What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 08.02.2013 | 21:30

Υιοθετήθηκε ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. της περιόδου 2014-2020

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν σήμερα τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, ενώ τώρα καλείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει το απαραίτητο «πράσινο φως».

Η συμβιβαστική απόφαση των αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων προβλέπει προϋπολογισμό ύψους 960 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία.
Στην επίτευξη του σημερινού αποτελέσματος έχει συμβάλει σημαντικά και η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, καθώς πραγματοποίησε ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την έκδοση δύο διαπραγματευτικών πλαισίων και την εισαγωγή αριθμών για πρώτη φορά στις διαπραγματεύσεις, προετοιμάζοντας κατάλληλα το έδαφος για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Το γεγονός αυτό αναγνωρίστηκε τόσο από τους εταίρους όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μάλιστα επισημάνθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση από Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι εκφράστηκαν με πολύ θερμά λόγια για την Κυπριακή Προεδρία μετά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του Προέδρου Χριστόφια.
Σε σχέση με τις εθνικές προτεραιότητες, η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις, πέτυχε να εξασφαλίσει κατανομή πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ κάτω από την Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Γεωργική Πολιτική. Λαμβάνοντας υπόψη και τους πόρους που μπορούν να διεκδικηθούν από τα ανταγωνιστικά Προγράμματα, τα συνολικά έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε πέραν των 1,3 δις ευρώ.
Επισημαίνεται ότι, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, η Κύπρος θα καταστεί καθαρός αποδέκτης πόρων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ την περίοδο 2014-2020, από καθαρός συνεισφορέας που ήταν κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερο σημαντικό δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η Κύπρος σήμερα.
Αναλυτικότερα, το αποτέλεσμα αυτό θεωρείται επιτυχία για την Κύπρο καθώς σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής επιτεύχθηκε αύξηση κατά περίπου 21% στο σύνολο των πόρων που αναμένεται να εισρεύσουν στην Κύπρο την περίοδο 2014-2020, την ίδια στιγμή που ο προϋπολογισμός της ΕΕ μειώθηκε κατά 8% σε σχέση με την Πρόταση της Επιτροπής.
Ειδικότερα τα αποτελέσματα των προσπαθειών της Κύπρου ήταν πολύ σημαντικά στην Πολιτική Συνοχής όπου επιτεύχθηκε αύξηση 330 εκ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανεβάζοντας το ύψος των πόρων για την Κύπρο από 196 εκ. Ευρώ σε 526 εκ. Ευρώ. Η Πολιτική Συνοχής είναι η πολιτική που συμβάλλει στην ανάπτυξη και απασχόληση και η εξασφάλιση επαρκών πόρων ήταν κορυφαία προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.
Είναι ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι στην κατανομή της Κύπρου περιλαμβάνεται και ειδικό ποσό 150 εκ. Ευρώ σε αναγνώριση, για πρώτη φορά, των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα νησιώτικά κράτη μέλη, οι οποίες επηρεάζουν την ανάπτυξή τους.
Η κυπριακή πλευρά χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την απασχόλησης των νέων που εισήχθη με πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία προνοεί την κατανομή 6 δισ. ευρώ στις περιφέρειες της Ένωσης που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα νεανικής ανεργίας, το ποσοστό της οποίας ξεπερνάει το 25%. Από την πρωτοβουλία αυτή θα επωφεληθούν και οι άνεργοι νέοι της Κύπρου.
Σχετικά με την Κοινή Γεωργική Πολιτική, η Κύπρος εξασφάλισε άμεση κατανομή ύψους 434 εκ. Ευρώ παρά τη μείωση του συνόλου του δημοσιονομικού φακέλου της και τις αλλαγές που επήλθαν λόγω της μεταρρύθμισής της, οι οποίες επηρεάζουν δυσμενώς την κατανομή της χώρας. Η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των γεωργών μας και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της υπαίθρου.
Τέλος, η Συμφωνία περιλαμβάνει πρόνοια για αναθεώρηση το 2016 των κατανομών των κρατών μελών κάτω από την Πολιτική Συνοχής. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα να κατανεμηθούν πρόσθετα κονδύλια στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στους οικονομικούς δείκτες της Κύπρου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι Εργολάβοι δίπλα στις άπορες οικογένειες
Κύπριοι συρρέουν στα Δημοτικά Παντοπωλείο για ένα πιάτο φαγητό
Δήμος, εκκλησία και επιχειρηματίες δίπλα στους άπορους

   Διαδώστε αυτό το άρθρο