμενος διαρρήκτης
Ένταση στην περιοχή Κάπαρη με τις κατοχικές αρχές
Γης μαδιάμ για το λογαριασμό σε μπυραρία στον Ύψωνα – Τραυματισμοί και συλλήψεις

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βίκτωρας Παπαδόπουλος: Λυπηρή η στάση του ΑΚΕΛ
  2. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ξεδιπλώνει» την κρίση της ΑΟΖ στις Βρυξέλλες - Κρίσιμη η συνάντηση με Τζεντιλόνι και Μακρόν
  3. ΔΗΣΥ - Εκλογές: Αυτοί «βλέπουν» υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία
  4. Συντονισμός Αναστασιάδη - Τσίπρα για τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ
  5. Από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος αναζητά την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων για την τουρκική πειρατεία στην ΑΟΖ
  6. ΔΗΣΥ: Εκλογές την άνοιξη