What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ· ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ· ΚΟΤΖΙΑΣ·

INFO

11.02.2013 | 08:16
Τελευταία ενημέρωση: 11.02.2013 | 13:37

Financial Times: Έτσι σκέφτονται να διασώσουν την Κύπρο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 -Προειδοποιεί ότι «οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή την επιλογή είναι σημαντικοί
- Σκοπός της πρότασης είναι να καταστεί το κυπριακό χρέος πιο βιώσιμο
- Στόχος το χρέος της Κύπρου να φτάσει στο επίπεδο του 77% του ΑΕΠ
- Άλλες δυο εναλλακτίκες λύσεις

 Μια «ριζοσπαστική νέα επιλογή» για την οικονομική διάσωση της Κύπρου περιέχεται σε εμπιστευτικό υπόμνημα που έχει ετοιμαστεί ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times

Η συγκεκριμένη επιλογή προβλέπει την επιβολή ζημιάς στους ανασφάλιστους καταθέτες των τραπεζών της χώρας και σε κατόχους κρατικών ομολόγων.Η συμμετοχή επενδυτών και καταθετών στην οικονομική διάσωση της Κύπρου μαζί με τη δραστική συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα είναι μία από τις τρεις επιλογές που παρουσιάζονται ως εναλλακτικές μιας πλήρους διάσωσης.

Σκοπός της συγκεκριμένης πρότασης είναι να καταστεί το κυπριακό χρέος πιο βιώσιμο, μειώνοντας το ποσό της διάσωσης κατά 2/3, από 16,7 σε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τον τρόπο αυτό το χρέος της Κύπρου θα ανερχόταν σε 77% του ΑΕΠ αντί του 140% που θα ισχύσει στο σενάριο της πλήρους διάσωσης.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι με τη συμπερίληψη των ανασφάλιστων καταθετών στη διάσωση θα επιτυγχανόταν η συμμετοχή περισσότερων ξένων επενδυτών, ιδίως από τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως φορολογικό παράδεισο τα τελευταία χρόνια. Με τον τρόπο αυτό θα δινόταν απάντηση στην κριτική που προέρχεται κυρίως από τη Γερμανία για χρήση της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή, σχολιάζει η εφημερίδα.

Οι συντάκτες επικαλούνται ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ που έχουν δει το επίμαχο έγγραφο και οι οποίοι εκτιμούν ότι η επαλήθευση του σεναρίου επιβολής ζημιάς σε καταθέτες και ομολογιούχους παραμένει απίθανη. Σημειώνουν ότι η συμμετοχή των καταθετών δεν είχε συμπεριληφθεί σε άλλες κρατικές διασώσεις λόγω ανησυχιών περί κατάρρευσης τραπεζών.
Το έγγραφο φέρει το χαρακτηρισμό «αυστηρά εμπιστευτικό» και διανεμήθηκε σε αξιωματούχους της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα. Αναφέρει ότι η ριζοσπαστική εκδοχή του σχεδίου, που περιλαμβάνει ένα κούρεμα της τάξης του 50% στα ομόλογα του δημοσίου, θα συρρίκνωνε τον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα κατά σχεδόν 1/3 έως το 2015.

Επειδή ωστόσο οι συνέπειες αυτών των κινήσεων θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες, προσφέρονται δύο ακόμα επιλογές. Μια πιο μετριοπαθής πρόταση αναφέρεται σε συμμετοχή στη διάσωση μικρότερων ομολογιούχων αλλά όχι καταθετών, με στόχο τη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στο μισό σε μια περίοδο δεκαετίας. Η πρόταση αυτή περιέχει επίσης αύξηση του φόρου για τις επιχειρήσεις στο 12,5% (από το σημερινό 10%) και αύξηση του φόρου παρακράτησης επί κεφαλαιακών κερδών στο 28%. Παράλληλα προβλέπεται η προσπάθεια παράτασης του χρόνου ωρίμανσης του δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε στην Κύπρο η Ρωσία πέρυσι.

Η τρίτη εναλλακτική της πλήρους διάσωσης επιλογή είναι να επιτραπεί στην Κύπρο να πουλήσει τις μετοχές των τραπεζών που περνούν στο κράτος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όταν επιτραπεί στο ταμείο διάσωσης να παρέχει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση για τράπεζες.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι αν και μικρή, η διάσωση της Κύπρου έχει αποδειχθεί απρόσμενα δύσκολη λόγω της αύξησης του χρέους της σε επίπεδα που θεωρούνται μη-βιώσιμα από το ΔΝΤ και τη γερμανική κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Financial Times: Καταγγελίες και απαντήσεις για το ξέπλυμα χρήματος

Financial Times: Σε τροχιά κρατικοποίησης οι ελληνικές τράπεζες

Παρεξηγημένη η Κύπρος γράφει σε άρθρο του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Financial Times : Κυβέρνηση - Ευρώπη ψάχνουν ελεγκτές από το εξωτερικό για τις τράπεζες

FT: Ακόμα δύο μήνες καθυστερεί το κυπριακό Μνημόνιο   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Star Κύπρος 2017: Αυτά είναι τα δύο νέα πρόσωπα-έκπληξη στην κριτική επιτροπή! [vid]
  2. Star Κύπρος 2017: Αυτή είναι η κριτική επιτροπή - Πρόσωπο-έκπληξη [pic]
  3. Έβριζε τους διασώστες! Αναστάτωση με άντρα που έπεσε στη θάλασσα [pics]
  4. Δεν περιλαμβάνεται η Κύπρος στις ακυρωμένες πτήσεις της Ryanair ως και την Τετάρτη
  5. Standard & Poor's: Σε τροχιά αναβάθμισης η κυπριακή οικονομία - Στο BB+/B η πιστοληπτική ικανότητά της
  6. Ο Τραμπ ταπείνωσε κορυφαίο υπουργό του αποκαλώντας τον «ηλίθιο»!