What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

19.02.2013 | 12:20
Τελευταία ενημέρωση: 19.02.2013 | 14:08

Ο Χ. Πισσαρίδης θα είναι ο νέος Υπουργός Οικονομικών; - Τι αποκαλύπτει στο Bloomberg

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Δεν αποκλείει υπουργοποίηση του από τη νέα κυβέρνηση ο νομπελίστας
- "Επιβολή κάποιου είδους φορολογίας στον πλούτο"
- Ξεκαθαρίζει ότι το κούρεμα καταθέσεων θα πρέπει να αποφευχθεί
- "Οι Ρώσοι έχουν πολλές καταθέσεις στην Κύπρο αλλά δεν σημαίνει ότι είναι μαύρο χρήμα."

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξής του στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg,  ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υπουργοποιήσης του από τη νέα κυβέρνηση.

Για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής και απαντώντας σε ερώτημα εάν του έχει γίνει επίσημη πρόταση από τους υποψηφίους για να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ξεκαθάρισε ότι επίσημη πρόταση δεν έχει δεχθεί, ωστόσο, παραδέχθηκεότι έχει μιλήσει με τους υποψηφίους.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, ανέφερε ότι γίνεται υπερβολικός θόρυβος ενώ θα πρέπει να εξακριβωθούν τα έσοδα που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις. "Μάλλον δεν θα ξεπεράσουν τα €2 δισ. και επομένως δεν είναι αρκετά".

Προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση, τόνισε,  πρέπει να είναι οι εισηγήσεις, για το πώς θα γίνει αποπληρωμή του χρέους προς την τρόικα και πώς να πείσουμε την τρόικα με πιο καλή διαπραγματευτική τακτική, κρίνοντας ότι   η προηγούμενη  κυβέρνηση δεν είχε συγκεκριμένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές,  ούτε και καθαρές εισηγήσεις για το πώς θα επιτευχθεί η αποπληρωμή του χρέους.

Ο κ. Πισσαρίδης σημείωσε πως αν και η φορολογία έχει πάντα διφορούμενα αποτελέσματα, στην Κύπρο είναι τόσο χαμηλή σε επιχειρήσεις και καταθέσεις που αναγκαστικά η κυβέρνηση θα χρειαστεί να  αυξήσει και με δεδομένο ότι  η ροή χρήματος στη χώρα απ' τις ξένες επιχειρήσεις είναι πολύ μεγαλύτερη ακόμα και απ' τον τουρισμό, ο κ. Πισσαρίδης δεν βλέπει άλλο τρόπο απ' την αύξηση της φορολογίας, ώστε να υπάρξει κάποια απόδοση στα δημόσια οικονομικά.

Ερωτηθείς μάλιστα επισταμένως απ' τους δημοσιογράφους του οικονομικού δικτύου, για το εάν πρέπει να γίνει "κούρεμα" στις μεγάλες καταθέσεις, ώστε να συνεισφέρουν στη διάσωση της χώρας οι μεγαλοκαταθέτες - κυρίως απ' τη Ρωσία - ο κ. Πισσαρίδης σημείωσε ότι είναι μία συζήτηση που έχει ανοίξει και ότι πιθανόν να προωθηθεί το ζήτημα της αύξησης της φορολογίας.

Απέρριψε όμως, ότι γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη χώρα. "Η Κύπρος ελέγχεται απ' το Ευρωσύστημα, υπάρχουν Αρχές και γίνεται έλεγχος. Γίνεται συζήτηση αλλά δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα κρούσματα. Οι ρώσοι έχουν πολλές καταθέσεις στην Κύπρο αλλά δεν σημαίνει ότι είναι βρώμικες", είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, επεσήμανε και τη σφικτή πολιτική που θα ακολουθηθεί απ' την κυβέρνηση με μεγαλύτερες περικοπές, αναφέροντας ως παράδειγμα τη μείωση του 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο κ. Πισσαρίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι η Κύπρος θα βγει απ' την κρίση και ανέφερε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, χώρας με επίσης χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ροή κεφαλαίων από ξένες εταιρείες, που βυθίστηκε στην κρίση απ' το τραπεζικό της σύστημα, που τώρα ετοιμάζεται να βγει ξανά στις αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πισσαρίδης: Με το πρόγραμμα της Τρόικας θα χειροτερεύσει πριν ανακάμψει η οικονομία

Χρ. Πισσαρίδης: Στο πιο ψηλό σκαλί   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΣΕΚ: Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του 13ου μισθού
  2. Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του 13ου μισθού
  3. Χριστόφορος Τορναρίτης: Θαύμασε το ζεϊμπέκικο της 78χρονης μητέρας του! [vid]
  4. Ramona Filip – Χριστόφορος Τορναρίτης: Μάντεψε που έκαναν οικογενειακές διακοπές! [pics,vid]
  5. Λεωφορεία στην Πάφο: Επ' αόριστον στάση εργασίας
  6. Αυτές είναι οι πρώτες γυναίκες επαγγελματίες οπλίτες της Εθνικής Φρουράς [pics]