What's hot? ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΧΩΡΟΣ· ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ· ΛΙΛΛΗΚΑΣ· SURVIVOR·

INFO

18.02.2013 | 12:08
Τελευταία ενημέρωση: 18.02.2013 | 12:14

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Βρετανικός Τύπος: Βλέπουν ως φαβορί τον Ν. Αναστασιάδη

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Τα δημοσιεύματα και οι ανταποκρίσεις από τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά δίκτυα της Βρετανίας, επικεντρώνονται στο θέμα της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης της Κύπρου, κρίνοντας ότι οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις του Ν. Αναστασιάδη για το θέμα, βρίσκουν έδαφος σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο.

Με το μέλλον της χώρας τους να ισορροπεί επικίνδυνα οι Κύπριοι έδωσαν τις περισσότερες ψήφους τους στον συντηρητικό ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια ξεκάθαρη νίκη από τον πρώτο γύρο, συνοψίζει η εφημερίδα Γκάρντιαν στην αναφορά της στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Αναφέρεται ότι μετά τον πρώτο γύρο ο κ. Αναστασιάδης θεωρείται το μεγάλο φαβορί στη μάχη με το Σταύρο Μαλά.
«Η ψήφος για τον Αναστασιάδη και το ΔΗΣΥ είναι μια έγκριση των πολιτικών υπέρ της διάσωσης που υποστηρίζει ένας άνδρας ο οποίος θα αντιμετωπίσει το επίπονο έργο της οριστικοποίησης του πακέτου διάσωσης των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ», σχολιάζει η εφημερίδα. Προσθέτει ότι καμία εκλογική διαδικασία στο νησί δεν έχει προκαλέσει στο παρελθόν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή από το εξωτερικό. «Οι Βρυξέλλες δεν έχουν κρύψει την ελπίδα να νικήσει ο Αναστασιάδης», συμπληρώνει το δημοσίευμα.
Οι Τάιμς γράφουν ότι μετά τον πρώτο γύρο ο συντηρητικός υποψήφιος έχει καταστεί ο επικρατέστερος να αναλάβει την Προεδρία της Κύπρου. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε «εύκολα» τον πρώτο γύρο αλλά δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία που θα του έδινε απευθείας τη νίκη, «κάτι που αντικατοπτρίζει τη βαθιά διαίρεση μεταξύ των Κυπρίων επί της συμφωνίας διάσωσης έναντι της χρεοκοπίας».
Κατά την εκτίμηση της οικονομολόγου Φιόνα Μιούλεν από τη συμβουλευτική εταιρεία Sapienta στην Κύπρο, το αποτέλεσμα σημαίνει πως ο κυπριακός λαός δεν έχει κατασταλάξει στο αν ο Αναστασιάδης είναι ο άνθρωπος που θα τον βγάλει από την κρίση. «Κάνει λίγο πιο δύσκολο για τον Αναστασιάδη να πείσει τους ηγέτες της ΕΕ ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι, ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να πάρει τη διάσωση», δηλώνει η κα. Μιούλεν στους Τάιμς.
Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρουν ότι η Κύπρος έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη διάσωσή της δίνοντας ένα «επιβλητικό» προβάδισμα στον κεντροδεξιό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές. Το αποτέλεσμα κατά την εφημερίδα εγείρουν ελπίδες ότι ο ΔΗΣΥ που υποστηρίζει τη διάσωση της Κύπρου θα έχει μία ισχυρή εντολή για να σώσει το νησί από τη χρεοκοπία. Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων που ξεπέρασε το 80% κρίνεται από τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ως ενδεικτικό της αυξανόμενης ανησυχίας τους για το μέλλον της χώρας.
Κατά την άποψη της Ντέιλι Τέλεγκραφ η Κύπρος αντιμετωπίζει περισσότερη πολιτική αβεβαιότητα «ενώ βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας», καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης δεν κέρδισε από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Τέλος, το BBC αναφέρει ότι προτεραιότητα του νέου Προέδρου θα είναι η οριστικοποίηση της διάσωσης, ενώ θα αντιμετωπίσει και πιέσεις για επανέναρξη συνομιλιών με την «τουρκική κοινότητα στο βορρά που έχει αποκοπεί μετά τη διαίρεση του 1974». Αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει και το θέμα του φυσικού αερίου που «ίσως χρειαστεί να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, προσφέροντας στην Κύπρο μια οικονομική γραμμή ζωής και μια ευκαιρία για συμφιλίωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΒΒC: Η Κύπρος ψηφίζει Πρόεδρο εν μέσω οικονομικής κρίσης 

Πως περιγράφει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τις Προεδρικές Εκλογές


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κυπριακό - Ακιντζί: Οι εκλογές πλησιάζουν, ο Αναστασιάδης απομακρύνεται
  2. Οργισμένο ξέσπασμα Παμπορίδη κατά ΠΑΣΥΚΙ για το ΓεΣΥ μέσα στο Νοσ. Λεμεσού
  3. Ανησυχία Περδίκη για αντίδραση ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ στην αναφορά ΠτΔ για «Ενωτικό»
  4. Κυπριακό - Κασουλίδης: Η διαπραγμάτευση προχωρά - Οργή Κοτζιά: Bρώμικος ο Τύπος που λέει ειδήσεις αυτά που τον πληρώνουν
  5. Κυπριακό - Βέλγιο: Ο φλαμανδικός Τύπος επιρρίπτει ευθύνες στον Ερντογάν για την Γενεύη
  6. Τουρκικός Τύπος: Κακό σημάδι η μη συμμετοχή Ερντογάν στις συνομιλίες της Γενεύης