What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

13.02.2013 | 19:03
Τελευταία ενημέρωση: 13.02.2013 | 19:11

Δείτε την αγωγή που κατέθεσε ο Γιώργος Λιλλήκας κατά της εφημερίδας Πολίτης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το είπε και το έκανε ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος προχώρησε στην αγωγή λιβέλου, όπως είχε προειδοποιήσει, αναφορικά με τα δυσφημιστικά της εφημερίδας, εναντίον του.

Οι αγωγές κατατέθηκαν μέσω του Δικηγορικού Γραφείου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΠΕ κατά των Εκδόσεων Αρκτίνος ΛΤΔ (εφημερίδα «Πολίτης»), του δημοσιογράφου Μακαρίου Δρουσιώτη και της Αναστασίας Πέτρου.


Κον Διονύση Διονυσίου
Σύμβουλο Έκδοσης
Κα Αναστασία Πέτρου
Συντάκτρια
Εφημερίδα «Πολίτης»
Βασιλείου Βουλγαροκτόνου 8
1010 Λευκωσία
Τ.Θ. 22894, 1524 Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ


Θέμα: Αναληθές Άρθρο ημερομηνίας 11 Φεβ. 2013 σε σχέση με την Arch Capital και τον Γιώργο Λιλλήκα

Αγαπητέ κ. Διονυσίου και κα Πέτρου:

Απευθύνομαι σε εσάς ως Πρόεδρος και Γενικός Νομικός Σύμβουλος της Arch Capital Services Inc., ελεγχόμενης και πλήρως θυγατρικής εταιρείας της Arch Capital Group Ltd., σε απάντηση στο άρθρο της κας Πέτρου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πολίτης» στις 11 Φεβρουαρίου 2013 με τίτλο «Παίκτης με 163 εκατ. στις ΗΠΑ ο Λιλλήκας». Το συγκεκριμένο άρθρο περιέχει αποδεδειγμένως λανθασμένες και δυσφημιστικές δηλώσεις τόσο για τον κ. Λιλλήκα όσο και για την Arch Capital. Με την παρούσα σάς ενημερώνω ότι αν δεν αποσύρετε ανεπιφύλακτα τους ισχυρισμούς σας και αφαιρέσετε αμέσως το άρθρο από τον ιστότοπό σας (www.politis-news.com) και δημοσιεύσετε επακριβώς τα αληθή γεγονότα τόσο στην εφημερίδα όσο και στον ιστότοπό σας, στην ίδια ακριβώς σελίδα και θέση στην οποία είχατε τοποθετήσει τις κατηγορίες σας, θα προωθήσουμε όλες τις διαδικασίες που είναι διαθέσιμες από το νόμο, τόσο κατά της εφημερίδας, του ιδιοκτήτη, αρχισυντάκτη και γενικού διευθυντή της εφημερίδας, όσο και κατά της κας Πέτρου προσωπικά, για προσβολή φήμης και οποιανδήποτε άλλη ζημιά που προκλήθηκε ως αποτέλεσμα της διάδοσης του λανθασμένου και δυσφημιστικού αυτού άρθρου.

Το άρθρο σας βασίζεται σε έναν παντελώς λανθασμένο ισχυρισμό ως προς τα γεγονότα– συγκεκριμένα ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διοικητικός σύμβουλος της Arch Capital, ο κ. Λιλλήκας πραγματοποίησε συναλλαγές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων «μέσω της Arch Capital». Κάτι τέτοιο είναι αναληθές και παραπλανητικό. Ο κ. Λιλλήκας είναι και ήταν ανεξάρτητος διοικητικός σύμβουλος της Arch Capital. Ποτέ δεν «έκανε συναλλαγές» οποιουδήποτε είδους για ή μέσω λογαριασμών της Arch Capital.

Η μοναδική δεδηλωμένη πηγή του άρθρου για αυτό τον λανθασμένο ισχυρισμό γεγονότων είναι ο ιστότοπος passfail.com —που δεν δημιουργεί δικό του περιεχόμενο και προειδοποιεί τους χρήστες ότι «δεν επαληθεύει οποιαδήποτε δεδομένα και αποποιείται κάθε υποχρέωσης να το πράξει» και επίσης «αποποιείται κάθε ευθύνης ως προς την ακρίβεια, επάρκεια ή πληρότητα οποιωνδήποτε δεδομένων» στον ιστότοπο. Βλέπε σχετικά http://www.passfail.com/StockDisclaimer. Περαιτέρω, το πραγματικό λάθος που διέπραξε η passfail.com θα ήταν προφανές σε οποιονδήποτε έμπαινε στον κόπο να διασταυρώσει ευκόλως διαθέσιμες, δημόσιες πληροφορίες μέσω του ιστότοπου της Arch Capital. Ο συγκεκριμένος ιστότοπος σαφώς λανθασμένα αποδίδει συναλλαγές από οποιονδήποτε και όλους τους διοικητικούς συμβούλους της Arch Capital ως μέρος «του ιστορικού δραστηριοτήτων κατόχων εμπιστευτικών πληροφοριών». Αναφέρονται εδώ ενδεικτικά:

• Η PassFail.com αποδίδει πώληση 5,000 μετοχών έναντι $44.29 ανά μετοχή (σύνολο $221.500) στις 14 Δεκεμβρίου, 2012, στον κ. Λιλλήκα, ωστόσο οι δημόσιες καταχωρήσεις που είναι διαθέσιμες μέσω του ιστότοπου της Arch Capital καθιστούν σαφές ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή πραγματοποιήθηκε από άλλο άτομο το οποίο υπηρετεί ως εκτελεστικό στέλεχος της Arch Capital. Βλ. σχετικά http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=74599&p=irol-secText&TEXT=aHR0cDovL2FwaS50ZW5rd2l6YXJkLmNvbS9maWxpbmcueG1sP2lwYWdlPTg2MTMzMjUmRFNFUT0xJlNFUT0mU1FERVNDPVNFQ1RJT05fSU5TSURFUiZleHA9.

• Παρομοίως, η PassFail.com αποδίδει πώληση 20,000 μετοχών έναντι $44.61 ανά μετοχή (για σύνολο $892.200) στις 11 Δεκεμβρίου, 2012, στον κ. Λιλλήκα, ωστόσο οι δημόσιες καταχωρήσεις που είναι διαθέσιμες μέσω του ιστότοπου της Arch Capital καθιστούν σαφές ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή πραγματοποιήθηκε από άλλον διοικητικό σύμβουλο της Arch Capital. Βλ. σχετικά http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=74599&p=irol-secText&TEXT=aHR0cDovL2FwaS50ZW5rd2l6YXJkLmNvbS9maWxpbmcueG1sP2lwYWdlPTg2MDU5MTAmRFNFUT0xJlNFUT0mU1FERVNDPVNFQ1RJT05fSU5TSURFUiZleHA9.

• Η PassFail.com αποδίδει επίσης πώληση 32,000 μετοχών έναντι $44.37 ανά μετοχή (σύνολο $1.4 εκ.) στον κ. Λιλλήκα, ωστόσο οι δημόσιες καταχωρήσεις που είναι διαθέσιμες μέσω του ιστότοπου της Arch Capital καθιστούν σαφές ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή πραγματοποιήθηκε από άλλον διοικητικό σύμβουλο της Arch Capital. Βλ. σχετικά http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=74599&p=irol-secText&TEXT=aHR0cDovL2FwaS50ZW5rd2l6YXJkLmNvbS9maWxpbmcueG1sP2lwYWdlPTg2MDU5MjMmRFNFUT0xJlNFUT0mU1FERVNDPVNFQ1RJT05fSU5TSURFUiZleHA9.

Κατ’ ακρίβειαν, σχεδόν όλη — αν όχι όλη — η «δραστηριότητα κατόχων εμπιστευτικών πληροφοριών» που αποδίδεται από την passfail.com στον κ. Λιλλήκα αποτελείται από δραστηριότητα η οποία αναλήφθηκε από άλλους. Συγκρίνατε http://www.passfail.com/acgl/executive/yiorgos-lillikas/yiorgos-lillikas.htm (το μέρος του ιστότοπου πάνω στο οποίο βασίζεται η κα. Πέτρου στο άρθρο της, και το οποίο απαριθμεί δραστηριότητα κατόχου εμπιστευτικών πληροφοριών για τον κ. Λιλλήκα) με http://www.archcapgroup.com/SecFilings.aspx (συζεύξεις σε καταχωρήσεις που απαριθμούν συναλλαγές κατόχων εμπιστευτικών πληροφοριών για όλους τους διοικητικούς συμβούλους της Arch Capital και καταδεικνύουν ότι οι συναλλαγές που αποδίδονταν από την passfail.com στον κ. Λιλλήκα αφορούν στην πραγματικότητα άλλους διοικητικούς συμβούλους εκτός του κ. Λιλλήκα). Οποιοσδήποτε αφιέρωνε έστω μία ή δύο ώρες προκειμένου να εξετάσει τα δημόσια αρχεία θα μπορούσε να καταλήξει στη διαπίστωση αυτή.

Δυστυχώς, η κα Πέτρου δεν αφιέρωσε χρόνο και δεν κατέληξε στη συγκεκριμένη διαπίστωση. Η αδυναμία της να το πράξει ήταν χονδροειδώς ανεύθυνη και κατέδειξε αστόχαστη περιφρόνηση για την αλήθεια. Ως εκ τούτου, το άρθρο της:

• Κακόπιστα και λανθασμένα αναφέρεται στον κ. Λιλλήκα ως «παίκτη με $163 εκ. δολάρια στις ΗΠΑ»
• Κακόπιστα και λανθασμένα δηλώνει ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια [ο κ. Λιλλήκας έκανε] συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων» ή «δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων» στην Arch Capital
• Κακόπιστα και λανθασμένα δηλώνει ότι, από το 2010 μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου, 2012, ο κ. Λιλλήκας «προέβη σε συναλλαγές για λογαριασμό της Arch Capital Group στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, συνολικού ύψους 163 εκατ. δολαρίων» (αναφορά σε www.passfail.com);
• Κακόπιστα και λανθασμένα δηλώνει ότι, «το 2011, ως διοικητικός σύμβουλος της Arch Capital Group, ο κ. Λιλλήκας πραγματοποίησε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης 59 συναλλαγές, συνολικού ύψους 93 εκατ. δολαρίων, ενώ το 2012 πραγματοποίησε 61 συναλλαγές, συνολικού ύψους 70 εκατ. δολαρίων»
• Κακόπιστα και λανθασμένα κατηγορεί τον κ. Λιλλήκα ότι δεν έκανε καμία αναφορά στις συναλλαγές αυτές και/ή «την αμοιβή ή προμήθεια που ενδεχομένως έλαβε γι’ αυτές» στην περιουσιακή κατάσταση που υπέβαλε στα πλαίσια της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Κύπρου, και
• Κακόπιστα και λανθασμένα υπονοεί ότι ο κ. Λιλλήκας θα έπρεπε να είχε αναφέρει στο πόθεν έσχες του προμήθειες από αυτές τις ούτω καλούμενες συναλλαγές.

Το άρθρο επιπλήττει επίσης τον κ. Λιλλήκα για το ότι παρέλειψε να αποκαλύψει στη δήλωση περιουσιακών στοιχείων που υπέβαλε στα πλαίσια της υποψηφιότητάς του για πρόεδρος ότι «του κατεβλήθησαν ως αμοιβή και μπόνους ποσό πέραν των 150,000 δολαρίων» από την Arch Capital. Δηλώνει ότι, “[Σ]ύμφωνα με [] τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που εξέδωσε η Arch Capital Group, η αμοιβή του κ. Λιλλήκα για τις οικονομικές του υπηρεσίες το 2011 έφτασε τα 150,894 δολάρια». Και αυτές οι δηλώσεις είναι λανθασμένες. Η Arch Capital δεν κατέβαλε στον κ. Λιλλήκα κανένα «μπόνους» ή «αμοιβή για οικονομικές υπηρεσίες». Του καταβλήθηκε ποσό πληρωμής για τις υπηρεσίες του ως διοικητικού συμβούλου της εταιρείας στη μορφή (α) πάγιας αμοιβής (β) αμοιβής διοικητικού συμβούλου για συμμετοχή στις συνεδρίες των διοικητικών συμβούλων και (γ) αριθμού stock grants. Τα συγκεκριμένα ποσά πληρωμών καταγράφονται στις καταχωρήσεις της Arch Capital στην αμερικανική Επιτροπή Ασφαλειών και Συναλλαγών. Ο ισχυρισμός του άρθρου ότι κατεβλήθησαν «αμοιβές και μπόνους» για «οικονομικές υπηρεσίες» είναι καταφανώς ψευδής.

Στο άρθρο γίνεται επίσης έμμεση αναφορά σε επιπρόσθετα “new grants” που κατ’ ισχυρισμόν έλαβε από την Arch Capital «τα τελευταία τρία χρόνια και τα οποία ανέρχονται στις 202,272 δολάρια». Οι λεπτομέρειες που παρέχονται είναι τόσο διάσπαρτες που είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς σε τι αναφέρεται η κα Πέτρου, αρκεί όμως να ειπωθεί ότι, πέραν από το ποσό πληρωμής που του καταβλήθηκε για τις υπηρεσίες του ως διοικητικού συμβούλου όπως προαναφέρεται, η Arch Capital δεν έχει καταβάλει στον κ. Λιλλήκα «grants» οποιουδήποτε είδους κατά τα τελευταία τρία χρόνια, πόσο μάλλον «grants» τα οποία ξεπερνούν τις 200,000 δολάρια.

Παρόλο που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα άρθρο με στόχο να προσβάλει τη φήμη ενός προεδρικού υποψηφίου με βάση πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν από μία και μοναδική πηγή η οποία, από μόνη της, διαψεύδει την ακρίβεια των ίδιων των δεδομένων της, και δεν προσφέρεται για ένα άρθρο που να περιέχει αληθή και επακριβώς τα γεγονότα. Τέτοιες κακόπιστες αναφορές αυτού του είδους ανάγονται σε επίπεδα δυσφήμισης και επιζήμιας ψευδολογίας. Πολύ περισσότερο μάλλον στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθ’όσον η στοιχειώδης διασταύρωση των γεγονότων θα είχε αποκαταστήσει την αλήθεια.

Ενημερώστε με παρακαλώ το συντομότερο δυνατόν ότι έχετε προβεί σε όλα τα αναγκαία βήματα προκειμένου να αποσυρθεί το άρθρο της κας Πέτρου από τον ιστότοπό σας και να δημοσιεύσετε διόρθωση τόσο στην εφημερίδα σας όσο και στον ιστότοπό σας, στην ίδια ακριβώς σελίδα και θέση όπου έχετε δημοσιεύσει τα επικριτικά άρθρα.

Με τιμή,

Louis T. Petrillo
Πρόεδρος & Γενικός Νομικός Σύμβουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εφημερίδα Πολίτης» : Ο Γ. Λιλλήκας προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη

A
νασκεύασε ο «Πολίτης» για Λιλλήκα – «Ενδεχομένως να δήλωσε το ποσό για την Arch Capital Group»


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Λύθηκε το αίνιγμα στη Λεμεσό! Ισραηλινός πολίτης ο νεκρός που βρέθηκε στο υπό ανακαίνιση ξενοδοχείο
  2. Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Πρωτιά Αναστασιάδη και στους δύο γύρους - Παγιώνεται στην δεύτερη θέση ο Μαλάς
  3. Ο Μιλτής αποσύρει την αγωγή του κατά Χριστόφια - «Δεν πρόκειται για εξώδικο διακανονισμό»
  4. Προεδρικές Εκλογές: Το μανιφέστο του κόμματος «Εγώ ο Πολίτης»
  5. Παπαδόπουλος και Λιλλήκας στα «χαρακώματα» για την εξαγορά υποψηφιότητας - «Αγνωμοσύνη» για τα «15 λεπτά δημοσιότητας»
  6. Γ. Λιλλήκας: Πολιτικό κι όχι ποινικό θέμα η απόπειρα εξαγοράς μου από επιτελείο υποψηφίου