What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

08.02.2013 | 13:37
Τελευταία ενημέρωση: 08.02.2013 | 14:58

Εκτός ελέγχου η αναταραχή στην οικοδομική βιομηχανία – Ανησυχούν τα κόμματα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 ΔΗΣΥ, Κίνημα Οικολόγων και ΕΥΡΩΚΟ εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη διατάραξη της εργατικής ειρήνης στην οικοδομική βιομηχανία, η οποία υφίσταται εδώ και δύο περίπου βδομάδες. Τα κόμματα υποστηρίζουν ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση στο θέμα, άμεσα.

 Σε δηλώσεις του ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε: «Παρακολουθώ εδώ και μέρες με ιδιαίτερη ανησυχία την εργατική αναταραχή που προκλήθηκε σαν αποτέλεσμα της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ των εργολάβων οικοδομών και εργαζομένων στον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας και από σεβασμό προς τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και προς αποφυγή πολιτικοποίησης του όλου θέματος, συνειδητά απέφυγα την όποια δημόσια δήλωση.»
Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις πολιτικές που θα ακολουθήσει αν ο λαός τον τιμήσει με τη ψήφο του:
1. Η ευθύνη για τη διακρίβωση της αδήλωτης και πάταξη της παράνομης εργασίας, βαραίνει πρώτιστα την Πολιτεία και ως εκ τούτου το κράτος οφείλει μέσα από σαρωτικούς και συστηματικούς ελέγχους να καταγγείλει όσους παραβιάζουν την υπάρχουσα νομοθεσία.
2. Θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ την ανάγκη καθιέρωσης προτύπων επαγγελματικών προσόντων, μέσα από διαδικασίες που ακολουθούνται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη για τη διασφάλιση εργασίας σε όσους διαθέτουν τα σχετικά προσόντα.
Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης, αυτοσυγκράτησης και συναντίληψης, προκειμένου, όπως είπε, να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην οποία ευρισκόμαστε.
«Ο δρόμος της συνεννόησης είναι επιβεβλημένος. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει βούληση και αμοιβαία κατανόηση», κατέληξε ο Υποψήφιος Πρόεδρος.
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην οικοδομική βιομηχανία και τη συνεχιζόμενη απεργία, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με τη στάση των εργοδοτών και την άρνηση τους να αποδεχθούν την συμβιβαστική λύση που πρότεινε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να τερματιστεί η απεργία.
Το Κίνημα υποστηρίζει τα δίκαια των οικοδόμων και παράλληλα εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην ήδη κατακερματισμένη, όπως αναφέρει, οικονομία της χώρας από τη συνεχιζόμενη απεργία.
«Θεωρούμε ότι πρώτιστη έννοια όλων μας πρέπει να είναι το καλό της πατρίδας μας και αυτή η συνεχιζόμενη απεργία κάθε άλλο παρά συμβάλει σε αυτό το σκοπό. Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις μεγαλώνουν συνεχώς και δυστυχώς τη νύφη θα την πληρώσει ο κυπριακός λαός για ακόμα μια φορά», αναφέρουν οι Οικολόγοι.
Το Κίνημα καλεί τις συντεχνίες να αποφύγουν την κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων με την εξαγγελία παναπεργίας
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, απηύθυνε έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους να επανέλθουν σε διάλογο, για να λυθεί η απεργία στην οικοδομική βιομηχανία, λέγοντας:
«Το αδιέξοδο στη διαφορά στην οικοδομική βιομηχανία πλήττει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των εργοδοτών και επιδεινώνει την ήδη βεβαρημένη οικονομία. Καλούμε όλες τις πλευρές να αναθεωρήσουν το μέγιστο των θέσεων τους και να επανέλθουν στο διάλογο για εξεύρεση συναινετικής λύσης με γνώμονα το κοινό καλό», είπε ο κ. Γιωργάλλας και συνέχισε:
«Οι ευθύνες του ΑΚΕΛ για το σημερινό κατάντημα στην αγορά εργασίας είναι ασήκωτες. Στα 5 χρόνια της θητείας της η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ δεν εφάρμοσε την εργατική νομοθεσία, δεν επέβαλε την ισομισθία μεταξύ Κυπρίων και αλλοδαπών, δεν περιόρισε την παράνομη εργασία αλλά αντίθετα επέτρεψε να γεμίσει η Κύπρος αλλοδαπούς που αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό που αφαιρεί θέσεις εργασίας από τους Κύπριους εργαζομένους.»
«Οι κρίσιμες στιγμές που περνά η κοινωνία και η οικονομία δεν παρέχουν την πολυτέλεια μαξιμαλιστικών τοποθετήσεων και διεκδικήσεων. Η κοινωνική ειρήνη και η κοινωνική συνοχή πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού», κατέληξε ο Μιχάλης Γιωργάλλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναβρασμός στην ΑΗΚ – Δίωρη στάση εργασίας του προσωπικού σήμερα

Καταιγισμός συλλυπητήριων στο facebook για την Μαραγκού

Συγκινητικό: Πατέρας και κόρη μια και μοναδική φορά μαζί πριν τους χωρίσει ο θάνατος

Οι χρήστες άρχισαν να βαριούνται το Facebook;

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Live: Η Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2018 - Κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι τέλους τα κόμματα
  2. Η Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2018 - Κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι τέλους τα κόμματα
  3. Τα «έξυπνα πλοία» αλλάζουν εκ βάθρων τη ναυτιλιακή βιομηχανία
  4. «Γιατί να στεναχωρηθώ που έφυγα από την Ελένη Μενεγάκη»;
  5. Καμμένος: Τι είπε για την αμυντική βιομηχανία Ελλάδας - Κύπρου [pics]
  6. Φωκαΐδης - Καμμένος: Μεγάλες προοπτικές συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας στην αμυντική βιομηχανία