What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

20.02.2013 | 12:38
Τελευταία ενημέρωση: 20.02.2013 | 18:27

Κατεχόμενα: Νέο χαράτσι στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Αύξηση  στο φόρο εξόδου επιβατών, από το αεροδρόμιο του Ερτζιάν, επέβαλε η τουρκική εταιρεία που έχει κερδίσει την διαχείριση του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν. 


Η κίνηση αυτή της τουρκικής εταιρείας, προκάλεσε ένοτονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα, με πρώτη αυτή των φοιτητών  αφού ενώ παλιότερα πλήρωναν μειωμένο τον φόρο, 14 τουρκικές λίρες (6 ευρώ), τώρα θα πρέπει να πληρώνουν 44 τουρκικές λίρες (21 περίπου ευρώ). Καταργήθηκε επίσης ο μειωμένος φόρος για παιδιά κάτω των 12 ετών. Πάντως, η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Τύμπου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαδικασίας επιβολής της νέας τάξης πραγμάτων στην Τουρκία με την επιβολή του πολιτικού Ισλάμ του Ταγίπ Ερντογάν και στα κατεχόμενα, όπου το καθεστώς που επικράτησε μετά την εισβολή ήταν παρόμοιο με αυτό στις ελεύθερες περιοχές, όσον αφορά τη δομή του ψευδοκράτους και των υπηρεσιών του.

Εκτός από τα δεκαπλάσια ενοίκια, ο νέος ιδιοκτήτης του αεροδρομίου, η τουρκική εταιρεία Taş Yapı, ζητά και την καταβολή όλων των ποσών για την παροχή νερού και ηλεκτρισμού, κάτι που το «κράτος» δεν έπραττε πάντα αναλόγως των πολιτικών εξυπηρετήσεων. Πάντως το 70% των καταστηματαρχών ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους στο παράνομο αεροδρόμιο.

Αυξήσεις αναμένονται και στα αεροπορικά εισιτήρια με τους αρμοδίους των αεροπορικών εταιρειών να δηλώνουν ότι σε περίπτωση μείωσης των πελατών τους θα υπάρξει μείωση στους προορισμούς και τη συχνότητα των πτήσεων και όχι μείωση στα αεροπορικά ναύλα.

Αναστάτωση όμως έχει προκαλέσει το νέο στάτους κβο στο παράνομο αεροδρόμιο και στους ταξιτζήδες που εκτελούσαν δρομολόγια από και προς το Ερτζιάν. Ο νέος διαχειριστής του ζητεί τώρα τέλη 3000 τουρκικών λιρών (1365 ευρώ) για κάθε ταξί. Συνεπώς οι μικρομεσαίου μεγέθους εταιρείες ή οι αυτοεργοδοτούμενοι οδηγοί των ταξί, βρίσκονται πλέον ενώπιον νέων δεδομένων που πιθανόν να τους δημιουργήσουν νέους πονοκεφάλους δεδομένου ότι η κατάσταση της οικονομίας γενικά στα κατεχόμενα δεν είναι πολύ καλή, παρά τα περί αντιθέτου που λέει ο Ιρσέν Κιουτσιούκ και η ψευδοκυβέρνησή του.

Πάντως, η ιδιωτικοποίηση αυτή του Ερτζιάν φαίνεται πως με τη βοήθεια ή παρέμβαση του πολιτικού Ισλάμ του ΑΚΡ της Τουρκίας, θα αλλάξει τις πελατειακές σχέσεις στα κατεχόμενα, όπως αυτές είχαν μέχρι τώρα εδραιωθεί. Οι νέες σχέσεις, δεν καθορίζονται από τουρκοκυπριακές δυνάμεις, αλλά από τους ισχυρότερους τουρκικούς επιχειρηματικούς κύκλους που δραστηριοποιούνται πλέον στα κατεχόμενα.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τρόμος στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ! Αστυνομικοί πυροβόλησαν άνδρα που απειλούσε με μαχαίρι
  2. Αθηένου: Άγρια καταδίωξη γύρω από τη νεκρή ζώνη - Εμβόλισε περιπολικό για να γλιτώσει
  3. Αντιδράσεις και απαντήσεις για τα συμβόλαια καταναγκασμού ηθοποιών του ΘΟΚ να περιοδεύουν στα κατεχόμενα [vid]
  4. Σοκ στα κατεχόμενα για απόφαση του ΕΔΑΔ
  5. Αντιτρομοκρατική άσκηση στη Λεμεσό: Πειθαρχική έρευνα εναντίον δύο αξιωματικών
  6. Η εντυπωσιακή υποδοχή του εμβρόντητου επιβάτη υπ' αριθμόν 10.000.000 στο αεροδρόμιο Λάρνακας! [vid]