What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

20.02.2013 | 14:48
Τελευταία ενημέρωση: 20.02.2013 | 18:14

Η απάντηση της Κεντρικής Τράπεζας στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» για την Pimco

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Ως αντιφατικό κρίνει το δημοσίευμα του πολίτη, «Η PIMCO καρφώνει Διοικητή-Κυβέρνηση» η Κεντρική Τράπεζα, η οποία σπεύδει να διευκρινίσει εκ νέου τις διαφωνίες της για την η μεθοδολογία που εφαρμόζει η Pimco, την οποία η ίδια η Κεντρική επέλεξε για την διεξαγωγή του διαγνωστικού ελέγχου για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 Με 8 σημεία –παρατηρήσεις, απάντησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) στο δημοσίευμα του «Πολίτη», με το οποίο υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξε ο αμερικανικός οίκος PIMCO σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των πληροφοριών, που του έδωσαν οι Κυπριακές Αρχές.
Στην ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει:1. Η ΚΤΚ είναι γνωστό ότι διατηρεί τις δικές της απόψεις επί της μεθοδολογίας και παραδοχών που χρησιμοποιήθηκαν από τον Οίκο Pimco, στο πλαίσιο διεξαγωγής του ανεξάρτητου διαγνωστικού ελέγχου στο χαρτοφυλάκιο ορισμένων κυπριακών τραπεζών, με σκοπό τον καθορισμό του ποσού ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα, με βάση ένα βασικό και ένα ακραίο μακροοικονομικό σενάριο. Συγκεκριμένα, η ΚΤΚ διαφώνησε, μεταξύ άλλων, με τη μεθοδολογία που εφαρμόζει η Pimco σε σχέση με την προεξόφληση των μελλοντικών ταμειακών ροών από τη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων στην καθαρή σημερινή αξία.

2. Είναι επίσης γνωστό ότι η θέση της ΚΤΚ, όπως την έχει διαβιβάσει στην Κυβέρνηση, είναι όπως η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, γίνει στη βάση των κεφαλαιακών ελλειμμάτων που προκύπτουν από το βασικό μακροοικονομικό σενάριο και η διαφορά στο κεφαλαιακό έλλειμμα μεταξύ βασικού και ακραίου μακροοικονομικού σεναρίου παραχωρηθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία ως γραμμή πιστοδότησης που θα χρησιμοποιηθεί μόνο εάν και εφόσον χρειαστεί. Η ΚΤΚ υποστηρίζει, επίσης, ότι πρέπει να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης που έχει κατ’ αρχήν συμφωνηθεί με την Τρόικα. Η παράταση της αβεβαιότητας σαφώς πλήττει την οικονομία της χώρας μας και ιδιαίτερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

3. Στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2013, με πρωτοβουλία της ΚΤΚ, πραγματοποιήθηκαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων της Pimco και εκπροσώπων όλων των τραπεζών, η μεθοδολογία που έχει ακολουθήσει. Σημειώνεται ότι στις πιο πάνω συναντήσεις παρευρίσκοντο και οι εξωτερικοί ελεγκτές των τραπεζών. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω συναντήσεων, οι εμπλεκόμενες τράπεζες εξέφρασαν διάφορες έντονες διαφωνίες αναφορικά με τη μεθοδολογία που ακολούθησε η Pimco, τις οποίες και κοινοποίησαν στην ΚΤΚ.

4. Η ΚΤΚ καθήκοντος με επιστολή της, με ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου 2013, κατέγραψε όλες τις διαφωνίες των τραπεζών και κάλεσε τη Pimco όπως τοποθετηθεί πάνω σε όλα τα σημεία που έθιξαν οι τράπεζες, τονίζοντας ότι ήταν φανερό ότι οι τράπεζες ήταν εξαιρετικά δυσαρεστημένες με την όλη εργασία της Pimco, γεγονός που δεν μπορούσε να αγνοηθεί από την ΚΤΚ.

5. Το περιεχόμενο της επιστολής της Pimco, μέρος της οποίας επιλεκτικά παρατίθεται στο άρθρο, αναιρεί τα ίδια τα συμπεράσματα των συντακτών του. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στο άρθρο ότι «η PIMCO γράφει στην επιστολή της ότι καθ’ όλη τη διαδικασία χρησιμοποιήθηκαν οι εξειδικευμένες γνώσεις και η κρίση της εταιρείας, κάτι το οποίο είναι αναγκαίο σε τέτοιες περιπτώσεις». Από τη στιγμή που γίνεται αυτή η παραδοχή τότε πως προκύπτει το συμπέρασμα από την εφημερίδα ότι η Pimco αντιστρέφει δήθεν τα πυρά και αφήνει εκτεθειμένο τον Διοικητή της ΚΤΚ;

6. Σε σχέση με τα τεχνικά σημεία του άρθρου, για πολλοστή φορά, η ΚΤΚ επαναλαμβάνει ότι η υιοθέτηση του κριτηρίου των 90 ημερών για καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί διεθνή πρακτική, γεγονός που επισημαίνει η ίδια η Pimco στην επιστολή της. Σε ότι αφορά τα σενάρια μακροοικονομικών προβλέψεων που δόθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή (Steering Committee) στην εταιρεία Pimco για σκοπούς του ανεξάρτητου διαγνωστικού ελέγχου, όπως καθορίστηκε από το προκαταρκτικό Μνημόνιο Συναντίληψης, και στην αναφορά αξιοποίησης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, η ΚΤΚ σημειώνει ότι από τη στιγμή που ο χρονικός ορίζοντας της εν λόγω άσκησης ήταν τριετής τότε εξ’ αντικειμένου δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη οποιοδήποτε σχετικό όφελος από την πιο πάνω αξιοποίηση.

7. Υπενθυμίζεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή, η οποία επέλεξε την εταιρεία Pimco, αποτελείται από εκπροσώπους:
- της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
- της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,
- του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας,
- του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,
- της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών,
- του Υπουργείου Οικονομικών,
- της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και
- της Υπηρεσίας Εποπτείας Συνεργατικών Εταιρειών.

8. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ως ανεξάρτητος θεσμός, όπως αυτός κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμο, πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να διαδραματίσει το ρόλο της, πάντοτε σε στενή συνεργασία με την εκάστοτε Κυβέρνηση, ούτως ώστε να αντιμετωπισθούν επιτυχώς τα προβλήματα και οι προκλήσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος και γενικά της οικονομίας της χώρας μας.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απαράδεκτο: Θα υπογράψουν μνημόνιο και μετά θα δημοσιοποιήσουν την έκθεση Pimco

Αποκάλυψη: Τι προβλέπει η έκθεση της Pimco για το χρέος και την "τρύπα" στις τράπεζες

Τράπεζες: Ζητούν παράταση ελέω Pimco

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Απάντηση Αναστασιάδη για τα «λεφτά της μαμάς»: Από πού ως πού να θίξω την κα Παπαδόπουλου ή ιδιαίτερα τον αείμνηστο Λεβέντη;
  2. Εμπορικό έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ στις κυπριακές εξαγωγές
  3. Πάφος: Χειροπέδες τα μεσάνυχτα σε 35χρονο για την αποτυχημένη απόπειρα ληστείας της Τρ. Κύπρου
  4. Αδιανόητο! Η τράπεζα της έδωσε επιπλέον 40 χιλ. ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  5. Υπουργείο Εσωτερικών: Δίνει απάντηση σε σχέση με την παραχώρηση τ/κ τεμαχίου στη Λάρνακα
  6. Επική απάντηση Ψυχίδου σε Κοργιαλά: «Θα καλέσω εισαγγελέα ανηλίκων»