What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

08.02.2013 | 20:45
Τελευταία ενημέρωση: 09.02.2013 | 08:23

Χριστόφιας: Το κούρεμα του ελληνικού χρέους έριξε την Κύπρο στην κρίση

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στις ευχάριστες, αλλά και πικρές εμπειρίες που αποκόμισε στα πέντε χρόνια της συμμετοχής του στις δραστηριότητες της ΕΕ, ως αρχηγός κράτους, αναφέρθηκε σήμερα ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με αφορμή την τελευταία παρουσία του σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια έχω αποκομίσει πολύ ευχάριστες, αλλά και πικρές εμπειρίες ως αρχηγός κράτους-μέλους της Ένωσης», είπε.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε κατ’ αρχήν τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλε, ώστε η Κύπρος να είναι πάντοτε παρούσα με δημιουργικές θέσεις στις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πιστεύω, πως με αποκορύφωμα την πρόσφατη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου, έχουμε συμβάλει εποικοδομητικά στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω μιας Καλύτερης Ευρώπης, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, που στο επίκεντρο των πολιτικών της να έχει τον άνθρωπο και τις εύλογες του ανάγκες», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι εξαρχής, αταλάντευτη ήταν η άποψή της Κύπρου τα τελευταία τρία χρόνια, πως η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή ήταν το ενδεδειγμένο μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης και όχι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που αποδεδειγμένα οδηγούν στην ύφεση, στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη χαρά του που η Ένωση τελικά αντιλαμβάνεται την ανάγκη για συνδυασμό των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους νέους μας.

Το ζήτημα, βεβαίως, είναι πόσο γοργά προχωρούμε με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ανάπτυξης που να διασφαλίζουν και να αποκαθιστούν, την κοινωνική συνοχή στην Ένωση, είπε, εκφράζοντας τη λύπη του για την καθυστέρηση που παρατηρεί ένεκα πολλών πολιτικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων, και αυτή η καθυστέρηση θα έχει σοβαρές συνέπειες στις προσπάθειες που συλλογικά καταβάλλουμε για την ταχεία οικονομική ανάκαμψη στην Ένωση, είπε.
«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους από εμάς τους ιδίους, στοίχησε στην Κύπρο 5 σχεδόν δις ευρώ, και έριξε, δυστυχώς, τη χώρα μας στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και αυτό το λέω χωρίς να σημαίνει ότι οι τραπεζίτες στο τόπο μας είναι άμοιροι ευθύνης», ανέφερε.

Όπως και άλλες χώρες, μετά από αυτά τα γεγονότα, η Κύπρος υποχρεώθηκε να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, που εμείς οι ίδιοι χαρακτηρίζουμε ως μηχανισμό αλληλεγγύης της Ένωσης προς τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που εξακολουθεί να μας ταλανίζει, επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διευκρινίζοντας ότι «δεν ζητάμε χαριστικά βοήθεια, ζητάμε δάνειο, το οποίο θα αποπληρώσουμε ανταποκρινόμενοι στο έπακρο στις υποχρεώσεις μας».

Ωστόσο, όπως είπε, «αντί της κατανόησης και της αλληλεγγύης, γίναμε θύματα διαβολής, αποδεδειγμένης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, δυσφήμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με εργαλείο τις ρωσικές καταθέσεις στο νησί, οι οποίες κατόπιν ενδελεχών ερευνών από εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, καταδεικνύεται ότι νόμιμα έχουν γίνει στην Κύπρο». «Δυστυχώς, αυτή η εκστρατεία συνεχίζεται ακόμα, πράγμα που ζημιώνει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την Ευρωζώνη και την Ένωση γενικότερα, σημείωσε ο κ. Χριστόφιας.

«Η Ένωση μας ή κάποια μέλη από την Ένωση μας μάς έχουν παραπέμψει στη Ρωσική Ομοσπονδία για να συμβάλει στη δανειοδότηση της Κύπρου», είπε, και προς τούτο συνεργαστήκαμε στενά με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι ο Πρόεδρος Πούτιν μας έχει διαβεβαιώσει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνδράμει στη δανειοδότηση της Κύπρου υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η δανειοδότηση θα στηριχθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά όλους τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών-μελών για τη συνεργασία που είχαν την τελευταία πενταετία, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο βεβαίως, και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Σας ευχαριστώ, επίσης, πολύ για τη στήριξή σας στις προσπάθειες που κατέβαλα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σας ευχαριστώ ακόμα για τη στήριξη της Ένωσης στην εφαρμογή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μου», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι Εργολάβοι δίπλα στις άπορες οικογένειες
Κύπριοι συρρέουν στα Δημοτικά Παντοπωλείο για ένα πιάτο φαγητό
Δήμος, εκκλησία και επιχειρηματίες δίπλα στους άπορους

   Διαδώστε αυτό το άρθρο