What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

20.02.2013 | 09:08
Τελευταία ενημέρωση: 20.02.2013 | 09:17

Ελλάδα: Οι επενδύσεις, η ΑΟΖ και το φυσικό αέριο – Τι αλλάζει με την επίσκεψη Ολάντ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Και τα νερά και τα τρένα, αλλά και το φυσικό αέριο είναι στο στόχαστρο των Γάλλων
- Η επίσκεψη Ολάντ σε αντίθεση με εκείνη της Μέρκελ σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας σε “στρατηγικό” επίπεδο
- Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει ευκαιρίες σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων και στρατηγικών συμμαχιών  

Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις. Ενόψει ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων ΔΕΚΟ ο Έλληνας Πρωθυπουργός ονομάτισε συγκεκριμένους τομείς για τους οποίους μεγάλες γαλλικές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον, απευθύνοντας εμμέσως πλην σαφώς πρόσκληση να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον των Γάλλων τόσο για την ΕΥΔΑΠ ( Υπηρεσία Υδροδότησης Αθήνας)  και την ΕΥΑΘ ( Υπηρεσία Υδροδότησης Θεσσαλονίκης) όσο και για επενδύσεις σε εργοστάσια παραγωγής ρεύματος. Ένας ακόμη τομέας στον οποίο οι Γάλλοι θέλουν να μπουν έντονα στο παιχνίδι είναι ο τομέας των μεταφορών και των Logistics δηλαδή στο πακέτο που αφορά τον ΟΣΕ( Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας) και το κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο.

Ουσιαστικά σε επίπεδο επενδύσεων οι γαλλικές εταιρείες θα χρησιμοποιηθούν ως αντίβαρο και ίσως και ως μέτρο πίεσης στις γερμανικές.

Μπορεί η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα να είχε σκοπό να περάσει το μήνυμα πως η χώρα μένει στο ευρώ, ωστόσο συνδυάστηκε με τις πολιτικές λιτότητας. Η επίσκεψη Ολάντ επικοινωνιακά έχει το χαρακτήρα της επόμενης ημέρας.

Κάποιες εκφράσεις Σαμαρά και Ολάντ δείχνουν επίσης ότι η επόμενη ημέρα πάει... μακρυά σε βάθος δεκαετιών καθώς και οι δύο με έμφαση αναφέρθηκαν στα κοιτάσματα του ελλαδικού χώρου με τον Α. Σαμαρά να κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε αυτά χαρακτηρίζοτνάς τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης

“Προσανατολιζόμαστε στην φιλία και στην συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Σύντομα θα επισκεφθώ την Τουρκία. Ορισμένες συμπεριφορές όμως δεν βοηθούν. Το Δίκαιο της Θάλασσας το έχουν υπογράψει οι περισσότερες χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα έχει δικαίωμα στην ανακήρυξη της ΑΟΖ, που θα το ασκήσει με τις σωστές κινήσεις. Θα λύσουμε τα προβλήματα ειρηνικά. Η Ελλάδα θα γίνει κόμβος υδρογονανθράκων και εφοδιασμού όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Η απάντηση Ολάντ σε αυτό το σημείο έχει ιδιαίτερη σημασία.

“Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη υδρογονανθράκων. Εδώ θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Αν η Γαλλία μπορεί να συμβάλει στο να γίνει από κοινού διερεύνηση πλουτοπαραγωγικών πόρων θα το κάνει” είπε ο Γάλλος πρόεδρος αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει Ευρωπαϊκή υπόθεση η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Δηλώσεις ιδιαίτερα σημαντικές την ώρα που παίζεται ένα παγκόσμιο παιχνίδι με τεράστια συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή.
 
Πηγή: newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κάλεσμα Ολάντ για επενδύσεις στην Ελλάδα – Πονάω για τους νέους άνεργους, είπε

Συγκινησιακά φορτισμένος ο Παπούλιας σε Ολάντ: Θα ζήσουμε κοινωνική έκρηξη αν πιεστεί κι άλλο ο ελληνικός λαός

Oλάντ: Δεν ήρθα να πουλήσω, ήρθα να βοηθήσω

Φρανσουά Ολάντ: Ψάξτε για πετρέλαιο, σας καλύπτω!

Αθήνα: Η επίσκεψη Ολάντ σε εικόνες


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Τάπα» Α/ΓΕΝ στον Τούρκο ομόλογό του: Η Ελλάδα φυλάει τα ευρωπαϊκά σύνορα
  2. «Bonus» επίσκεψη στους κρατούμενους για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
  3. Τριμερής ΥΠΑΜ Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου - Αποφάσεις για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια [vid]
  4. «Παραλύει» η Αθήνα από την 24ωρη απεργία!
  5. Στο «Ζήνων» η 1η Τριμερής ΥΠΑΜ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
  6. Βαρυσήμαντη επίσκεψη του ΥΠΑΜ της Αιγύπτου στην Κύπρο με υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας