What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ· ΑΟΖ· SAIPEM 12000·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 08.02.2013 | 19:55

Συνεχίζουν τα απεργιακά μέτρα οι οικοδόμοι, ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης την ερχόμενη βδομάδα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν και ενδεχομένως να κλιμακώσουν, εντός της επόμενης βδομάδας, τα απεργιακά μέτρα, διατράνωσαν σήμερα τα συμβούλια των συντεχνιών οικοδόμων ΠΕΟ και ΣΕΚ, μετά και την απόρριψη χτες από μέρους της ΟΣΕΟΚ της νέας διαμεσολαβητικής πρότασης της Υπουργού Εργασίας.

Οι απεργοί της Επαρχίας Λευκωσίας πραγματοποίησαν σήμερα Γενική Συνέλευση στα γραφεία της ΣΕΚ.
Τόσο από πλευράς ΣΕΚ, δια του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέας Ανδρέα Μάτσα όσο και από πλευράς ΠΕΟ δια του Γενικού Γραμματέα Πάμπη Κυρίτση εκφράστηκε η θέση ότι η απεργία των οικοδόμων θα συνεχιστεί με τον τελευταίο μάλιστα να διαβεβαιώνει ότι το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ θα συγκληθεί αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις «για επέκταση και κλιμάκωση των μέτρων συμπαράστασης προς την απεργία».
Ο Ανδρέας Μάτσας διαβεβαίωσε τους απεργούς οικοδόμους ότι τόσο η ΣΕΚ όσο και το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος συνεχίζουν μαζί τους τον αγώνα έτσι ώστε να υπάρξει κατάληξη σε ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα από το οποίο θα μπορέσει και η οικοδομική βιομηχανία να αποτελέσει, όπως πάντα, τον προπομπό των υπολοίπων κατακτήσεων.
«Είμαστε δίπλα σας, είμαστε εδώ, συνεχίζουμε δυναμικά για όσο χρειαστεί έτσι ώστε να στείλουμε το σωστό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι και η ΣΕΚ και η ΠΕΟ και το συνδικαλιστικό κίνημα όταν χρειαστεί είμαστε ενωμένοι για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε σωστά τις εργασιακές σχέσεις» είπε προς τους απεργούς οικοδόμους ο Ανδρέας Μάτσας.
«Θα δούμε ανάλογα και με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν το Σαββατοκύριακο ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ερχόμενη βδομάδα έτσι ώστε να διατρανώσουμε για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα μας να στηρίξουμε τη δική σας προσπάθεια τόσο σε ό,τι αφορά σε επίπεδο πολιτικής αλλά και σε ό,τι αφορά επίπεδο οικονομικής αρωγής προς τους απεργούς» συμπλήρωσε και διαβεβαίωσε τους απεργούς ότι η κατάληξη αυτής της προσπάθειας θα φέρει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα είναι υπό τις περιστάσεις εκείνο που πρέπει έτσι ώστε να αρθεί το πρόβλημα της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και να τεθούν οι σωστές βάσεις για να λειτουργήσουν με επάρκεια οι εργασιακές σχέσεις κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία για να επιτεθούν στα δικαιώματα των εργαζομένων και να αμφισβητήσουν κατακτήσεις που πέτυχαν οι εργαζόμενοι με αγώνες δεκαετιών και τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τις ίδιες τις συλλογικές συμβάσεις.
«Φαίνεται ότι κάποιοι νόμισαν ότι μπορούν να μας γονατίσουν, μπορούν να μας λυγίσουν και πως νόμισαν πως μέσα σε αυτές τις συνθήκες που ο καθένας σκέφτεται την οικογένεια του, το αύριο και τη δουλειά του, είναι ευκαιρία να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε εκμεταλλεύσιμη εργατική δύναμη. Να μας τσακίσουν την αξιοπρέπεια μας» ανέφερε, υποδεικνύοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει για δυο βασικούς λόγους.
Οπως πρόσθεσε, ο πρώτος λόγος είναι γιατί οι οικοδόμοι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι και ο δεύτερος λόγο επειδή το «κύμα συμπαράστασης και το κύμα αλληλεγγύης που αναπτύσσεται γι’ αυτή την απεργία είναι πρωτοφανές και πρωτόγνωρο».
Διαβεβαίωσε παράλληλα τους οικοδόμους ότι το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ θα συγκληθεί αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις «για επέκταση και κλιμάκωση των μέτρων συμπαράστασης προς την απεργία».
«Είμαστε αποφασισμένοι να οργανώσουμε πρώτα και κύρια Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους τόπους δουλειάς σε όλη την Κύπρο και να οργανώσουμε εράνους στήριξης του απεργιακού ταμείου των απεργών οικοδόμων, να οργανώσουμε εκδηλώσεις αλληλεγγύης και απεργίες συμπαράστασης» πρόσθεσε και επανέλαβε ότι η απεργία στην οικοδομική βιομηχανία δεν είναι μάχη μόνο των οικοδόμων αλλά όλων των εργαζομένων.
Είπε ακόμη ότι όποιος είχε έστω και την παραμικρή αμφιβολία για το ποιός ευθύνεται για την παράταση αυτής της απεργίας, μετά και τις χτεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων των εργολάβων, αν είναι σοβαρός και υπεύθυνος άνθρωπος δεν μπορεί να μην κατάλαβε ποιος είναι ο φταίχτης για την ταλαιπωρία αυτή της κοινωνίας και της οικονομίας.
«Ο Σύνδεσμος Εργολάβων με την κάλυψη και των εργοδοτικών Συνδέσμων, αντί την κρίσιμη στιγμή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, ανάλογη με αυτή με την οποία συμπεριφέρθηκε το συνδικαλιστικό κίνημα, ψάχνει τρόπους και εφευρίσκει δικαιολογίες για να επιτείνει την όξυνση, να μεγαλώσει την αντιπαράθεση και να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα» σημείωσε ο Πάμπης Κυρίτσης.
Διαβεβαίωσε τέλος τους απεργούς ότι το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται πάντα δίπλα στους απεργούς αλλά και ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άλλο από την επιτυχία και τη νίκη, «διότι, όπως εξήγησε, «δεν υπάρχει πλέον επιστροφή και αν μας εξωθούν χωρίς να το θέλουμε σε αυτή την αντιπαράθεση των άκρων να ξέρουν ότι εμείς αντέχουμε όχι 3 εβδομάδες αλλά 13 και 23 άμα χρειαστεί, γιατί αυτά που κερδήθηκαν από τους παππούδες και τους πατεράδες μας δεν μπορεί ποτέ να θεωρεί κάποιος ότι μπορούμε να τα παραδώσουμε έτσι αμαχητί».
Στη Γενική Συνέλευση των οικοδόμων το παρόν του έδωσε και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού ο οποίος έστειλε, εκ μέρους των δασκάλων, μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους απεργούς οικοδόμους και ανακοίνωσε εισφορά της ΠΟΕΔ στο απεργιακό ταμείο των οικοδόμων.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι Εργολάβοι δίπλα στις άπορες οικογένειες
Κύπριοι συρρέουν στα Δημοτικά Παντοπωλείο για ένα πιάτο φαγητό
Δήμος, εκκλησία και επιχειρηματίες δίπλα στους άπορους

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Σοκαριστική καταγγελία για Μακάρειο: «Καθαρίστρια δουλεύει στον θάλαμο με ηπατίτιδα και μετά σερβίρει φαγητό» [vid]
  2. Μακάρειο: Παρέμβαση Παμπορίδη και... στοπ στην απεργία!
  3. Υπόθεση Browder: Αναβολή στο κυπριακό σκέλος λόγω εκπρόθεσμης ενστάσεως
  4. ΕΜΕΛ: Η 24ωρη σημερινή ήταν μόνο η αρχή - Προειδοποίηση για 48ωρη
  5. Καμία αναφορά στο Κυπριακό από Γκουτέρες στις τοποθετήσεις του στη Γεν. Συνέλευση και σε διάσκεψη Τύπου
  6. Δικαστική απαγόρευση στον «Πολίτη» για τα e-mail Λοϊζίδου και τις σχέσεις «στοργής» με Ρωσία