What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

15.02.2013 | 15:01
Τελευταία ενημέρωση: 15.02.2013 | 15:01

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Όλα έτοιμα για τις εκλογές – Δείτε που και πως ψηφίζετε

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Λιγότερα από δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές και οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι έτοιμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και σε αυτή την εκλογική διαδικασία θα παρουσιαστούν οι καλύτερες επιδόσεις πολιτικής και εκλογικής συμπεριφοράς.

Στις προεδρικές της Κυριακής θα ψηφίσουν 545,491 εκλογείς, από τους οποίους οι 311 είναι στο κατάλογο των εγκλωβισμένων και οι 14,441 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 40 κέντρα του εξωτερικού.

Συνολικά θα λειτουργήσουν 1,139 εκλογικά κέντρα. Από το σύνολο των εκλογέων, οι 12,700 είναι νέοι εκλογείς που εγγράφηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες. Σε σύγκριση με τον αριθμό των εκλογέων της αντίστοιχης εκλογής το 2008, το εκλογικό σώμα έχει αυξηθεί κατά περίπου 30,000.

Παρά την εντατική εκστρατεία που διεξήχθη, περίπου 15,000 άτομα, που γεννήθηκαν από το 1990 και μετά, δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους, ενώ είχαν δικαίωμα να το πράξουν.

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να γίνει γνωστό γύρω στις οκτώ και τριάντα το βράδυ ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις έξι και τριάντα από τα μικρά εκλογικά κέντρα. Εάν υπάρξει εκλογή από τον πρώτο γύρο ο νέος Πρόεδρος θα ανακηρυχθεί στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία» σε ώρα που θα ανακοινωθεί μόλις διαπιστωθεί ότι δεν θα γίνει επαναληπτική ψηφοφορία.

Ο κ. Ασσιώτης επέστησε την προσοχή σε επιτελεία και κόμματα λέγοντας ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες λήγουν απόψε τα μεσάνυκτα. Επιπρόσθετα, κατά την ημέρα που προηγείται της ψηφοφορίας και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές.

Κάθε εκλογέας δεν μπορεί να ψηφίσει παρά με την επίδειξη απαραίτητα του εκλογικού του βιβλιαρίου, έστω και αν είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο. Εξαίρεση αποτελούν μόνοι οι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν παρουσιάζοντας οποιοδήποτε έγγραφο της Δημοκρατίας που έχει πάνω τη φωτογραφία τους.

Οι εκλογείς στα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν παρουσιάζοντας το εκλογικό βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητάς τους, αρκεί να έχουν υποβάλει τη σχετική δήλωση για ψηφοφορία στο εξωτερικό. Αντικατάσταση βιβλιαρίων λόγω απώλειας θα γίνονται στις Επαρχιακές Διοικήσεις μέχρι αύριο Σάββατο στη μία το μεσημέρι.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν που ψηφίζουν μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα wtv.elections.moi.gov.cy και στον παγκύπριο αριθμό 77772212.
Στην διάσκεψη Τύπου αναφέρθηκε εξάλλου ότι στον αριθμό των εκλογικών κέντρων της Λευκωσίας περιλαμβάνεται και το ειδικό Εκλογικό Κέντρο που θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές. Η κάλπη αυτή θα μεταφερθεί και συγχωνευθεί με την κάλπη στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας.

Οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας της Επαρχίας Κερύνειας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β΄, Κέντρο Ζ΄, ενώ αυτοί της Επαρχίας Αμμοχώστου στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου, Κέντρο Γ΄. Μπορεί να δοθεί εξουσιοδότηση για να ψηφίσουν σε εκλογικό κέντρο της περιοχής όπου θα βρίσκονται, εάν θα φιλοξενούνται δηλαδή από οικείους τους σε άλλες περιοχές.

Στην παρούσα εκλογή θα στελεχώνουν τα εκλογικά κέντρα και άνεργοι πτυχιούχοι, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τους 1.900. Την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργασθούν συνολικά 7.500 περίπου υπάλληλοι και αστυνομικοί.

Η ψηφοφορία διεξάγεται από τις 7.00 π.μ. μέχρι τις 6.00 μ.μ. με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12.00 μ. – 1.00 μ.μ. Σε περίπτωση ροής ψηφοφόρων, ο Προεδρεύων έχει δικαίωμα παράτασης της ώρας ψηφοφορίας μέχρι και τις 9.00 μ.μ.

Ο εκλογέας μπορεί να ψηφίσει τοποθετώντας ένα από τα επιτρεπόμενα σύμβολα «+» ή «Χ» ή «√» μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής του. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος ψηφοφορίας, όπως μεταξύ άλλων η χρήση άλλου συμβόλου ή η τοποθέτηση σε κύκλο του ονόματος του υποψηφίου, καθιστά το ψηφοδέλτιο άκυρο.

Άκυρα είναι επίσης όσα ψηφοδέλτια δεν είναι σφραγισμένα με την επίσημη σφραγίδα στο εξωτερικό του μέρος, το λευκό ψηφοδέλτιο, στο οποίο ο εκλογέας ψηφίζει δύο ή περισσότερους υποψηφίους και όταν αυτό φέρει οποιοδήποτε σημείο ή χαρακτηριστικό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην αναγνώριση της ταυτότητας του εκλογέα. Τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρούνται και καταχωρούνται χωριστά, για στατιστικούς σκοπούς.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας. Δικαίωμα εισόδου στα εκλογικά κέντρα, μετά την έναρξη της διαδικασίας διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, θα έχουν μόνο οι Βοηθοί Έφοροι Εκλογής, απλά για να βεβαιωθούν ότι αυτή διεξάγεται ομαλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Εσείς σε ποιόν υποψήφιο συγκλίνετε; – Κάντε το test

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: "Αυλαία" για την προεκλογική εκστρατεία - Οδηγίες προς ψηφοφόρους

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές: Δεκαπέντε εκλογικά τμήματα σε 9 πόλεις της Ελλάδας
  2. Προεδρικές Εκλογές: Ανατροπές στην δημοσκόπηση του Alpha - Ανηλεής μάχη Μαλά - Νικόλα για το εισιτήριο του Β' γύρου
  3. Σύνολο 11,683 εκλογείς στα 38 εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό [Πίνακας]
  4. Προεδρικές εκλογές: Αυτά θα είναι τα 38 εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό
  5. Προεδρικές Εκλογές: Απογοητευτικά χαμηλός ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων
  6. Ποιους λυπάται ο Μαρίνος Χατζηβασιλείου;