What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

12.02.2013 | 23:16
Τελευταία ενημέρωση: 13.02.2013 | 09:31

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013 : Προειδοποιεί ο Γενικός Έφορος για τα exit polls

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Απευθυνόμενος στις εταιρείες και στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο Γενικός Έφορος Εκλογών υπενθυμίζει ότι τα Exit polls ανακοινώνονται μετά το κλείσιμο των καλπών και πως όσοι παρανομήσουν θα διωχθούν ποινικά.

 Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι η διενέργεια εικονικής ψηφοφορίας (ΕΧΙΤ POLL) έξω από το εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών, για σκοπούς δημοσκόπησης και πρόβλεψης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, δεν απαγορεύεται από τον Εκλογικό Νόμο, με την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα της εικονικής ψηφοφορίας θα εκδοθεί και θα ανακοινωθεί οπωσδήποτε μετά από την ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών ότι έχουν κλείσει κανονικά οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα.
Ως εκ τούτου, πληροφορούνται όσες εταιρείες και τηλεοπτικοί σταθμοί προτίθενται να διενεργήσουν εικονική ψηφοφορία (ΕΧΙΤ POLL), ότι, τυχόν έκδοση και ανακοίνωση του αποτελέσματος της δημοσκόπησης πριν από το κλείσιμο των καλπών, είναι ενδεχόμενο να έχει ως συνέπεια την ποινική δίωξη των διευθυντών τους για παράβαση του Εκλογικού Νόμου, για απρεπή και παράνομη επίδραση και/ή επηρεασμό των εκλογέων.
Συναφώς αναφέρεται ότι, κάθε πρόσωπο, που προσπαθεί να επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα, ή να εξαναγκάσει τους εκλογείς να ψηφίσουν ή να απόσχουν από του να ψηφίσουν, ή όποιο πρόσωπο προσπαθεί με δόλια τεχνάσματα να παρεμποδίσει την ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς, ή παραπλανεί με διάφορες προφάσεις τους εκλογείς, διαπράττει το σοβαρό εκλογικό αδίκημα της παράνομης επίδρασης και επηρεασμού των εκλογέων.
Οι υπαίτιοι διενέργειας εικονικής ψηφοφορίας (ΕΧΙΤ POLL), σε περίπτωση παράβασης του Νόμου, είναι δυνατόν να κατηγορηθούν ότι παραβιάζουν τη μυστικότητα της ψηφοφορίας ή ότι παρεμποδίζουν την ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων ή ότι εξαναγκάζουν, παραπλανούν ή επιδρούν παράνομα με σκοπό τον επηρεασμό των εκλογέων, για να δώσουν ή να απόσχουν από του να δώσουν την ψήφο τους, με συνέπεια, σε περίπτωση καταδίκης, να καταδικασθούν σε πολύμηνη φυλάκιση ή/και σε πρόστιμο.
Ο Γενικός Έφορος Εκλογών υπενθυμίζει ότι μέσω της ιστοσελίδας «Πού ψηφίζω» μπορεί ο πολίτης, καταχωρώντας τον αριθμό ταυτότητας και την ημερομηνία γέννησής του, να ενημερωθεί για το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζει. Η πληροφόρηση αυτή είναι διαθέσιμη από τις ιστοσελίδες wtv.elections.moi.gov.cy, www.proedrikes2013.gov.cy, www.cyprus.gov.cy, www.moi.gov.cy.
Παράλληλα, έχει δοθεί η δυνατότητα στους συνδρομητές της Cyta να πληροφορηθούν το εκλογικό τους κέντρο στέλνοντας μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου στον αριθμό 1000, καταχωρώντας τη λέξη ekloges, αφήνοντας κενό, και τον αριθμό της ταυτότητάς τους.
Πέραν των πιο πάνω πηγών πληροφόρησης, λειτουργεί καθημερινά ειδική υπηρεσία παροχής πληροφοριών στους εκλογείς, μέσω τηλεφώνου, για το εκλογικό κέντρο στο οποίο έχουν κατανεμηθεί, μέσω του παγκύπριου τηλεφωνικού αριθμού 77772212.
Η υπηρεσία παροχής πληροφοριών λειτουργεί τις εργάσιμες μέρες από η ώρα 8 π.μ. μέχρι η ώρα 6 μ.μ. και τα Σάββατα από η ώρα 8 π.μ. μέχρι η ώρα 1 μ.μ. Η υπηρεσία αυτή θα προσφερθεί και κατά την ημέρα των εκλογών καθ΄ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Οι νέοι ρίχνουν "μαύρο" στο πολιτικό σύστημα - Τι κατέγραψε παγκύπρια έρευνα

ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Δείτε πώς η αποχή επηρεάζει το αποτέλεσμα – Ποιους ευνοούν λευκά και άκυρα   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές: Σάλος από την... αγγελία θανάτου του Γιώργου Λιλλήκα [pic]
  2. Ξεκίνησε η εκστρατεία για τις «εκλογές» στα κατεχόμενα
  3. Μαλάς: Ανέπτυξε τις θέσεις του για οικονομία και Κυπριακό στους ομογενείς στο Λονδίνο
  4. Συναγερμός και κλείσιμο του αεροδρομίου «Χ. Σμιτ» στο Αμβούργο - Ανθρωποκυνηγητό για 2 άτομα
  5. Και ξαφνικά... σενάριο για διπλές πρόωρες κάλπες στην Ελλάδα!
  6. Παρά τον τυφώνα Λαν οι Ιάπωνες μαζικά στις κάλπες