What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΪΝΤΕ· ΕΦΗ ΗΡΟΔΟΤΟΥ· ΚΑΖΙΝΟ·

INFO

15.02.2013 | 22:21
Τελευταία ενημέρωση: 16.02.2013 | 08:13

Ψήφο στον Ν. Αναστασιάδη δίνει ο Αρχιεπίσκοπος - Στις "πλάτες" της κυβέρνησης Χριστόφια ρίχνει το φταίξιμο για την κρίση

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος άσκησε δριμεία κριτική κατά του απερχόμενου προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια και της πολιτικής που άσκησε κατά τη θητεία του, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Βίνερ Τσαίτουνγκ. 

Ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος οφείλεται στην “ κομμουνιστική κουλτούρα” της κυβέρνησης Χριστόφια, η οποία όφειλε, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, να λάβει μέτρα κατά την έναρξη της κρίσης.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη που έχει η Κύπρος “ για μια θαρραλέα κυβέρνηση, η οποία θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κυπριακού λαού ” και την οποία βλέπει στο πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη “ ο Αναστασιάδης είναι ο μόνος, ο οποίος αυτή τη στιγμή μπορεί να υπηρετήσει το λαό και να ανταπεξέλθει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς την άποψη ότι είναι ο ισχυρότερος άνδρας στην Κύπρο, απάντησε πως η Εκκλησία είναι ο αρχαιότερος θεσμός εκεί, έχοντας ζωή άνω των 2.000 ετών, ενώ κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται.

Η παρούσα οικονομική κατάσταση στην Κύπρο δεν του προξενεί ανησυχίες, καθώς δεν είναι τόσο κακή όσο στην Ελλάδα, η οποία όπως θεωρεί “έχει καταρρεύσει σε όλους τους τομείς”, ενώ στην Κύπρο έχουν καλές προοπτικές οι περισσότεροι κλάδοι, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, αλλά και πολλές εταιρείες “Off-Shore”, οι οποίες “δόξα τω Θεό” προσελκύουν δισεκατομμύρια ευρώ και δημιουργούν θέσεις εργασίας, όπως είπε.

Παρατηρώντας πως ο κυπριακός λαός υπήρξε στο παρελθόν σπάταλος, σημειώνει ότι οι Κύπριοι μπορούν ωστόσο να ζήσουν και πολύ λιτά και μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση, κάτι για το οποίο ο ίδιος είναι σίγουρος.

Σε σχέση με τις κατηγορίες για ξέπλυμα “μαύρου χρήματος” στην Κύπρο, ο κ. Χρυσόστομος επισημαίνει πως οι άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να παριστάνουν τους “άγιους”, καθώς ξέπλυμα χρήματος υπάρχει παντού, σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία.

Ξέπλυμα χρήματος, μεγάλων διαστάσεων, υπάρχει αλλού και αυτό που γίνεται στην Κύπρο είναι μόνον “ψίχουλα” και “αν έχετε ερωτήσεις στο θέμα μαύρο χρήμα και ξέπλυμα χρήματος, ρωτήστε καλύτερα τον κ. Σόιμπλε”, λέει χαρακτηριστικά στον ανταποκριτή της εφημερίδας.

Ο ίδιος ανάγει τις κατηγορίες, που διατυπώνονται κατά της Κύπρου, στο ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να καταστρέψουν τον τραπεζικό της τομέα και υφαρπάξουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, όμως “εμείς, η Εκκλησία, δεν θα το επιτρέψουμε”.

Η εφημερίδα δημοσίευσε σήμερα ένα αφιέρωμα στις μεθαυριανές προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, με δημοσκοπήσεις και προβλέψεις για το αποτέλεσμά τους, ενώ παρατίθενται οι απαντήσεις των τριών κυριότερων υποψηφίων σε ερωτήματα που τους έθεσε η εφημερίδα.

Γίνονται επίσης εκτενείς αναφορές στο ιστορικό της κυπριακής οικονομικής κρίσης, τις τοποθετήσεις αναλυτών για τις προοπτικές ξεπεράσματός της, που συμπληρώνονται με διάφορα στατιστικά στοιχεία για την Κύπρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε το τελευταίο διάγγελμα του Προέδρου Χριστόφια - Ανασκόπηση της πενταετίας (βίντεο)

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Θα συνεργαστεί Εκκλησία και Μαλάς αν εκλεγεί; - Δίνει το χέρι για κυβέρνηση συνασπισμού ο Μακαριότατος

Αρχιεπίσκοπος στο γερμανικό περιοδικό Stern: Ρωτήστε τον Σόιμπλε για το «μαύρο χρήμα»

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κυπριακό - Αναστασιάδης: Η όποια επίκληση στο έγγραφο Έιντε δεν γίνεται αποδεκτή
  2. Σουλτς: Με προσωπική επίθεση στη Μέρκελ προσπαθεί να κλείσει την ψαλίδα – Τον «άδειασαν» κόμματα και Τύπος
  3. Κυπριακό - Χριστοδουλίδης: Δεν υπάρχει συμφωνημένο έγγραφο
  4. Προεδρικές Εκλογές: Ραντεβου Κυπριανού - Λιλλήκα μετά την Ελβετία - Δεν απέκλεισαν συνεργασία
  5. Κυπριακό: Αυτοί συνοδεύουν τον Αναστασιάδη στην Ελβετία
  6. Προεδρικές Εκλογές - Κίκης Καζαμίας: Τέλος στις φήμες για υποψηφιότητα