What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

18.02.2013 | 13:37
Τελευταία ενημέρωση: 18.02.2013 | 13:45

Βαρθολομαίος: “ Οι Έλληνες γυρνάνε στην Κωνσταντινούπολη”

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Όλο και περισσότεροι Έλληνες γυρνάνε στην Κωνσταντινούπολη, παρατηρεί ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα “ Μιλιέτ” . 

Ο κ.Βαρθολομαίος επεσήμανε την ανάγκη παροχής εγγυήσεων και δικαιωμάτων, στους διωγμένους της Κωνσταντινούπολης, ώστε να γυρίσουν πίσω σε αυτήν.
Ωστόσο, εκείνοι που τώρα μεταναστεύουν δεν είναι μόνο από τους διωγμένους, αλλά και νέοι μετανάστες, ελέω κρίσης.

Ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας είναι η δήλωση του Πατριάρχη: “ Οι Έλληνες θέλουν να εγκατασταθούν εδώ”.

“Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης ήταν 120.000. Γιατί έφυγαν; Στα καλά καθούμενα εγκατέλειψαν τις εστίες τους και πήγαν σε άλλη χώρα; Υπήρχαν λόγοι που έφυγαν, μαζικά” λέει ο πατριάρχης και τονίζει πως για να επιστρέψουν “πρέπει να δοθεί ιθαγένεια. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Τα σπίτια τους πωλήθηκαν ή έγιναν αντικείμενο αρπαγής”.

“Πρέπει να δοθούν εγγυήσεις” συνεχίζει ο κ. Βαρθολομαίος και αναρωτιέται: “Τι θα γίνει αν επαναληφθούν τα γεγονότα του 1955, ή η απέλαση 12.000 Ελλήνων, το 1964;”.

Ο Βαρθολομαίος αναφέρει ότι, “με δεδομένη την κρίση στην Ελλάδα, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν.

Ορισμένοι το έχουν κάνει. Και δεν είναι μόνο Κωνσταντινουπολίτες. Αναζητούν δουλειά. Υπάρχουν ακαδημαϊκοί και φοιτητές. Μαθαίνουν τουρκικά και αγαπούν την Κωνσταντινούπολη και θέλουν να μείνουν”.

Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό, ο Βαρθολομαίος επισημαίνει ότι “θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, το συντομότερο.

Αυτό είναι πληγή για τη χώρα μας. Ως Πατριαρχείο, ευχόμαστε να υπάρξει διάλογος. Πραγματοποιήθηκαν εκλογές και μπορεί να ξεκινήσει πιο θετική περίοδος”.

Η συνέντευξη Βαρθολομαίου δημοσιεύθηκε στη “Μιλιέτ”, σε δύο συνέχειες. Στο χθεσινό πρώτο μέρος, ο πατριάρχης αναφέρθηκε στην υπόθεση της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, λέγοντας “διαβάσαμε στην εφημερίδα "Χουριέτ" ότι θα έχει συσταθεί μια επιτροπή, αλλά δεν υπάρχει εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στην επιτροπή αυτή. Σαν να μην είμαστε εμείς συνομιλητές. Συζητείται το θέμα της Σχολής και το Πατριαρχείο δεν γνωρίζει τίποτε” τόνισε και υπογράμμισε: “Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Συνθήκη της Λωζάνης; Η Συνθήκη λέει ότι οι μειονότητες μπορούν, με ιδίους πόρους, να ανοίγουν σχολεία θρησκευτικής εκπαίδευσης. Εμείς δεν θέλουμε καινούργιο σχολείο, αλλά να επαναλειτουργήσει η παλιά σχολή”.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Ιπποκράτης έμεινε άνεργος! Σε απόγνωση και χωρίς δουλειά χιλιάδες γιατροί

Τραγικές οι επιπτώσεις της ανεργίας και της ανέχειας στην Κύπρο - Πολίτες εκδηλώνουν ψυχικές διαταραχές

Πόσο κοστίζει ένας άνεργος στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Καμπούλ: Συγκλονίζουν οι εικόνες μέσα από το ξενοδοχείο του τρόμου!
  2. Καμπούλ: «Εκτελούσαν και γελούσαν» – Συγκλονίζουν με τις περιγραφές τους οι δυο Έλληνες πιλότοι που έζησαν τον τρόμο!
  3. Νεκροταφεία Ελλήνων Ηρώων στο Έπος του 1940: Ξεκινούν οι εργασίες στο Ντραγκότ
  4. Κρίση πανικού: ΟΛΑ τα συμπτώματα - Πόσο διαρκεί
  5. «Μπουκώνουν» την κυβέρνηση Τσίπρα με ακόμα 50 προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης
  6. Βundesbank: Η Γερμανία εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από την κρίση