What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

14.02.2013 | 15:59
Τελευταία ενημέρωση: 14.02.2013 | 16:20

Αποκάλυψη: Τι προβλέπει η έκθεση της Pimco για το χρέος και την "τρύπα" στις τράπεζες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα καθορίσει εάν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.
-Γιατί το ακραίο σενάριο ξεπερνά τα 11 δις ευρώ
-Κίνδυνος να εκτοξευθεί το χρέος στο 150% του ΑΕΠ

Σε μεγάλες φουρτούνες, ετοιμάζεται να μπει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, οδηγώντας την οικονομία σε περαιτέρω ύφεση, αφού όπως αποκαλύπτει σήμερα το newisit.com.cy, τα ποσά που θα απαιτηθούν για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που διέρρευσαν.

Η κεντρική τράπεζα, είχε αναθέσει τον καλοκαίρι στον διεθνή οίκο ερευνών PIMCO- τον μεγαλύτερο επενδυτή σε ομόλογα στον κόσμο, να διερευνήσει το χαρτοφυλάκιο των κυπριακών τραπεζών και το τελικό κείμενο της έκθεσης της βρίσκεται στα χέρια της Κεντρικής από τις 2 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις διαρροές στον τύπο, στην έκθεση Pimco υπήρξαν δύο σενάρια. Στο βασικό σενάριο οι τράπεζες θα χρειασθούν περίπου €6δις, ενώ στο ακραίο €8,9 δις. Επιπλέον οι συνολικές επισφάλειες για τα επόμενα τρία χρόνια υπολογίζονται σε €14 δις στο βασικό και €18,5 στο ακραίο.

Η Pimco όμως κατά τη διαδικασία ελέγχου των τραπεζών χρησιμοποίησε στοιχεία, όπως αυτά καταγράφονται στις 30 Ιουνίου 2012. Για παράδειγμα στους ισολογισμούς της Λαϊκής είχαν ήδη περαστεί τα €1,8 δις τα οποία χορήγησε η Κυπριακή Δημοκρατία ως κρατική στήριξη.

Το τραγικό είναι όμως ότι, το συγκεκριμένο ποσό δόθηκε με τη μορφή κυβερνητικών χρεογράφων, τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λόγω της διαβάθμισης της Κυπριακής οικονομίας.

Η Pimco, έλεγξε τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τριών μεγάλων κυπριακών τραπεζών, Κύπρου- Λαϊκής και Ελληνικής και του 65% των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, της Alpha Bank και της Eurobank.
Για τα Συνεργατικά Ιδρύματα, το ποσό του ακραίου σεναρίου, ανέρχεται στα €589 εκ.
Όπως είχε διαρρεύσει τις πρώτες μέρες το υπόλοιπο 35% θα χρειαστεί γύρω στα €650 – €700, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε €1,2 με €1,3 δις.

Πιθανή δικαιολογία για τις αυξημένες ανάγκες του υπόλοιπου 35%, είναι το γεγονός ότι τα δάνεια που έχει πάρει η Pimco δειγματοληπτικά, να μην είναι αντιπροσωπευτικά του συνόλου των ΣΠΙ. Ο πραγματικός αριθμός όσον αφορά τα ΣΠΙ θα διευκρινιστεί εφόσον ενσωματωθούν όλοι οι παράμετροι στα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Υπολογίζοντας τους αριθμούς, από τα ποσά τα οποία δεν έλαβε υπόψη της η Pimco, το εφιαλτικό ακραίο σενάριο που θα βρει μπροστά του το κυπριακό τραπεζικό σύστημα ξεπερνά τα €11 δις. Δηλαδή τα €8,9 της αναφοράς Pimco, τα €650 – €700 εκ που αφορούν το υπόλοιπο 35% του Συνεργατισμού και τα €1,8 δις που δόθηκαν στη Λαϊκή και βρίσκονταν ήδη στον ισολογισμό της, πριν να αρχίσει ο έλεγχος της Pimco. Από αυτό το ποσό θα αφαιρεθούν, όσα από τα €1,2 δις μετατρέψιμα και μη αξιόγραφα μετατραπούν σε μετοχές.

Όπως όλα δείχνουν το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί σε άνευ προηγουμένου για την Κύπρο επίπεδα οδηγώντας την κυπριακή οικονομία στον πάτο, αφού εάν πέραν των €1,8 δις που έχουν ήδη υπολογιστεί στο δημόσιο χρέος, η επιπλέον επιβάρυνση θα αφορά τα €8,9 δις της έκθεσης Pimco και το ποσό που θα υπολογιστεί για το υπόλοιπο 35% του Συνεργατισμού. Λαμβάνοντας υπόψη, ότι το σημερινό δημόσιο χρέος είναι κοντά στα €15 δις και το ΑΕΠ στα €17 δις, αυτά τα ποσά θα ανεβάσουν το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ πέραν του 140%.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Κύπρος θα χρειασθεί πέραν από το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, επιπλέον €1,5 δις για κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της επόμενης τριετίας (προστίθεται στο δημόσιο χρέος) και €6 δις για επαναχρηματοδότηση χρέους που λήγει.

Αυτό σημαίνει ότι στα €15 δις του δημοσίου χρέους θα προστεθούν περίπου €9,5 δις που αφορούν τις τράπεζες και το Συνεργατισμό και €1,5 δις που αφορούν τα δημοσιονομικά. Σε μια τέτοια εξέλιξη το δημόσιο χρέος θα ανέβει περίπου στο 150% του ΑΕΠ, καθιστώντας το μη βιώσιμο, δημιουργώντας συνθήκες μεγαλύτερης ύφεσης, ανεργίας και παράλυσης του κράτους.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης μέχρι το 2014 για αύξηση ίδιων κεφαλαίων των τραπεζών

Εν μέσω κρίσης: 43,3 δις καταθέσεις απο Κύπριους το 2012 στις τράπεζες

ΔΝΤ: Η Κύπρος ανταποκρίνεται στις χρηματοπιστωτικές υποχρεώσεις της

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βundesbank: Η Γερμανία εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από την κρίση
  2. Μέγεθος πέους: Από πόσα εκατοστά και πάνω μπορεί να ικανοποιήσει τη γυναίκα
  3. Επίδομα τέκνου και «προίκα μωρού»: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι - Κριτήρια και ποσά
  4. Σε εκκρεμότητα οι υποθέσεις καταχρηστικών ρητρών
  5. Πέτρος Κωστόπουλος: Αποκάλυψε πόσα εκατομμύρια έχασε με την οικονομική του καταστροφή!
  6. Γιωρκάτζη: Χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές λύσεις από τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα